Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
31303
De la 07 Ianuarie 2003
76708334

Românul şi scaunul

  • 17 January 2007, 23:00
Între cusururile românului, unul este dat de iubirea prea mare de scaun. O deprindere de mic, fiecare dintre frăţâni având scăunelul său şi numai al său, de care beneficiază după plac, dezvoltându-şi totodată, instinctul de proprietate. Ferească Domnul să i-l uzurpe careva, că şi izbucneşte cearta, scandalul. Lucrurile continuă aşa şi în perioada grădiniţei, sub atenta grijă a educatoarei, mereu de veghe la bunul mers al lucrurilor şi la asigurarea fiecărui învăţăcel cu un scaun propriu. Este un prim pas către întronarea spiritului de ordine, este pasul cel mai bun pe care-l face copilul în viaţă. Aşa că, fiecare cu scăunelul lui de drept, fiecare la locul lui!
Când românul cel mic ajunge mare, scaunul are dimensiuni noi, corespunzătoare, fie că este un scaun de bucătărie, de sufragerie, fie că este unul de birou sau de masă rezervată într-un local public. Important este ca un atare scaun să-i convină românului, să-i permită comoditatea râvnită, să aibă stabilitate şi să-i fie moale. Aici, la acest capitol, un scaun moale este sortit şefului, răspunzător de bunul mers al celorlalţi, permiţându-i acestuia cele mai bune decizii, demonstrând o bună legătură între scaun şi cap, aceasta în sens dialectic, nu altfel. Tocmai de aceea, în procesul muncii şi al şefiei. Scaunul tinde spre a fi tot mai moale.
Urmărind fenomenul, întâlnim situaţii când românul se ţine (până) şi cu dinţii de scaun, putând afirma că scaunul este viaţa lui. În fond, de ce n-ar fi? Am putea aprecia că există chiar o competiţie în jurul scaunului, cu ocupanţi de drept ai lui, cu aspiranţi – cât încap – la şederea pe locu-i călduţ care, de regulă, le este pus la dispoziţie. Un scaun prezidenţial, directorial, ministerial, guvernamental înseamnă ceva, înseamnă o frumoasă realizare în viaţă şi societate, înseamnă un simbol al puterii. Ori, se cunoaşte, a fi avid de putere rămâne o formă de manifestare a multor români, cărora le place acţiunea, lupta. Şi, tot pentru mulţi români, operaţiunea se soldează cu succes, rezultat al puterii lor.
Nici femeia română nu rămâne indiferentă la un scaun moale, departe de taburetul cu fund dur de la bucătărie unde, cred unii, că-i este dat să ducă o existenţă veşnică la coada cratiţei. Un scaun moale îi prilejuieşte o vizionare tihnită a mult căutatelor telenovele, în consens cu ceea ce este frumos şi preferat.
De dragul scaunului moale, românul operează modificări în privinţa mobilierului domestic sau de birou, bineînţeles, sub înrâurirea unor modele noi de scaune, lucrurile cunoscând prefaceri repezi în materie, cu greu bănuite. Este un indiciu important legat de progresul sigur al industriei de mobilă şi, implicit, de scaune. N-ai ce-i face.
Îmbietor, scaunul moale se oferă românului. Să stea. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (X)
(Ioan Rotundu)
Grecia antică III
Blondele din tren
Ciuperci umplute
Horoscop
Aiureală guvernamentală în privinţa salariului minim pe economie
Directorii de instituţii nu pot fi şi administratori
Guvernul produce discordie între categoriile profesionale
Mărirea salarială a profesorilor nu-i mulţumeşte pe sindicalişti
SIP va deschide un nou proces
Aparatură electronică furată de doi minori
Liceeni bătuţi până la sânge în chiar curtea şcolii
Agresată în timp ce se întorcea de la şcoală
Conţac obligat să plătească 1 leu daune morale
cel care îşi va rotunji averea personală cu acest leu este subprefectul Elvădeanu
Directorul Pavel stă cu pietul dezgolit
Calamitatea agriculturii devine o certitudine
Primele 60 de dosare privind despăgubirea refugiaţilor intră în plată
Ciuştea doreşte becalizarea Primăriei Botoşani
Angajaţii CJ şi a instituţiilor din subordine au asigurate salariile
Becalizarea promovată de Ciuştea va cuprinde şi Memorialul Ipoteşti
DSV-ul a lăsat piaţa Botoşanilor fără lapte
Apa Grup nu poate accesa noi programe decât spre sfârşitul anului 2008
Elogiul nebuniei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă