Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
14642
De la 07 Ianuarie 2003
68438996

Românul şi trotuarul

  • 23 January 2007, 23:00
Construcţie urbană dar, pe alocuri, şi rurală, trotuarul la români, este departe de a fi de nivel european. Încărcat abundent cu maşini, el aduce, mai degrabă, cu o (nefericită) parcare, românului fiindu-i aproape imposibil în a-l folosi, trebuind, vrând - nevrând, să o cotească pe carosabil, expunându-se riscurilor reale, date de traficul auto, mereu în creştere. Başca starea sa jalnică, cu gropi, oricâte peticeli i s-au aplicat, date ca îmbunătăţiri. Pietruit sau asfaltat, trotuarul nostru românesc arată jalnic, neputând fi socotit benefic pentru român. Sigur, şi pentru practicantele sale fidele, el se constituie într-un handicap, putându-se ruina în orice moment, odată cu ele, cum altfel. Apoi, când nu este burduşit cu maşini, este blocat în discuţia în două sau în trei a cuconetului român, sporovăind pe seama vreunei telenovele, a vreunei reţete culinare, a unui amor, a unei vecine, a unei aventuri trăită cu succes. Mai vine să se aşeze factorilor destructivi şi ţâncăria bătătoare de minge sau practicantă a patinajului pe rotile sau cea care îl transformă, când dă Domnul zăpadă, în proximul gheţuş, întru realizarea marilor dorinţe.
Spiritul edilitar al aleşilor este în criză cronică, aşa că starea proastă a trotuarelor ţării persistă mult şi bine. Nu de puţine ori, trotuarele devin depozite de gunoaie, buncărele destinate lor fiind prea depărtate pentru lenevia românului. Puţinele trotuare care adăpostesc stâlpi de electricitate, cu lumini funcţionale rămân frumoase excepţii. Care întăresc regula, numaidecât. De altfel, lipsa luminilor face din trotuar un loc preferat de către tineretul român, acolo fiind favorizate flirturile, idilele, aventurile mai mult sau mai puţin galante. Ei, este de înţeles!
O cât mai grabnică adoptare a unei legi a prostituţiei ar contribui la decongestionarea trotuarelor, expresia a face trotuarul tinzând tot mai mult să devină de domeniul trecutului, lăsând loc, poate uneia noi – a face bordelul, mult mai inofensivă, bazată pe carte de muncă, asistenţă medicală, diverse dotări. Să fim încrezători!
Întâlnim şi numeroase situaţii când vreun şofer abţiguit sau neatent, printr-o manevră de el ştiută, atacă tranşant trotuarul, în defavoarea carosabilului, mai trecându-şi la activ o nefericită experienţă. Vedeţi, trotuarul are căutare şi din acest punct de vedere! Bătrânetul ţării, care, de regulă, excelează prin mişcări lente, este cel mai afectat, luând-o mai greu la picior în faţa şoferului zurbagiu. În mediul nostru rural, trotuarul, când este asortat cu pomi, serveşte buna cauză a priponitului animalelor de curte, colorând peisajul, dând sevă de viaţă aşezărilor noastre – Ceea ce nu este de ici, de acolo. Poţi lua şi după aceasta pulsul aşezării. Poţi constata cu uşurinţă trainica legătură dintre oameni şi dobitoace. Ce frumos! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Amenzi care i-au albit pe coafezele şi frizerii negri… de murdărie
Fonduri pentru bolnavii cu transplant
Părinţii trebuie au obligaţia de a-şi supraveghea copiii
Angajaţii Serviciului de Ambulanţă vor condiţii de muncă mai bune
Bătălia asupra gradaţiilor de merit se mută la comisie
Instruire pentru programul „Acces la educaţie pentru grupurile dezavantajate”
Ajuns în spital, după ce a fost agresat de patru tineri
Transferat, aproape mort, la Clinica din Iaşi
Eltrans şi-a făcut public bugetul pe 2007
Municipalitatea lucrează la limita de avarie
Primăria a premiat primele familii aflate la prima căsătorie
Secretul succesului pentru municipalitate
Controlul de la primărie s-a soldat cu surprize
Vom bea apă mai scumpă
Conducerea liberală se va consolida abia în iunie
Urban Serv se concentrează pe investiţii şi majorarea salariilor
Ghinion de fumător
Horoscop
Cotlet cu bere
Grecia antică VIII
Comentariu la comentarii (XV)
(Ioan Rotundu)
Sărbătorim Unirea dezbinaţi
Ioan Rotundu
Ciubotaru joacă la cacealma, dar Flutur rămâne prudent
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă