Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24119
De la 07 Ianuarie 2003
85184159

Românul şi scena vieţii

  • 30 August 2007, 23:00
Cu greu ar putea nega cineva că, pentru român, viaţa nu este un spectacol. Departe de a fi unul teatral, regizat, mai bine sau mai puţin bine, românul are darul, harul chiar, de a-l construi de unul singur şi poate declara satisfăcut odată. Astfel, ţine să-l ofere comunităţii, familiei, organelor, probând o paletă largă şi variată de posibilităţi de exprimare. În timpul din urmă, românul practică şi spectacolul la altitudine – pe bloc, stâlp de telegraf, acoperiş de penitenciar, formulând hotărât revendicări care mai de care (năstruşnice?), şi care neonorate, ameninţă el, se vor solda cu dramaticul său sfârşit. Lumea comunitară se constituie între-un public entuziast, aplaudând momentele, căscând guri mari, spectacolul fiind, în plus, gratuit.
Evacuările, având în roluri executori judecătoreşti, ţinând în mâini patalamale, însoţiţi de vajnice trupe de jandarmi ai ţării, joacă singuri, stăpâni pe ei, în faţa virtualilor evacuaţi, transformaţi în opoziţionişti îndărătnici şi încercând cu ţipete, cu pietre, cu ce au, să facă faţă cu brio unor hotărâri judecătoreşti, arbitrare, cupă părerea lor avizată.
Câte-o mamaie sau mai multe fac un tărăboi de răsunet în curtea vreunei şcoli, la citirea listelor unui examen, care liste nu le includ scumpele odrasle. Degetul lise ridică drept către păcătoşii de profesori, incapabili să presteze un învăţământ de calitate, chiar dacă progeniturile absentează de la ore cu nemiluita, frecventează anturaje rău famate, practică prostituţia sau consumă drogurile fericirii. Spectacolul este antrenant, meritând o cronică favorabilă, nu?
Câte un părinte exigent, cu juna capturată din vreo gaşcă de golani, îi aplică tot drumul spre casă o corecţie, însoţită de pocneli şi ţipete, determinând interesul de privire şi auz ale trecătorilor, fapt care tot semn al reuşitei este.
Există şi spectacole cu scene de linşaj, cu multe personaje, cu acţiuni palpitante, cetăţenii năpustindu-se, cu mic, cu mare, frenetic, asupra făptaşului, criminal notoriu, sau din culpă, încercând să aplice o dreptate de ei ştiută, nedându-i şansa să intre pe mâna tolerantă a justiţiei române.
Pe acasă, acolo unde actorii se cunosc aproape perfect, ca soţ şi soţie, spectacolul are alt farmec, fiind dat de pălmuieli, păruieli, băgări de rigoare, nefiind excluse lovituri de cuţit în plin, asigurând reuşita tragediei (umane). Vedeţi, per ansamblu, lumea românească este un permanent şi reuşit spectacol. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PSD se vede deja la Guvernare
Recompensată cu 50 lei pentru că a înapoiat păgubaşului 25.000 de euro
Cu bastonul şi amenda
Ioan Rotundu
Decizii de eliberare şi numire în funcţie
Ordonanţă privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale
Program TELE'M Botoşani, vineri, 31 august
Biblioteca din Frumuşica surclasează omoloaga sa din Flămânzi
O promisiune neonorată din motive încă necunoscute
Epilog la Festivalul crapului – 2000 lei amendă
În şcoală învaţă meserii inutile, după absolvire AJOFM îi recalifică
Societăţi comerciale prinse pe picior greşit
Sindicaliştii din învăţământ îşi dau cu părerea despre noile legi
S-a ales cu coastele rupte
L-a lovit şi a plecat mai departe
S-a sinucis din cauza soţiei
Social democraţii vor să stopeze atacurile asupra Bisericii
Din nou în conflict cu cei de la E.ON
Formula de echilibrare dă peste cap administraţia comunelor
Banii din rectificarea de buget sunt deja ca şi cheltuiţi
Social democraţii ademenesc agricultorii cu subvenţii
Educaţie cu ajutorul amenzilor
Privirea papagalului
Horoscop
Oferă compenie doamenlor generoase
Anunţ important
Ghinion în debutul Festivalului Verii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă