Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16074
De la 07 Ianuarie 2003
89281823

Românul şi regimul

  • 15 December 2008, 23:00
Cu 19 ani în urmă (mai) tot românul înjura regimul ceauşist. Înainte vreme, un ins ieşit din spital, înjura de mama focului, în drum spre casă, tot regimul, un regim impus de medic: să nu mănânci aia, nici cealaltă. Doi tovarăşi vigilenţi îl şi luară în primire, chestionându-l asupra regimului pe care îl înjură. Insul, sincer, le-a povestit cum stă treaba, fapt pentru care s-au mai liniştit, auzind că nu înjură regimul dr. Petru Groza. Acum, fenomenul persistă, existând români care înjură regimul capitalist. Nostalgici sau nu.
În fond, pentru oricine, regimul este o obsesie, neputându-se obişnui una-două cu el. Nici dacă este vorba de unul medical, nici dacă este unul politic. Aşa că, înjurătura are liberă practică, determinând o descătuşare, o uşurare a sufletului. Este lesne, şi datorită faptului că românul este deprins cu înjurătura încă din copilărie, ea făcându-se mereu auzită pe cuprinsul ţării. A devenit chiar o banalitate, fiecare înjurând pe fiecare. Individual sau în grup.
Bunăoară, la recent încheiatele alegeri, înjurăturile şi-au făcut o apariţie cuvenită, fiind o practică şi a candidaţilor, şi a alegătorilor acestora. Îţi trebuia multă atenţie spre a le auzi clar şi a-l identifica pe cel ce-njură. Decorul era asigurat, dând pitoresc desfăşurării alegerilor de la noi. Este drept, s-a folosit vechiul arsenal, doar personajul sau partidul vizat variind. Se putea citi în salbele de înjurături mândria cetăţeanului român, aflat în acţiune. Se poate deduce lesne că instaurarea unui regim nou trece, obligatoriu, prin înjurături. Tot aşa, debarcarea celui vechi.
Noile condiţii de criză conduc spre un regim de austeritate, cu destule restricţii, îngreunând lupta şi pofta pentru căpătuială a multora. Nemulţumiri se iscă de tot felul şi la anumite nivele. Sigur, ne putem aştepta la orice. Surprizele pot veni de oriunde, nu doar de la Andreea marin, mama lor la TV. Sunt vremuri tulburi, aşa că nu sunt de neglijat. Oricum, un anumit regim nu poate întruni sufragiile tuturor. Contestările, opoziţia faţă de el aduc cu ceva firesc, necesar la atingerea progresului, într-un viitor. Lucrurile acestea se învaţă din mers, înainte de a atinge stadiul de teorie revoluţionară. O întreagă experienţă ne vine în ajutor.
Fire cuminte, românul respectă, în genere, regimul, interesându-l, cu osebire, binefacerile lui şi mai puţin relele. Şi, totuşi, cine ştie?!… (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fundaţia Panteonul României
Textul integral al Parteneriatului pentru România
semnat în 14 decembrie 2008 de către PSD şi PDL
Între impotenţă şi cancer
Horoscop
De la focul de artificii la demolări
Românii din Canada, invitaţi să salveze animale fără stăpân
Pensionar italian salvat de un român de la înec
Ce spune presa străină despre noua coaliţie de la Bucureşti
De ce-a primit Stolojan şutul în fund?
Pregătiri pentru iarnă din partea DAP
Tăiatul porcului nu-i o treabă uşoară (II)
Botoşănenii nu se mai căsătoresc de „cruzi”
Cazuri de nou născuţi fără calotă craniană
Greu cu dările!
O focoasă la Baranca!
Ţiganii au drepturi chiar şi după gratii
Cadrele didactice din întreaga ţară s-au adunat la Vlădeni
concurs naţional de artă plastică
Medicii de familie vor plăti din buzunar anumite reţete gratuite
Nicolau ştie că nu-i corectă măsura, dar o va aplica
Tot mai puţine posturi vacante
Bătrânii norocoşi vor trăi în condiţii europene, restul… Dumnezeu cu mila
Probleme la decontarea certificatelor medicale
Poporul, Băsescu, România!
Ioan Rotundu
Guvernul lui Emil Boc
lista cu miniştrii propuşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă