Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9189
De la 07 Ianuarie 2003
122894838

Românul şi săritul muştarului

  • 15 May 2007, 23:00
Nervos, stresat, agitat, eşuat în cine ştie ce demers, românul se vede mereu confruntat cu săritul muştarului, devenind şi mai şi decât cele pomenite. Încalte, dacă e aşa, aşa să fie! De mic, face nazuri la mâncare, la nesatisfacerea vreunui capriciu de către tati sau mami, la chemarea la culcare, drept pentru care se tulbură, se enervează, dă din mâini şi din picioare, o zbugheşte unde vrea, semn că i-a sărit muştarul. Cum, firesc, mai creşte, aproape că nu mai poate fi oprit. C-aşa-i la creştere. O observaţie, corectă, pertinentă, cuvenită îi provoacă junelui sau junei săritul muştarului, dându-le prilej de a-şi etala personalitatea, fie şi prin impertinenţă şi nesupunere. Pentru exemplare umane tinere nici vorbă de tact pedagogic şi efectul său. Cum, să recunoaştem, nici porţia de bătaie nu mai ţine, protecţia adolescentului fiind invocată una-două şi dacă nu ţine, tânărul trece la aplicarea unei corecţii propriului părinte, sub pretextul depăşirii atribuţiilor acestuia. Şi în acest caz se ajunge iute la săritul muştarului.
Ţâfna ţine ea cât ţine, oricum nu o veşnicie, şi dintr-o dată irumpe şi nu poate fi stăvilită. Pedepsele sunt de domeniul trecutului iar o eventuală opinie din partea rudelor sau chiar una publică nu înseamnă ceva, este neavenită. Este clar, avem de-a face cu o lume şi societate în schimbare. Aşa cum se vrea, de altfel.
O observaţie din partea pedagogului, o notă proastă la vreo materie şcolară sau la purtare se transformă într-o ocazie numai bună pentru săritul muştarului, dat de o înjurătură, un întors de spate, părăsirea orei, un plan de răzbunare, o poreclă, o ameninţare, mai conturând o dată spiritul viu, dinamic, de frondă al tineretului nostru. Place sau nu place lumii, n-ai ce-i face!
În prag de căsătorie, când nervii sunt întinşi la maximum, când febrilitatea pregătirilor înconjoară cuplul, o vorbă rostită, chiar dacă la locul ei, capătă uşor o interpretare aparte, putând provoca săritul muştarului şi, implicit, consecinţe grave, ruinând îndrăzneţele planuri de altădată. Ce să zicem de o ocheadă la adresa vreunuia din viitorii însurăţei sau a unuia dintre ei către o persoană terţă, oricând putea băga zâzanie şi determina săritul muştarului?!
Frecvet fenomenul săritului muştarului îi cuprinde pe politicienii noştri de tip nou, pe ei, cei apăsaţi de grijile ţării, militând pentru binele ei şi al lor, fascinaţi de putere şi de rolul lor care, cu siguranţă, va rămâne în istorie, precum al lui Horea, Cloşca şi Crişan, Tudor Vladimirescu, Bălcescu, Kogălniceanu, Cuza ş.a.. Stresul politic este extrem de periculos, tocmai de aceea le sunt recomandate dese controale medicale. Să cu credeţi că şederea în jilţuri este uşor de suportat, dimpotrivă. Aşa că, împotriva săritului muştarului, eficientă este prevenirea. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Adomniţei n-a aflat nimic despre afacerile de la „A.T. Laurian”
Hoţii de flori au fost prinşi, dar numele lor rămâne secret
Consolidarea sediului Primăriei cere tot mai mulţi bani
„Satule, mândră Grădin㔠se apropie de start
Pregătirile pentru referendum intră în linie dreaptă
Ministrul Educaţiei ne-a promis campusuri şi şcoli de arte şi meserii
Ministrul Adomniţei îl vrea înapoi, la librali, pe Secrieru
Ministrul Orban promite o gară civilizată
Primarul s-a sensibilizat de cele ce se petrec în Centrul Vechi
Societăţi sancţionate, dar ţinute la anonimat
Referendumul reduce numărul orelor de curs
Se reia procedura de achiziţionare a unui sediu pentru Garda de Mediu
Elevi premiaţi pentru „Nonviolenţă în mediul şcolar”
Comentariu la comentarii (XCVI)
(Ioan Rotundu)
Deţinuţii din Iaşi îşi vor vizita colegii de suferinţă din Botoşani
Un alt proiectil găsit la Flămânzi
Poliţist de frontieră sancţionat
Şoferii tineri se urcă adesea beţi la volan
Protest
Horoscop
Citate şi cugetări din Eliade, Noica şi Cioran
Salată mediteraneană cu ceapă
Goleşte cada cu apă
Vreau să mi se respecte votul!
Ioan Rotundu
O casă pe cinste!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog