Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
737
De la 07 Ianuarie 2003
122886386

Românul şi socoteala de-acasă

  • 24 March 2009, 23:00
Prevăzător, românul ia în calcul o grămadă de posibilităţi înainte de a înşfăca punga şi a porni la piaţă, la târg. Repede descurajat de mersul preţurilor, constată cu amărăciune şi doar pentru sine că socoteala de-acasă nu(i) se potriveşte cu cea din târg, chestiune transpusă şi într-o veche zicală românească, dată exemplu, de multe ori, chiar în anii de la şcoală.
Sunt români care, zi şi noapte, se confruntă cu socoteala, semn al nesiguranţei zilei de azi şi de mâine. Este aidoma copilului dintr-o cunoscută pânză a pictorului Octav Băncilă, "Încurcat în socoteli". Bine, bine, veţi zice, dar trăim în epoca informaticii, a calculatoarelor, care pot rezolva iute probleme de acest fel, de orice fel. O fi, dar socotelile românului sunt aproape imposibil de rezolvat. Azi mizează pe un preţ, mâine un altul îi joacă un renghi, deturnându-l şi disperându-l.
Marele guvern se circumscrie, la rându-i, problemei socotelilor, drept pentru care înjgheabă bugetul, un buget care să satisfacă poporul, ţara. Fireşte, este departe de a fi uşor, căci socotelile de-acasă nu se potrivesc cu cele ale organismelor internaţionale, de care depindem atât de mult. Doar n-a votat poporul, dârz şi hotărât, aderarea şi integrarea noastră în UE? Cu câtă bucurie şi mândrie legitime a păşit naţiunea la urne! Câtă teamă ne-a fost de a nu rămâne în afara bătrânului nostru continent!
Altfel, eşti obligat să returnezi un anume credit bancar şi pui socoteala la bătaie, spre a-ţi încropi ratele şi dobânzile. Ajuns la bancă, constaţi, uşor contrariat şi mirat, că socoteala ta nu se potriveşte nicidecum. Te întrebi - să n-o mai foloseşti, să o arunci?... la plata impozitelor, constaţi cu stupoare că, faţă de anul trecut, ţi s-au introdus altele noi, ca pe bandă, banii socotiţi acasă neacoperindu-le nici în vreun fel. Slobozi o înjurătură de pe la noi, de regulă în gând, întru uşurare.
La odraslă, la şcoală, fondul clasei şi al şcolii, ilegale, este drept, trebuie achitate, spre a contribui la mersul învăţământului gratuit românesc şi a reformei sale, fapt pentru care te pui pe noi socoteli care, să zicem, devin şi mai complicate, dacă odrasla are de-a face cu vreun examen, urmat de un banchet, în perspectiva imediată. Nu dovedeşti de unul singur şi, nu odată, îţi mobilizezi şi nevasta în jurul socotelii tale. Măcar să fie şi ea părtaşă la ceva! Oricum, este de preferat aceasta şi nu soacra. Se vede, trăim vremuri grele şi tulburi, în care românul a devenit de-a dreptul dependent de socoteala (lui)de-acasă, socoteală pe care trebuie să o rezolve cât mai bine, spre a supravieţui. Căci, ca la noi, nimeni nu te ajută. Oricât am vrea, n-avem ce face. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scos din apartament şi dus la spital cu ajutorul pompierilor
Băsescu a pledat la Viena pentru o perspectivă europeană a Basarabiei
Patriarhul Daniel s-a adresat românilor din Italia
Leontina Ionescu, în slujba românilor din Marcellina
Elena Băsescu vine la ”Happy Hour”
O femeie speră să nu mai fie considerată bunica propriilor copii
A început dispersarea azotatului de amoniu pe islazuri
Cu microbuzul pe urmele lui Eminescu şi cu trenul pe cele ale domnului Goe
Sat tânăr, cu natalitate înfloritoare, Cerbu are nevoie urgentă de grădiniţă
Comentariul comentariilor XLV
Secret de familie
Horoscop
Un mod ciudat de manifestare, neînţeles de Ţâbuleac
PROGRAM TELE'M MIERCURI 25 Martie
Vă învaţă cum să slăbiţi
Apa Grup ţine morţiş să plătim apa după vrerea lor şi nu după consumul nostru
Patronii de baruri şi restaurante duc dorul clienţilor
Ajutoare pentru eternitate!
Încă un hotel la Botoşani
Pus pe căpătuială pe seama patronului
Crap prăjit, cu maioneză de usturoi
Scade numărul tuberculoşilor
Agenţii de pază ai lui Victor Mihalachi daţi afară din Spitalul Judeţean
Astăzi, Ada Macovei va deveni şeful oficial al IŞJ
Centrele de permanenţă figurează doar pe hârtie
Viroze rebele şi extrem de periculoase pentru copii
Georgescu bagă dihonia în PDL
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog