Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5497
De la 07 Ianuarie 2003
78599535

Românul şi sporturile de iarnă

  • 7 December 2007, 23:00
Începutul iernii prezente, semnalate în unele locuri din ţară, s-a dovedit prielnic celui mai îndrăgit sport de sezon – schiul. Cei mai mulţi, dat fiind efortul depus, preferă coborârea, probă frumoasă şi interesantă, probă olimpică. Pentru românii obezi – şi sunt atâţia – mai indicat ar fi urcuşul, mult mai eficient în actul slăbirii, act care ar fi benefic pentru atâţia români. Ei, vorbind despre coborâre, merge o trimitere la alte domenii de bază, cum ar fi nivelul de trai, vârsta medie a poporului, nivelul de instrucţie şi educaţie ş.a., indicatori aflaţi, la rându-le, în plin proces de coborâre, caz în care locul unu obţinut nu poate însemna, în nici un fel, o performanţă cu adevărat notabilă. Este însă ilustrarea stării sociale precare a norodului român.
Patinajul se înscrie şi el în peisaj. Tradiţionalul polei face posibilă practicarea lui dezinvoltă, întru bucuria trăgătorilor pe ghiozdane, înspre şi dinspre şcoală, pe trotuare şi pe carosabile, cu fireştile chiote şi tamponări ameţitoare, cu satisfacţia unor curse cât mai lungi şi aducătoare de mari satisfacţii. Doar bucuria părinţilor este ceva mai limitată, aceştia fiind nevoiţi să-i pună la dispoziţia odraslei un număr mai mare de ghiozdane pe sezon. Pe cel hibernal. Şi, cum posibilităţile nu sunt pe măsură, şubrezite de afecţiuni şi, culmea, fetelor mari care ţin încă cu dinţii la virginitate, riscul alunecării şi al unei căderi zdravene existând, caz în care s-ar duce naibii fecioria. În acest sens, comparativ, nici ciclismul nu este recomandat virginelor. Cel puţin aşa interpretează lucrurile un important segment al populaţiei ţării, grijulie şi atentă la fenomen şi la evoluţia lui. Sport (mai) de voie şi (tot) de iarnă este şi bulgăreala, aceasta (însă) ţinând de calitatea zăpezii. Are avantajul – marele – că poate fi practicat protejat, în sensul pitirii după un copac, scară de bloc, stâlp de telegraf, semafor, cruce de cimitir, magazie, magazin, maşină, căruţă, de unde se poate lansa un tir eficient şi cu adresă sigură – patron, director, gagică, vecină incomodă, jună simandicoasă, babă afurisită, atmosfera încingându-se de veselie şi înjurături, care mai de care. În fond, riscul de a se solda acţiunea cu ceva capete sparte nu este chiar atât de mare, dar este un risc frumos. Deci, la sporturi de iarnă, române! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Niculiţă ne face cunoştinţă cu gaşca lui Oprişanu (II)
Îmbină utilul cu plăcutul ţuicii, al vinului şi al mierii de albine
cel mai renumit producător de ţuică de pe raza comunei Hlipicenideşi îl cheamă Gheorghe, toată lumea îi spune moş Vasile
Comentariul comentariilor (VI)
(Ioan Rotundu)
Concursul de colinde “Astăzi s-a născut Hristos”
Avalanşă de Diplome de onoare pentru cadrele Liceului „Bălcescu”
Columbeanu şi fraţii Baragan, duminică în “Business Magazin”
Poveşti de graniţă la Beba Veche
Puteţi să-l treziţi la orice oră din zi sau noapte
Finanţări suplimentare pentru infrastructură şi baze sportive
Investiţii pentru Botoşani dezbătute la Instituţia Prefectului
Indignarea preşedintei Lozneanu
Îi cere din nou demisia preşedintelui Băsescu
Câmpanu susţine că vrea limpezirea apelor la ISS
Liberalii îi cer primarului Flutur să acţioneze pragmatic
Se pregăteşte înscăunarea lui Ţâbuleac la şefia PDL
Cristian Achiţei – candidatul PDL la şefia Consiliului Judeţean
Preparate din carne scoase de la comercializare
Se scot la concurs toate posturile vacante de asistent comunitar
Bani grei plătiţi pe ore suplimentare la Infecţioase
Lucrări în plină desfăşurare la sălile de operaţie
Medicul Beleca s-arată neiertătoare cu colegii de breaslă
Horoscop
Trădarea nevestei
Program TELE’M Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă