Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18787
De la 07 Ianuarie 2003
77722160

Românul şi suicidul

  • 15 April 2007, 23:00
Mai de inimă rea, mai de-o decepţie, mai de-o fată sau băiat, mai din trădat în dragoste, mai din inconştienţă, mai din întâmplare, mai dintr-o discuţie puţin amiabilă cu părinţii, pe român îl bate gândul suicidului. Este trist, în cazul acesta, că dispar atâţia români dintre noi – prieteni, rude, cunoştinţe. Dispar şi este atât de trist şi atât de apăsător. Ce mai contează vechiul dicton PSDR, „pentru liniştea noastră”? Sinucigaşul este mort, cu sau fără voia îngropării de către popă, dar este mort şi cu chestia acesta nu ne putem juca. În ruptul capului. În biserică îi interzic canoanele să fie îngropat, altfel nu are decât, urmează-şi calea! Sinucigaşul, certat tare cu viaţa, face orice pentru a nu-i mai da de furcă. Adică, ia medicamente, îşi dă (singur) foc, chiar se spânzură. Urmând atari proceduri, tânăra părăsită de iubit, trădată în dragoste, ca nevasta lui Petre Roman şi ca atâtea alte neveste, depistată pozitiv cu sifilis sau HIV, neînţeleasă de părinţi sau societatea imediat înconjurătoare, privită de lume ca exemplu negativ îşi caută fericirea în suicid. Şi se duce şi se tot duce. În adâncuri.
Statisticile româneşti ne arată că, totuşi, la băieţi şi bărbaţi primează fenomenul. De ce oare? Vor da unii pe fenomenul alcoolic. Inutil şi de neluat în seamă. Aceeaşi statistică demonstrându-ne că, la nivel de tara noastră, femeile sunt mari şi tari consumatoare de tării, cu mult peste sexul tare, cel puţin. Şi în suicid, ele, femeile, depăşesc bărbaţii Neamului. Este şi aceasta, într-un fel, al înaintării femeilor spre egalitatea cu bărbaţii, scop atât de râvnit în mişcarea şi lupta pentru emanciparea femeii române, acţiune curajoasă şi pe care o dorim, din toată inima, încununată de succes, căci, ce naiba, nu suntem misogini.
Partea cea mai vulnerabilă a aspectului nu rezidă în sinuciderea ei sau a lui, ci în suferinţa rubedeniilor, care varsă lacrimi după lacrimi, care-şi pierd un reazem în viaţă, cea de dus mai departe, fapt pentru care bocesc de mama focului, scuzând nemilosul destin. Părintele, suveran, cum îl ştim, condamnă, conform canoanelor, actul sinucigaş, semn că şi-a mai făcut o dată datoria, întru izbăvirea comunităţii, sarcină care îi revine, negreşit. Dincolo de oprobiul meritat, cuvenit, sinucigaşul român se impune tot mai mult, se extinde pe un areal tot mai mare, umplând golul jurnalelor de ştiri şi fiind demn, în mare măsură, de veşnica sa pomenire. Acum, că veni vorba, nu este rău să avem printre noi şi atari oameni sinucigaşi, pentru a demonstra celor ce nu sunt în stare să comită gestul, că totuşi se poate, că totuşi se mişcă. Cu toată neţărmurita (noastră) durere. Adio, deci, te las cu bine!
(Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gunoiul cetăţenilor de la case creează probleme Urban Serv-ului
Sărbătoarea atestării documentare a Dorohoiului este în dificultate
Drăguş vrea să învingă liberalii cu armele lor
Cu 100 lei de fântână, conservatorii susţin că vor salva vieţi umane
200 lei amendă pentru că nu şi-au măturat ograda
Primarul Flutur va interveni în mai multe zone ale Botoşanilor
Cântec, joc şi voie bună vreme de cinci zile
Cugetări şi maxime cu Oscar Wilde şi alţii
Patru bancuri cu vino-încoace
Horoscop
Ei vă oferă, dar numai dvs. decideţi!
Comentariu la comentarii (LXXV)
(Ioan Rotundu)
Cum crede Mălaimare că va scoate băieţii deştepţi în economie
Case de schimb valutar prinse cu şmecherii
AJOFM începe în forţă Caravana Ocupării
Noi reguli pentru Serviciu Judeţean de Ambulanţă
Strivit de tren în staţia CFR Truşeşti
Găsit mort după dispariţia de la domiciliu
Casă mistuită de flăcări la Suharău
Cele trei graţii şi… amintirile din copilăria bătrânului Iordache
(Cârcotaşul)
La Apa Grup domină dispreţul la concurenţă cu inconştienţa
Ioan Rotundu
Hrana lui Pasteur… la un banchet
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă