Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8344
De la 07 Ianuarie 2003
122868411

Românul şi puzderia de taxe

  • 29 April 2010, 23:00
În plan european şi mondial, ţara excelează la capitolul taxe, ocupând cu brioun loc de frunte în top. Românul este taxat din greu la mai toate capitolele fragilei sale existenţe. O trimitere la vechiul regim fanariot nu poate fi considerată nicidecum deplasată. Deşi, în vremurile acelea, nu existau atâtea domenii de exprimare şi afirmare românească. Aşa că, atăzi, românul gâfâie din plin, se sufocă, se înconvoaie, înjură în gând sau făţiş, pentru ca, în final, să-şi dea duhul. Este o lume nouă, în care nu vremurile sunt sub oameni, ci omul sub vremuri. La ţară,
bunăoară, pus în posesia mult doritului pământ, moştenit de înaintaşii săi şi moştenit de la ei, românul l-a înstrăinat relativ rapid, contribuind la reparaşia stratificării sociale la sate, la reapariţia latifundiarilor noi, a arendaşilor, la spolierea ţăranului, negreşit. Subvenţiile acordate de stat sau din fonduri europene iau destinaţii dubioase, cupoanele de combustibil se vând, în sistem de speculă prin aşezările urbane ale ţării, agricultura fiind încă departe de a prospera şi a aduce prosperitate ţărănimii. Risipa, bolmojeala, nepăsarea ţin lucrurile în loc. Cine să ia măsuri? Mijloc de producţie, pământul se înfundă tot mai mult în pârloagă, sub privirile unei forţe de producţie neputincioase, fosta ţărănime cooperatistă de acum 20 de ani şi ceva.
Taxele, amarul de taxe, cunosc însă o dinamică şi o diversificare, de parcă aicfi, asupra lor, acţionează sistemul de reformă românească. Că în privinţa altor domenii, efectul este ca şi nul. `Geaba comparaţii cu alte state şi societăţi, unde legile au rigori şi durată, la noi existenţa lor merge mână-n mână cu eludarea, mereu justificată cu circumstanţe atenuante, de către un sistem avocăţesc în efervescentă existenţă contemporană. Vocile care susţin că societatea românească este neguvernabilă se înteţesc, în vreme ce împilatul român ia din când în când de ale de la televizor. Şi comentează în felul lui, chiar şi sindicalist, îmboldit de tot felul de capi, jinduind nedeclarat la ascensiuni politice fulminante. Doamne, cât de multă anarhie se dezvoltă în jurul românului!
Un sistem funcţionăresc-birocratic duce cu sine metehne vechi în straie noi, funcţionând sub camuflaj, netransparent, păstrând cu sfinţenie normative doare de el ştiute, bietul român fiind privat de ele şi, nu o dată, furat ca-n codru. Vremurile satirizate de Caragiale apun cu mult în faţa celor de astăzi.
Puzderia de taxe îl conduc pe român spre fumat şi crâşmă, numai că şi acolo se confruntă cu ele, sub forma taxei pe viciu, din banii strânşi urmând să-i fie îmbunătăţită starea de sănătate, dacă nu cumva chiar să i se vindece organismul total. Mai ştii...
În schimb, întru atenuarea suferinţelor românului, oamenii noi care conduc ne conduc destinele îi dedică românului pompoase festivaluri costisitoare, înlocuitoare de prohoduri. (Ionel bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Florentina - spaima de la Resurse Umane
Hidroconstrucţia lasă Botoşaniul în tranşee
Aseară, s-a tras cortina la ediţia a IV-a a Festivalului „Lyceum”
Tentativă de sinucidere
Zi de sărbătoare la Vlădeni
Devalizatorii CFR Dângeni – Săveni prinşi în flagrant
„Lumea lu’ Rotundu” şi gunoaiele din buricul târgului
Încep controalele la domiciliu a bolnavilor aflaţi în concediu medical
Fostul arbitru Ionică Şerea, reţinut de DNA pentru acte de corupţie
Un deputat PDL propune pedeapsa cu închisoarea pentru cămătărie
Geoană a descoperit că în România lipsesc autostrăzile
O propunere radicală şi trei idei...
Maşinile electrice vor sărăci bugetele naţionale şi nu rezolvă problema poluării
spune o coalitie germana de grupuri ecologiste
Cea mai mare gafă politică din Marea Britaniei
În locul lui Ghimpu, principala mea preocupare ar fi România, sş nu Ziua Victoriei
E corect ca toţi cei care respiră cu acelaşi aer să trăiască împreună”
În sfârşit un parlamentar român adevărat: SOS - romaâii din Timoc!
Alţi zeci de români/vlahi timoceni din Dubocka şi Starcevo chemaţi la anchetă de poliţia sârbă
Horoscop
Bancul zilei: Vânătaia de sub ochi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog