Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7785 lei
1 USD = 4.3069 lei


Număr accesări
Astăzi:
10514
De la 07 Ianuarie 2003
72481157

Românul şi recuperările

  • 14 June 2009, 23:00
Şi recuperările ocupă un loc şi rol important în viaţa şi comportamentul românului. La Roma, Cetatea Eternă, nu alta, la Fontana Trevi, românul îi dă zor cu recuperarea sumelor importante din fundul fântânii, fie şi empiric, mânuind un magnet legat de sfoară sau sârmă, nu cumva să fie ameninţată până la gură de atâta bănărit, probând respectul pentru valorile Capitalei Gintei latine. Dacă, prin absurd, în marele avion prăbuşit recent în apele Atlanticului, s-ar fi aflat şi un grup de români, fiţi siguri, măcar unul dintre ei s-ar fi căznit să supravieţuiască, spre a recupera pentru sine numeroasele bijuterii şi bani ai celorlalţi prăbuşiţi mortal, întrebându-se altruist: de ce să le înghită fundul oceanului?
Înclinaţia românului spre recuperare ne apare ca o virtute astfel, parcă izvorând din spiritul său generos, din umanismul său tradiţional, din frumuseţea sa morală. Ei, desigur, nu toată lumea se bucură de aşa ceva.
Altfel, la noi, fiecare vrea să recupereze ceva: un obiect pierdut, o datorie, o iubită, o amantă, o funcţie sau un post, anii de temniţă, tinereţea pierdută, spitalizarea, lipsa de acasă, munca de jos ş.a., alergând gâfâit adesea după toate acestea. Stresul creşte, viaţa trece uimitor de repede… De recuperare sunt legaţi şi recuperatorii, categorie insuportabilă pentru mulţime, de altfel, nemenţionată în vreun nomenclator al meseriilor. Recuperatorilor nu li se poate nega însă rolul, ei născându-se pe existenţa relaţiei înşelători şi înşelaţi sau păcălitori şi păcăliţi. Într-o lume pestriţă, a tuturor posibilităţilor, unde neorânduiala acţionează dezinvolt, lucrurile se justifică, de-o fi una, de-o fi alta.
Mai mare sau mai mic, tineretul patriei pare ceva mai avantajat în context, nemaifiind nevoit să recupereze perioada armatei, nemaifiind obligat să o facă, nemaifiind obligat să recupereze anii de repetenţie, fiind inutil şi neinfluenţând hotărâtor mersul vieţii sau destinul, nemaifiind nevoit să recupereze o căsnicie ratată, altele stându-i uşor la îndemână, după cum nicio maşină distrusă de vreun accident, babacii putând uşor a pune de una nouă şi mai ceva, mai probându-se odată că tineretul ţării se bucură de minunate condiţii de viaţă şi afirmare.
Prin contrast, bătrânetul mai poate recupera scleroza, senilitatea şi noian de alte boli de care este apăsat? Poate şi aici trebuie căutat conflictul dintre generaţii, despre care dogma comunistă susţinea că nu există.
Cum se vede, recuperările ţin şi ele viaţa românului la cote active, dându-i de lucru, mărindu-i vigilenţa, oferindu-i trebuitorul dinamism. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Lansare de carte creştino-legionară
Spargere cu surpriză pentru hoţ, la Oficiul Poştal Frumuşica
culmea, clădirea se află în plin centul localităţii şi peste drum de Postul de Poliţie
Bursă pentru Codruţa!
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 15 iunie
Ce se vede din satelit nu bate cu ceea ce e pe teren
Tâlhărie invocată de dragul răzbunării
Localitatea Truşeşti, luată la „purecat” de poliţiştii botoşăneni
Ciurul lui Ţurcanu
Ioan Rotundu
Restituire banilor pe medicamentele cumpărate, o şarlatanie guvernamentală
Ministrul Bazac calcă pe urmele lui Nicolaescu, dar ceva mai apăsat
Cel mai bălegat drum al judeţului
peste 2000 de căruţaşi circulă zilnic, haotic, pe cel mai important drum din judeţ
Băncuţe noi, din cherestea de plop, pentru staţii vechi
Criză de sânge, fără precedent
Horoscop
Dacă sunteţi generos şi stilat, sunaţi-o!
Nu face sex cu „chiştoace”
Între Miky Mouse şi Jose Mourinho
Comentariul comentariilor LXLVII
(Ioan Rotundu)
Nu sunt infractor
Economiile anticriză ale preşedintelui Ţâbuleac
Generozitatea lui Boc faţă de Năstase
Eminescu tratat cu sictir de către ministrul Paleologu şi autorităţile locale
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă