Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5836
De la 07 Ianuarie 2003
122891485

Românul şi răsuflarea

  • 5 June 2007, 23:00
Când se transmite un comunicat important către ţară, zicem că românul este pregătit să îl asculte. Cu răsuflarea tăiată. Abia în final, după ce a săvârşit audiţia, răsuflă uşurat. Este firesc şi atât de înălţător. Satisfăcut, se poate destinde la o partidă de table, însoţită de un şpriţ sau o bere sau, de ce nu, îşi poate vedea liniştit de vreo (altă) treabă, Cu răsuflarea tăiată, românul ascultă sau citeşte listele de admişi în urma unui examen, ia act de un diagnostic medical, de anunţul orelor sau minutelor de întârziere a vreunui tren sau avion, de transmiterea orei de întoarcere a soţului sau soţiei acasă, urmând ca de motivaţie să ia act în perioada ulterioară. Aşa stând lucrurile, răsuflarea tăiată îşi face tot mai mult loc în cotidian, cu greu putând fi eludată. Păi, câtă răsuflare tăiată nu implică tremurul politicienilor în pragul rezultatului voturilor, doar atunci când realizează că a ieşit câştigător putând răsufla uşurat. Tovarăşii săi de partid nu odată se miră şi (îl) întreab㠖 mai răsufli? Ori, altfel, întrebarea, ca şi răspunsul, ar fi de competenţa echipelor de intervenţie SMURD.
Românului nostru i se taie răsuflarea când întâlneşte o potrivire frumoasă de numere la loterie, ale ei cu ale sale. Dup care, tot cu răsuflarea tăiată, urmăreşte cuantumul câştigului. Este un caz în care după una vine alta (şi) mai frumoasă. Aspiraţie mare, românească!
Cu răsuflarea tăiată, românul urmăreşte un număr dificil de acrobaţie de circ, o cursă de cai la hipodrom, un raliu, legal ori ilegal, de bolizi auto, evoluţia unei gimnaste la bârnă, aruncarea prosopului la adresa unui boxer, păzitul laptelui spre a nu da în foc, înhăţatul momelii de către un peşte, care se anunţă mare, atingerea unei cote aparte de către alpinist, escaladările omului-păianjen ş.a. Când turnura lucrurilor are un final fericit, şi el răsuflă uşurat. Mai mult, poate să sărbătorească evenimentul în mod (tot) fericit.
Aceeaşi răsuflare tăiată îl animă pe bunul român atunci când consoarta parcurge chinurile facerii, cu neţărmuritul gând a ceea ce va veni pe lume şi cum. Este o stare mai mult decât românească, este coarda sufletească cu umanismul ei cu tot în cea mai frumoasă şi temerară acţiune. Succesul, dacă este, merită scăldat şi sorbit în cupe de şampanie.
La polul opus, sunt încă destui români care, datorită lehamitei vieţii, nu mai pot practica răsuflarea tăiată şi, ca urmare, nici să răsufle uşuraţi. Nu sunt de condamnat, dar lucrul acesta poate fi privit ca nedrept, cu consecinţe care pot fi citite ca blazare, apatie, indiferenţă, atrofiere, plafonare, înstrăinare. Cine este de vină? Ne răspunde cineva? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Proiect pilot pentru siturile poluate
Minori dispăruţi, căutaţi de poliţişti
Persoane dispărute
Botoşănenii se abţin să mai aibă mulţi copii
Dan Pavel, avangardă a lui Becali la Botoşani
Tom şi Jerry ai CJ ne oferă încă un spectacol
Conţac vrea de la Flutur ceea ce lui Egner nici prin cap nu i-a trecut să facă
Pe lângă supărări, Conţac are şi mulţumiri sufleteşti
Şeful le ţine partea!
Cinematografele sunt pe cale de dispariţie
Drăguş vrea de la Orban ce n-a îndrăznit să ceară de la Berceanu
De la praznic la spital
Oseminte umane la sediul noiii Primării Rădăuţi Prut
Toată lume a fost premiată cu câte ceva
Garda de Mediu ne aleargă… spre reciclare
Comentariu la comentarii (CXIV)
(Ioan Rotundu)
La moartea unui prieten
(Ioan Rotundu)
Dumnezeu să-l ierte pe Liviu Manole!
Cum îşi poate găsi beţivul casa
Horoscop
Citate din literatura spaniolă
Ocazie unică... poate
Mănăstirea Zosin pusă în pericol de minţi nepricepute
Renunţ la pâine, vreau numai circ
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog