Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Alune americane
Horoscop
Umor
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15378
De la 07 Ianuarie 2003
120870991

Românul şi rătăcirea

  • 31 December 2009, 23:00
Bietul român este predispus la rătăcire. Nu vedeţi, din această pricină, către accidente se consumă! Unul se rătăceşte prin munţi şi riscă o cădere în prăpastie, altul prin pădure, altul pe cărările vieţii şi, în caz de lipsă de ajutor, se curăţă. Aproape ca în cazul unei fete cunoscute: „Într-o pădure s-a pierdut/ O fată cunoscută;/ A întâlnit-o un flăcău/ Şi a rămas pierdută”. Nimic de zis, atât flăcăul, cât şi juna au avut noroc. Cu carul. Ce fată nu şi-ar dori o atare rătăcire!
Astfel, românul rătăceşte, fie şi politic. Când la stânga, când la dreapta, când pe centru. ’Geaba i se deschid ochii de către cineva. N-ai ce-i face, încât îţi vine să parafrazezi pe tema unui cântecel: „De-ai şti ce grea a rătăcirea…”
Mulţi români rătăcesc o viaţă întreagă, fără a găsi calea de ieşire. Încercări, depun săracii. Başca rudele, prietenii, apropiaţii. Tot aşa o fac salvamarii, salvamontiştii, alte forţe, mai mult sau mai puţin reunite.
Totodată, sufletul multor români este rătăcit. Se încearcă soluţii psihiatrice, se apelează la exorcism, ca în cazul practicilor de la Sf. M-re Tanacu. Rezultatele, de cele mai multe ori se lasă aşteptate. Spre indignarea multora. Rătăcit, românul nostru, nu-şi mai are utilitate. Este o povară, un nimic, un înstrăinat al societăţii, un paria, în fond, o victimă a ei. Drumul cel bun este prea îndepărtat sau nu există deloc. Trist aspect şi condamnabil.
Românul o ia pe calea rătăcirii şi datorită greutăţilor vieţii zilnice, cu creşteri de preţuri, cu imposibilitatea returnării datoriilor la bănci, cămătari sau rude, a creşterii dobânzilor, a pierderii la jocuri de noroc, a divorţului, a abandonului familial, a trădării în dragoste, a băuturii şi chiar a foamei ş.a., factori care-i afectează mintea şi, din nefericire, fără sorţi de însănătoşire. Lumea i se relevă ca sălbatică, aidoma unei jungle, neputând face faţă spiritului ei. Tentativele de suicid şi reuşitele în materie vin aproape de la sine.
La noi, la români, se fac mai degrabă eforturi, chiar supraomeneşti, atunci când se rătăceşte animalul de companie care, în plus, are şi dezavantajul de a fi curat necuvântător. Se fac eforturi pentru recuperarea lui, punându-se la bătaie recompense, organe abilitate, cunoştinţe, prieteni, stăpânul ţinând la el ca la ochii din cap.
O armată umană întreagă este mobilizată, în timp ce o altă lume nu dă doi bani pe aşa ceva, văzând vietatea în cauză ca pe o jigodie, o potaie, o mâţă jigărită. Cu toate eforturile celebrei ocrotitoare Brigitte Bardot, care a explicat românilor cum stă treaba cu protecţia animalelor, pentru ca şi aceştia să priceapă cum trebuie problema, problemă planetară, de altminteri.
Pe când şi problema protecţiei oamenilor, cu precădere a celor rătăciţi? Ei, se pare, încă nu este de actualitate. Optimist, cum îl ştim, românul crede că va veni şi ziua aceea. Noi nu putem să facem altceva decât să îi susţinem cauza.
(Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Concubinaj politic
Un bătrân vrea să emigreze
Statuia lui Iliescu
Băsescu, Vadim şi Marko Bella
Vorbitul în somn
Geoană şi bunicuţa
Insomnie
Sorcovă educativă
Horoscop
Statui celebre
Câini celebri
Umor francez
Ciobănească, dar liberală
Unui informator nedovedit
Unui politician
Sorcova
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă