Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
11181
De la 07 Ianuarie 2003
74022376

Românul şi străinii

  • 1 July 2010, 23:00
Legat de străini, poporul nostru a dezvoltat cu frumoasa sa înţelepciune, probată multimilenar, cum ne place să ne exprimăm, o atitudine, în sensul - "Cine-ar îndrîgi străinii...". O atitudine cu transpunere poetică, totodată. Evoluţia vremurilor a cam tocit-o însă, străinii bucurându-şe astfel de o altfel de consideraţie şi interpretare. O relaţie nouă români-străini a prins şi prinde viaţă. Acum, frecvent, străinii ne calcă pragul ţării, determinând ca vechea ospitalitate românească moştenită de la strămoşii neamului, să fie pusă în evidenţă, să-l ridice pe român în ochii lumii, ai străinătăţii.
Străinul este aşteptat cu nerăbdare, cu pâine şi sare, cum se spune, românul văzând în el un izbăvitor al său, nu o dată închinându-i-se ca lui Dumnezeu. Pentru român, străinul este simbolul banului, al puterii, aşa încât nu este de mirare că-şi încropeşte o nouă viziune, o nouă filozofie, privind în chip nou lumea capitalistă, cea pe care a condamnat-o la nivel de organizaţie de bază sau învăţământ politico-ideologic în anii mult încercatului său comunism.
Până şi legendarul nostalgic român începe să se îndoiască de atitudinea sa conservatoare şi să-şi modifice uşor-uşor gradele de înclinaţie. Problema este în dezbatere deschisă şi liberă, pe la pieţe, colţ de stradă, acolo unde se formează niscaiva aglomeraţii, mai mari sau mai mici. La o ţigară, la un covrig, lucrurile înaintează, încet, dar sigur. Oricum, situaţia nu scapă aşa uşor de sub control. Are cine să o facă. Românul, se mai dovedeşte o dată, este un popor cu minte, ce mai!
Nu o dată, românul vede în străini un individ numai bun pentru a-i sustrage portofelul plin, lucru mediatizat nespus la nivel naţional şi local. Se vede treaba, românul se orientează predilect spre o atare soluţie. Este bine, este rău?... Putem însă constata efortul organelor noastre de prevenire a fenomenului. Aşa stând lucrurile, înseamnă că avem de-a face cu un fenomen negativ. Atunci, hai să-l combatem! Ei, dar câte lucruri nu a combătut românul o întreagă istorie! Între acestea, românul a combătut religia, plusvaloarea din putreda orânduire capitalistă, cea de altădată, emigrarea, sectele religioase, astăzi devenite culte, cu acte în regulă, cosmopolitismul, excepţie făcând cel al iubiţilor noştri conducători de atunci, superstiţiile etc.
Românul făcea aceste lucruri în virtutea lşuminii dela Răsărit, a învăţăturii marxist-leneniste, a idealurilor comunismului? Este o întrebare grea, la care, nu ne îndoim, masa de analişti politici români va da un răspuns optim şi clar.
Priviţi ca o buruiană rea, străinii calcă, aşadar, tot mai des iubitul prag al ţării. În acest sens, mulţi dintre români şi-au format deja o optică - ei cu fondurile, noi (românii) cu comunismul! S-o ţinem aşa? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tv SOMAX, miercuri, 2 iulie
Horoscop
Bancul zilei: Prea obosit… să mai aibă chef de sex
Eva Iova: “Lingăul şi pupincuristul”
Religia va fi introdusă ca obiect de studiu în şcolile din Basarabia
Ion Iliescu: Conlucrarea PSD-PNL este obligatorie
poate pune bazele viitoarei guvernari
Poliţia redeschide ancheta în dosarul în care Al Gore este acuzat de agresiune sexuală
Cerşetori români de inundaţii bat din uşă în uşă în sudul Germaniei
Finlanda este prima ţară în care Internetul de mare viteză devine drept de bază garantat prin lege
Ministrul Muncii: Nu există probleme cu plata pensiilor în acest an
Un baraj de pe Siret a cedat. Populaţia din Tămăşeni -Neamţ a fost evacuată
Guvernul ar putea cere FMI creşterea deficitului
invocând forţa majoră din cauza inundaţiilor
Salvată de sub dărâmături de pompieri
Haos şi incompetenţă în conducerea judeţului
Ioan Rotundu
Efectele inundaţiilor produse in judeţ în perioada 22 – 30 iunie 2010
Reţele electrice avariate de ploi
De astăzi avem apă caldă
Maşină neînmatriculată condusă pe drumurile publice
Au scăpat de emoţiile admiterii la liceu
Derută în rândul bugetarilor
Rămâne la şefia Protecţiei Consumatorului
Consilierii locali i-a obligat pe botoşăneni să stea branşaţi la Termica
N-au scos mirosul istoric de ţigan
La Botoşani, Elena Udrea l-a concurat pe Boc în vizite pe la inundaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă