Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16647
De la 07 Ianuarie 2003
122902296

Românul şi ţăranul

  • 12 October 2008, 23:00
Când (încă) este toamna, ţăranul nu stăm cu gândul la sărbători. Muncile câmpului, strânsul roadelor, folosirea căruţei îi sunt preocupările zilnice. Fără îndoială, comportamentul său este salutar. Vremurile în care militarii, studenţii, elevii, muncitorii şi intelectualii erau înhămaţi la strânsul porumbului, sfeclei de zahăr, cartofului s-au dus, spre durerea unora, spre bucuria altora. Acum, chiar că ţâncii pot cânta neîngrădit: „Ţăranul e pe câmp/ Ura drăguţa mea,/ Ţăranul e pe câmp!”
Talpa ţării, cum este îndeobşte cunoscută ţărănimea, îşi mai dovedeşte odată soliditatea, în condiţiile când este proprietăreasa pământului cu care guvernele postdecembriste a pus-o în posesie, mai mult sau mai puţin, mai bine sau mai rău. Nemulţumiri şi nemulţumiţi sunt, au fost şi vor fi. Noroc cu edilii locali, votaţi tot de către talpa ţării, că pun lucrurile la punct sau că le corectează din mers! Sunt doar aleşii obştei şi nu ar trebui să se (mai) spună că aceasta a votat în necunoştinţă de cauză, acum, după vreo 20 de ani.
Lumea este deşteaptă, nemaiavând nevoie nici măcar de învăţământul agrozootehnic, de indicaţiile preţioase ale vreunui instructor, fiecare este în măsură să ştie ce are de făcut. Evoluţia este vizibilă, uşor de constatat. Economia este de piaţă liberă, încât imixtiunea statului este neavenită, atunci când ar interveni în politica de desfacere şi de preţ. Şi, cu toate aceste cuceriri ale proprietarilor de pământ, situaţia este agitată. Încă rezolvările vin de la bâtă, trântă şi, de ce nu, de la arma de foc. O nouă civilizaţie şi-a făcut apariţia, fiind în plin proces de consolidare.
Ţăranul român, într-o măsură, tinde să redevină gospodarul dintr-o anumită epocă istorică, sperând să nu mai aibă soarta chiaburului, cândva. Este soarta amară trăită de înaintaşii săi, lucru care se ţine minte, din tată-n fiu. Partea proastă este dată de îmbătrânirea ţărănimii, cu mult peste cea a populaţiei orăşeneşti, atracţiile urbane lăsând la ţară şi aşa o populaţie bătrână, pe care nici preotul satului nu o prea poate alina, darămite salva.
Toamna pune, aşadar, la încercare pe ţăran, cu atât mai mult cu cât şi satul îi oferă destule tentaţii de viaţă dulce – baruri, ţărăncuţe emancipate şi ochioase, fără prejudecăţile bunicii, săli de jocuri de noroc ş.a., comandate de Domnul, dar greu de înfrânat căci, mde, şi ţăranul e om!
Recent, onor parlamentul ţării a suprimat dările pe cazanul de ţuică, deschizând largi posibilităţi ţărănimii în a beneficia de acest minunat produs autohton, pentru el şi familia sa, având în vedere numeroasele evenimente care-l apasă pe ţăran: nunţi, înmormântări, cumetrii, zile de sărbători legale, de sfinţi. Ei, acum altfel se poate descurca! Încă un semn al progresului care bântuie, spre care ţăranul român se îndreaptă frumos. Astfel privind lucrurile, ţăranul român are viitor (fericit) cert. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ziua Recoltei – sărbătorită la Truşeşti
Investim în calitatea serviciilor turistice
Ţurcanu nu se lasă călcat în picioare şi ripostează
Comercianţii aleg să vândă direct din maşini
ei evită să folosească Piaţa de gross
O investiţie ce va dezvolta semnificativ economia Dorohoiului
Declaraţia lui Alexandru nu se potriveşte cu realitatea din judeţ
Trofeele vânătoreşti au captat interesul botoşănenilor
Chiar dacă nu au drumuri bune, voronenii au măcar staţii
Exponatele numismaţilor botoşăneni au făcut impresie la Bacău
Băncile profită de criză ca să ne jefuiască
„Buldozerul” nu se va lăsa zdrobit
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CCXIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Rugă către avocat
Sarmalele lui Conţac
Recuperatori cu plata după
Gabriel Oprişanu - candidatul PNL la Senat, Colegiul Botoşani
Asistenţii medicali trag sforile pentru majorarea salariilor
Generalul Rusu vrea ca şcolile să fie păzite de profesionişti
el n-a spus directorilor de şcoli de unde vor avea bani să-i plătească
A murit în plină distracţie
Încă ne mor mulţi copii nou născuţi
Geanta luată drept bombă aparţinea unui avocat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog