Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
956
De la 07 Ianuarie 2003
122886605

Românul şi taxa pe viciu

  • 12 July 2007, 23:00
Aşadar, odată cu introducerea taxei de şi pe viciu, se face demonstraţia că românul nu este acoperit doar de virtuţi, cum se învaţă (pe) la şcoală, ci şi de vicii. Nu le enumerăm in corpore, doar că două dintre ele, tutunul şi alcoolul, „beneficiaz㔠de taxă. Curat-murdar, ar spune un clasic de-al nostru. Păi, badea Gheorghe, de la noi din sat, incapabil, la vârsta lui, să-şi lucreze proprietatea redobândită cu acte sau fără, caută, săracul, alinare la bufetul sătesc, la un pahar de băutură parşivă, pentru care este jecmănit, indubitabil, printr-o taxă amintind de vechile biruri medievale. Cu ce-a greşit?
Sau ţaţa Maria, născătoare a atâtor prunci, unii ajunşi miniştrii şi directori, cu rost mare în societate, nici acum, la vârsta a treia, să nu poată îngurgita un pahar de ţuică tămăduitoare şi ieftină, la atâţia ani de muncă prestată în colhoz, CAP, dacă vreţi? Apoi, dacă tot nu se mai satisface stagiul militar, flăcăii naţiei să nu-şi poată permite, fără taxă pe viciu, să soarbă cu mândra lor un întăritor la botul calului? De aici, la constatarea că în ţara aceasta totul este anapoda nu este decât un mic pas.
Tutunul, frate cu românul, nu a fost lăsat deoparte. A fost atâta timp monopol de stat, rotunjindu-i serios avuţia, doar că astăzi s-a făcut din el un mijloc suplimentar de jecmănire a românului, prin această odioasă taxă de viciu. La toată urma, poate că fenomenul ar fi mai suportabil, dacă în lumina transparenţei, de care se face atâta caz, poporul ar şti câţi bani se strâng şi unde merg ei şi nu doar că satisfac sistemul naţional de sănătate. Este uşor de demonstrat, de la mic la mare românul fumează… Numai că, spre acoperire, autorităţile vin şi aici cu argumentul dat de nevoia de aliniere la U.E., în materie de costuri la ţigări şi taxa de viciu nu face decât să fie un capac necesar, atâta timp cât bolile pulmonare sunt în ascensiune. Parcă fostul ministru comunist al sănătăţii, „tovarăşul Mincu”, îşi argumenta mult mai bine programul său de alimentaţie raţională a poporului! Chit că era la fel de iubit ca şi actuala taxă de viciu. Printr-o mutaţie virtuală, dacă astăzi ar mai fi domnişoare crescute la pension, putem bate palma că ar fuma de zor şi dumnealor. Aşa cere timpul, nu?
Tot de nivel găselniţă este, la noi, la români, ideea de a face separaţie la localuri, fumători - nefumători, practic puţini nefumători refugiindu-se la locul amenajat, preferând societatea celorlalţi, veselă, cu poftă de viaţă, predispusă la flirt, având tot ceea ce-i trebuie şi mai mult decât atât. Asta e! Când poporul este confruntat cu atâtea suferinţi, îi mai trebuie taxa de şi pe viciu? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guralic vrea să ceară despăgubiri agenţilor comunitari
Oamenii care trăiesc din gunoaie primesc mulţumiri
Trag semnale de alarmă asupra banilor acordaţi în agricultură
Ciuştea crede că primăriile vor avea probleme financiare
Apel la pace, de dragul bolnavilor
Inspectorul Negrescu scoate din sărite conducerea CJ
Şi-au stabilit primii candidaţi în comunităţile locale
CJ caută surse de finanţare externe pentru alimentările cu apă
Întreruperilor dese de curent au curmat viaţa unui bolnav
pentru fapta sa, E.ON riscă o amendă de 100 mii lei
Amendă consistentă şi ruşinoasă pentru cei de la Altex
Şeful poliţiei este nemulţumit de Serviciul de Investigare a Fraudelor
Organe de ordine sancţionate
Chirie pentru Muzeul de Etnografie
Cursuri gratuite de calificare oferite de AJOFM
Pe locul doi la crime
Strategia struţului… că asta le-a rămas
Ioan Rotundu
Horoscop
Diagnostic impecabil
Comentariu la comentarii (CXLII)
(Ioan Rotundu)
Citate şi cugetări din lumea islamică
Ofertă avantajoasă d cazare pe litoral
Comunicat de presă E.ON Moldova
Program TELE'M Botoşani, vineri, 13 iulie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog