Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7785 lei
1 USD = 4.3069 lei


Număr accesări
Astăzi:
8765
De la 07 Ianuarie 2003
72495661

Românul şi seceta de iarnă

  • 14 January 2007, 23:00
Ei, iarna de faţă îşi urmează canoanele ei originale. Scriam, nu demult, despre primăvara de iarnă şi continuăm acum cu .seceta de iarnă. Aici în nord-estul ţării, cu precădere, aceasta este în plină desfăşurare. Omăt şi ploi, ioc. Soarele bate cald, trezind la viaţă vegetaţia, timpurie, cum se vede. O oarece panică pogoară în sufletele oamenilor, a celor obişnuiţi cu lucrul pământului, în speţă. Apa din sol devine tot mai insuficientă şi, firesc, omul gândeşte cu amărăciune la pericolul ce planează asupra recoltelor sale. Evident, seceta de iarnă a dat peste cap şi practicarea sporturilor de sezon, copiii şi tineretul jinduind după ele, obişnuit să le dea curs. Ei, pe aici, nici de zăpadă artificială nu poate fi vorba, nici de patinoare artificiale, judeţul fiind net defavorizat şi din acest punct de vedere. Am, zice că, mai degrabă, este loc pentru sportul ţinutei lejere, a pantalonilor scurţi şi a minijupei. Care elemente tot de trezire la viaţă ţin.
Linişte există, este drept, cel puţin deocamdată, în domeniul gripei aviare, nesemnalată încă pe pământul patriei. Să sperăm că ne va ocoli de data aceasta. Vremea, într-un fel, ţine cu românul, favorizând atmosfera călduţă din locuinţe, săli de clasă, instituţii, altfel obligate să treacă prin stări improprii. Şi, totuşi, viroze se semnalează cu duiumul, conducând la creşterea măsurilor de protecţie, a consumului de medicamente şi batiste, la carantine ş.a. Românul încearcă, pe cât posibil, să dea curs dictonului – Paza bună trece primejdia rea, mai făcând o dată dovada înţelepciunii poporului său. Mai puţin înfriguraţi, prezentatorii ştirilor meteo arată mai cu zâmbetul pe buze, degajând un optimism netrăit în alte condiţiuni.
Bătrânii şi bătrâneii populează aleile şi băncile parcurilor, mesele de şah, întreţinând atmosfera sportivă a Botoşanilor. Atât cât se poate şi cât este. Nici amorezii nu pot spune că nu trăiesc vremurile calde şi chiar o fac intens, punându-şi în valoare spiritul tinereţii. Căciulile, bocancii, cizmele, indispensabilii nu-şi mai găsesc prea multă utilizare, rămânând în rezervă, pentru când o fi. Pasionaţii de football regretă puternic lunga trecere de la tur la retur, încercând să se mulţumească privind spectacolul sportiv la televizor. Ca alternativă.
Popularele insecte, muştele şi ţânţarii mişună pe ici, pe acolo, dând sens românului să nu l-a uitat, afirmându-şi fidelitatea faţă de el, dar şi de buncărele de gunoi asortate, tuflite de-a valma, până la dotarea aşezărilor cu rampe europene şi cu punerea în aplicare a normelor de funcţionare. Mâţele şi câinii maidanezi, dar comunitari, se zbenguie prin aşezări, resimţind blândeţea şi drăgălăşenia românului, contribuind la armonia generală, nu uşor de atins, să recunoaştem.
Cam aşa s-ar putea traduce seceta de iarnă, cam aşa o vedem. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Control tematic sistat de minister
Situate deasupra legii, spitalele vor primi autorizaţia de funcţionare
Un fenomen în şcolile din judeţ
E.ON va deschide la Botoşani un centru de relaţii clienţi
Primăria Răchiţi vrea să reînvie viaţa culturală a comunei
Revistă cu poeziile lui Eminescu trimisă în şase ţări europene
SIP şi-a asigurat peste 3.000 de membri
Penitenciarul va inaugura noul atelier de tâmplărie
Deţinut premiat de Zilele Eminescu
Interviu realizat cu doamna Vitalia Pavlicenco (II)
deputat in Parlamentul Republicii Moldova, preşedintele Partidului Naţional Liberal
Agricultura botoşăneană rămâne departe de UE
„La Dorna” i-a ţepuit pe fermierii botoşăneni
Teatrul se implică în omagierea poetului Mihai Eminescu
Este noul cetăţean de onoare al municipiului Botoşani
Directorul Iacob părăseşte Termica pentru un post mai sus pus
AJOFM vrea să vină mai aproape de cetăţeni
Somaţia poliţistului
Horoscop
Borş de urzici
Poetul Adrian Popescu este marele câştigător al premiului Eminescu
Citate şi cugetări din Grecia antică
Căline, habar nu ai ce dosar gros o să ai!
Ioan Rotundu
Stolojan a cules la Botoşani roade politice bogate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă