Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7790 lei
1 USD = 4.3101 lei


Număr accesări
Astăzi:
14995
De la 07 Ianuarie 2003
73300944

Românul şi zbenguiala

  • 22 April 2007, 23:00
Prin zbenguială, românul demonstrează vitalitatea naţiei sale. Drept pentru care, se tot zbenguie. N-are voie? O face de mic, chiar din burta mamei, nerăbdător să dea piept, ca mama, cu viaţa. Apoi, ca şcolar, o face în clasă, atrăgându-şi oprobiul severelor educatoare aparţinătoare de popor şi de învăţământul românesc. Micul român se zbenguie în voia cea bună, probând o frumoasă poftă de viaţă. Că sparge un geam, că trage cu praştia, că pune dulceaţă în pantofii (descălţaţi) musafirilor, că trage o înjurătură neaoşă, ce mai contează? Toată lumea îşi varsă admiraţia supra sa. Iar, ca de obicei, mama (sa) nu se supără. De ce oare? La frumoasa şi atât de frageda vârstă de doi ani sau bani, când micuţul învaţă să înjure frumos, ca pentru prima oară, de p… şi de p…, părinţii îl înconjoară frumos şi plenar, cu toată dragostea cuvenită, înţelegând prin aceasta că i-au asigurat deja o bună creştere, totodată atât de necesară, în ideea pregătirii pentru viaţă, pentru succesul în ea. Dar, lungul drumului cel greu spre zbenguială de aici începe. Şi, fără a forţa nota, copilul român către aceasta înclină, străduindu-se să calce tot (mai) hotărât şi dârz. Urmează spargerea geamurilor vecinilor de casă, într-un elan dar de frumoasa vârstă a copilăriei, fluieratul după o domnişoar㠖 prima – întâlnită în cale, cu apariţia ei în minijupă şi în picioare lungi, cu înjurăturile, mult mai aspre şi ca la uşa cortului, înţelese mult mai bine acum de către progenitură, cu primele fugi de acasă, cu şotii adevărate, de netăgăduit, de altminteri. Aburcarea pe linia adolescenţei devine o altă fază interesantă a vieţii şi a zbenguielii. Intervine prima încercare de a da piept cu berea, vinul şi alcoolul – din păcate, şi cu drogul – o încercare grea, cu efecte aparte, pe care nu le poţi evita. Astăzi, când părinţii micului sau tânărului român, îşi duc viaţa şi eventual munca peste hotare, chestiunea devine extrem de importantă şi decisivă.
La împlinirea unei ceva mai multă minte, românul nostru se zbenguie în stil nou. Încearcă un poker, o idilă, un viol, întâi şi întâi spre a vedea cum este şi cum îi ieste, animat de curiozitate şi cunoaştere. Minor fiind, nu intră sub incidenţa codului penal. Pune mâna nonşalant pe cheile maşinii babacilor, comite, inerent, primul accident, fără teama de a păţi ceva. Legea este atât de blândă, încât totdeauna eşti îndreptăţit să o încalci.
Nici bătrânetul ţării nu este străin de zbenguială, aceasta fiind în (oarece) măsură să-i releve (încă) virilitatea, chiar dacă este ajutat de marele efect al Viagrăi, pătrunsă şi la noi, ca orice mare descoperire a ştiinţei. Prin zbenguială, executată la timp şi util, românul este cu mult înaintea altor popoare, mai mult sau mai puţin vecine. La vremuri actuale, românul actual! Semn că geto-dacii au rămas de poveste. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Târgul meşterilor populari a stârnit un real interes
Juriul l-a propulsat pe Andrei Maxim în marea finală
Drăguş vrea să lupte pentru valorificarea valorilor botoşănene
Conţac nu dezavuează gestul lui Băsescu
Dantelăreasă care vrea să cucerească botoşănencele cu arta sa
Accidentată mortal, pe trotuar, comis de un adolescent
Muniţie adusă din Italia
Programul de azi a Zilelor Botoşanilor
Nereguli în comerţul cu îmbrăcăminte
Alcoolul care ucide
Începe campania de vaccinare a mistreţilor
Bună dimineaţa, Botoşani!
Ioan Rotundu
Sindicaliştii sunt nemulţumii de noul statut al profesorilor
Cinci premii pe plan judeţean la „Made for Europe”
Conţac a plecat în Ungaria
Primăria Botoşani preia tarele celor de la Apa Grup
Furnizorii de servicii sociale au nevoie de acreditare
Serviciu de creştere şi îngrijire a preşcolarilor
Horoscop
V-ar strica o afacere la început de săptămână?
Pretenţii de actor
Odraslă parlamentară botezată departe de ochii lumii
Vinul roşu poate ascunde în el secretul longevităţii
Comentariu la comentarii (LXXX)
(Ioan Rotundu)
Băsescule, te iert de toate, dar pentru asta nu!
(Cârcotaşul)
Cugetări şi citate din Mexic
Mesajul primarului Flutur către botoşănenii de pretutindeni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă