Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10866
De la 07 Ianuarie 2003
122870933

Românul şi subtilităţile

  • 16 February 2009, 23:00
Parcursul vieţii îi conduce pe mulţi români la atingerea unei frumoase subtilităţi, atât de folositoare şi binevenită, determinând admiraţie şi respect, uneori ieşite din comun. Astfel, câtă subtilitate dovedeşte individul român în cucerirea unei inimi de femeie, în promovarea unei şcoli, în evitarea unei amenzi, în spargerea unui bancomat sau, de ce nu, a unei bănci, în evitarea unei pensii alimentare, în obţinerea unui concediu medical, în ocuparea unei slujbe înalte, într-o delegare peste hotare, în obţinerea unei poziţii mai în faţă pe buletinul de vot, în câştigarea încrederii depline a tovarăşei de viaţă, şefului sau a celor din jur, în obţinerea unui credit cerut, în programarea la prime sau trimiterea în Cosmos şi în atâtea şi atâtea altele. Celui ce nu este dotat cu subtilitate n-ai ce-i face! Aşa moare, prăpădit şi nesatisfăcut. Trist aspect.
În cheltuirea fondurilor europene, odată accesate şi acordate, subtilitatea este primordială, dacă vrei o căpătuire personală rapidă, căci Europa îţi dă, dar nu-ţi (şi) introduce în traistă. Cu şpil, ce este tot o subtilitate, puţin mai nuanţată, lucrurile merg pe făgaşul dorit, reuşeşti să te impui decisiv, fapt ce este baza unui motiv în plus de admiraţie.
Cu subtilitate, românul poate fi un conducător de mase, de stat, de guvern, de minister, de organe locale, nedând prilej de interpretări bizare şi duşmănoase, fiind văzut ca numai şi numai element capabil şi constructiv, ca un om care sfinţeşte locul.
Evident, nu oricine poate fi subtil, nu oricine poate atinge această virtute de aur a personalităţii umane. Este vorba de har, cu toate că unii se gândesc mai degrabă la tâlhar. C-aşa-i la noi, românul este ros de invidie şi adânc complexat. Se va ajunge odată la înţelegerea mai bună a fenomenului, dar când? Vremea trece, măi…
Nevoia unui manual sau curs de iniţiere în subtilitate, apoi ale altora de dezvoltare a ei sunt cerinţe reale, care ar contribui la formarea şi modelarea unu8i român de tip nou, care să ducă naţiunea înainte şi în zbor, spre capitalism, evident, afirmându-se ţara în lume, făcând-o pe aceasta din urmă să fie cu noi pe buzele ei. Vremurile ce vin vor fi decisive pentru a evalua în ce stadiu ne găsim, din acest punct de vedere. Le aşteptăm cu nerăbdare fierbinte. Românul de astăzi poate fi realmente un înaintemergător, convingând întreaga omenire de rolul său nepreţuit.
În problema construirii subtilităţii, drumul este încă de parcurs, dar este atât de frumos! Intrând în actul important al facerii subtilităţii, să-i demascăm pe principalii ei inamici: prostia, şablonul, birocraţia, formalismul, indolenţa, nepăsarea şi, de ce nu, cretinismul, faţete care se cer iute eradicate, dacă vrem să atingem mult doritul succes. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La Flămânzi, liberalii sunt o opoziţie puternică primarului Pitorac
Valiza sau sicriul!
Şguna îi enervează pe extremişti
Noua ordine mondială este mai aproape decât credeam?
Negocieri la acordul româno-ucrainean privind micul trafic de frontieră
Comunicat de presă E.ON
Comentariul comentariilor XXXIII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
L-a bătut Dumnezeu!
Iubirea lui Ţâbuleac
Un strigăt al disperării: vinde şi n-are cui!
Cheeky Gabriela şi iubitul său, în jacuzzi la…
Regionalizarea, primul pas spre federalizarea României
bătălii în PDS pentru acapararea puterii în viitoarele regiuniConţac, piedica primarului ieşean Nechita spre vârful puterii
Puţini medici de familie au ales calea protestului
Posturile de controlor ale lui Ţâbuleac au fost scoase la concurs
Elevi extrem de slab pregătiţi
Computer tomograf la spitalul din Dorohoi
Poliţiştii botoşăneni se întrec în amenzi, aducând venituri la buget
Ţâbuleac le aminteşte parlamentarilor că nu-şi uite promisiunile făcute
Florin Ţurcanu se dezice de ajutorul colegilor de partid
Liberalii se cred manipulaţi
PSD a luat măsuri radicale împotriva lui Conţac
Ţâbuleac este revoltat de bugetul care se anunţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog