Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5514
De la 07 Ianuarie 2003
92447657

Românul şi socoteala din târg

  • 1 November 2009, 23:00
Că alta este socoteala din târg, nu încape vorbă. Practica o demonstrează. Ca în cazul babei care a văzut desenat şi scris unui depozit de lemne – că tot a venit vremea aprovizionării cu aşa ceva – o obscenitate masculină şi care, crezând c ă se vinde aşa ceva, I-a cerut vânzătorului s-o satisfacă cu produsul în cauză. Acesta, bun meseriaş, I-a replicat: una scrie pe gard, altceva avem în depozit! Cumplită dezamăgire!
La faţa locului, românul, dornic să-şi onoreze plata ratelor la bancă, vede, dezamăgit, că dobânzile sunt altele şi mai mari decât cele stipulate în contractul de împrumut. Deci, altă socoteală! De ce oare? La toneta de la piaţă, are surpriza să constate că se află în faţa unor preţuri noi, nemaiîntâlnite. Şi iar îi fuge gândul la socoteală. Iar îşi face griji şi i se dezvoltă filozofia. Firesc, nu poate decât să mai înjure odată autorităţile locale şi centrale. Diar, doar o duşcă îi mai atenuează suferinţa. Şi nu se dă în lături.
Crede că soaţa îi va aduce pe lume un băiat, numai că: surpriză! A ieşit tot fată! Din nou, aceleaşi probleme cauzate de socoteala de acasă. Românul devine supărat, furios pe el şi pe mama ei de viaţă. Este tot mai conştient că autorităţile trebuie să facă ceva şi pe această linie, alta decât linia partidului de altădată, pe care o urma neclintit.
Socoteala din târg veste pentru mulţi români o capcană reală, întinsă anume spre a-l deruta şi a-i face viaţa amară şi imposibilă, lui, cel aflat mereu în suferinţă. Nu e coresct. Juna română, cicălită nonstop de mama sa, pentru a-şi păstra virginitatea până la patul nupţial, are surpriza să constate că nu i s-a potrivit socoteala de-acasă cu cea din târg, momentul adevărului găsind-o departe de statutul de fecioară, atât de mult vizat de către părinţi, în niciun caz de viitorul partener de viaţă. Vedeţi, socoteala, bat-o vina!
Micul şcolar, ca o socoteală de-acasă, nebătându-şi capul cu făcutul temelor pentru şcoală, mizează că nu va fi examinat, numai că… Asistăm la o nepotrivire de socoteală, în toată regula, precum stă treaba cu nepotrivirea de caracter, în caz de divorţ. Aceasta, la o simplă judecată.
Cum nviaţa este plină de neprevăzut, niciodată nu poţi pune bază pe socoteala ajungerii la timp la destinaţie, fapt confirmat de recentele deraieri de trenuri şi tramvaie. Oricum, nici mai marii răspunzători, nu are rost să le ceri socoteală, ştiut fiind că nu te alegi cu nimic. Este tot mai greu în societatea actuală să fii bine intenţionat. Nu se recomandă şi, aidoma unei teme abordate într-o pânză de Octav Băncilă, rămâi tot „Încurcat în socoteli”. Adică, rămâi un fraier. Măcar pentru o perioadă. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ceafă de porc umplută cu brânză
Românul şi capra
Program TELE' M Botoşani, luni
Horoscop
Udrea făcută nod marinăresc
Ţâbu s-a înscris la cantina săracilor
Un strigăt creştinesc şi disperat ieşit din adâncul istoriei
Expoziţie interjudeţeană de pictură naivă
Ţigările de Ucraina îngroaşă numărul sancţionaţilor în trafic
Peste 150 de autovehicule întoarse pe dos
„Moldova nu este a oligarhilor, nu este a mogulilor,
este a urmaşilor voştri şi a urmaşilor-urmaşilor voştri în vecii vecilor”
a spus Traian Băsescu ieri la Iaşi
Informaţii despre protezare se pot găsi pe site-ul Ministerului bSănătăţii
Aparatură medicală de pe timpul lui Pazvante
Proprietarii de animale vor fi amendaţi drastic
Dr. Enache aşteaptă cu emoţii exedcutarea silită
„Înlocuirea drapelului naţional cu steagurile PD-L reprezintă o jignire la adresa României”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă