Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7668
De la 07 Ianuarie 2003
122579607

Românul şi sistemele ticăloşite

  • 12 April 2010, 23:00
Generaţii după generaţii, românul a avut parte de sisteme ticăloşite. Mai vechi, mai noi sau actuale. Mulţi români au avut parte de tustrele. Ca-n titlul cărţii lui Andrei Cardaş: „De la capitalism la socialism şi invers.”. De-o fi unul, de-o fi altul, bucuros sau nebucuros, românul le-a dus în cârcă, cum a putut, cum a ştiut, în libertate sau în jug, în sens de puşcării politice.
Din nefericire mulţi semeni de-ai noştri au plătit cu viaţa (lor) şi nu doar atât. Au plătit pentru ei, pentru urmaşii lor, căci societatea socialistă trebuia, chipurile, curăţată de mentalităţi burghezo-moşiereşti, de cele chiabureşti, privite ca duşmani ai poporului nou, constructor al vieţii noi, socialiste, cu aspiraţii către societatea perfectă şi dreaptă de mâine, cea comunistă. La care, evident, nu s-a mai ajuns niciodată.
Odată cu minunata şi neaşteptata cădere a comunismului şi ceauşismului – vedeţi, apreciem socialism=comunism, deşi… - s-a demarat noua construcţie capitalistă a patriei. Am scris-o nu odată, poporul nostru a avut parte de numeroase generaţii de sacrificiu. Ca urmare, încă una este contemporana noastră.
Dacă ar fi în viaţă, marele actor Constantin Tănase ar mai declama odată pe scena teatrului care acum îi poartă numele: păi, până când? Un răspuns precis nu ne poate da nimeni, drept pentru care ne mulţumim cu cele spuse răspicat de Preşedintele nostru, cum că de vină este sistemul nostru ticăloşit.
Aici este cheia problemei: am scăpat de un sistem socialist şi am dat peste altul nou, la fel de ticăloşit. Parafrazând, am putea zice şi scrie: ticăloşii orişiunde cresc… Asta-i viaţa, nu ai ce-i face! Siguranţa cetăţeanului român este una aproximativă sau lipseşte chiar cu desăvârşire. Totul este relativ şi ambiguu, asemănător cu cazul aşa-zisului erou utecist Vasile Roiată, care trăgea sirena la „Griviţa Roşie”, nu pentru a da semnalul începerii grevei ceferiştilor din 1933, ci pentru a anunţa Siguranţa Statului, în ideea înăbuşirii ei.
Sistemul actual ticăloşit include mai toate domeniile de activitate: mass-media, educaţionalul, sănătatea, justiţia ş.a. Intervenţiile a stopare mai că nu există, soluţiile fiind paleative, în cel mai fericit caz. Astfel, sistemul românesc ticăloşit merge (tot) înainte. Dacă ar fi să rostim, ca pe vremuri: Veniţi , să ne-nfrăţim, popoare!, suntem convinşi, nu s-ar înfrăţi nimeni cu poporul nostru. Nici măcar cubanezii lui Castro.
În concluzie, stimaţi (foşti) tovarăşi, azi pensionari,, actualul stadiu ticăloşit al ţării ne încurajează şi ne apasă, cerându-ne să-i facem faţă. Şi, dacă se poate, cu brio. Dar, se poate? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Copil de 2 ani blocat în apartament salvat de pompieri
Locuinţă incendiată de un coş de fum neprotejat faţă de materialele combustibile
Dosar penal pentru pescuit în prohibiţie
Evacuaţi dintrf-o locuinţă improvizată
Bacalaureat cu 7 probe
Anunţ important
Botoişănenii vor ajunge mai repede în spitalele ieşene
Nici unul din amendamentele la Legea educaţiei nu a contat
Bancul zilei: Isteţime românească
Horoscop
Aveam nevoie de fiara biblică
Ioan Rotundu
Neacreditarea spitalului judeţean ar fi un dezastru pentru judeţ (II)
asocierea investiţională a salvat Laboratorul de analizecum pot fi salvate spitalele din judeţ
Progeniturile afaceriştilor locali revin în forţă
Program de lucru prelungit la Ghişeul unic din Prefectură
Suită de întâlniri al Prefectură în vederea încurajării accesării fondurilor europene
Angajaţii Primăriei se mută de 1 Mai
Sucevenii vor împăduri 90 de hectare de teren din Botoşani
Părinţii vor fi amendaţi dacă loazele lor vor lipsi de la şcoală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog