Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6061
De la 07 Ianuarie 2003
122891710

Românul, botoşăneanul şi şanţurile

  • 27 July 2007, 23:00
Localnic, în primul rând, sau turist, românul se întreabă de ce au nevoie Botoşanii de atâtea şanţuri. Până la explicaţia oficială a edililor, putem miza pe răspunsul: pentru a asculta mai bine Radio-şanţ, vechi post radiofonic, de tradiţie şi cu mult mai multă acurateţe decât Radio Bucureşti. Oricum, pentru Radio-şanţ, românul nu este supus abonamentului obligatoriu, ca plată. Aşa că, se sapă şi tot se sapă şanţuri prin prea îndrăgitul municipiu capitală de judeţ. Cum românul botoşănean este luat de fraier, edilii îi transmit motivaţii tehnice, un fel de gogoşi umflate, pe care localnicul, înfometat, le ia ca bune şi de negăsit altundeva. Cât despre afaceri mari şi serioase, jonglerii zise inginerii financiare, acestuia nici nu-i ajută, nici nu-i folosesc, mizându-se pe orizontul său destul de limitat şi, cum zice, Vanghelie, care este.
Dacă am fi avut parte de un sezon ploios, şanţurile s-ar fi dovedit propice pentru bazine de peşti şi broaşte, vietăţi comestibile şi benefice în alimentarea (raţională) a locuitorilor noştri. Dar, vai, canicula n-ea luat şi această şansă de a ne face bucuria mai mare. Trist, absolut trist. Stăruind cu privirea în adâncimea şanţurilor, o parte dintre localnici mizează pe ţâşniri spectaculoase de ţiţei, fapt care ar conduce, negreşit, la bunăstare, la progres şi trândăvie. Şi stau la margine de şanţ… Poposiţi în municipiu, ţăranii, veniţi la târg cu marfă, îşi amintesc de şanţurile din satele de provenienţă şi îi compătimesc pe locuitorii urbani care, trist, nici nu ştiu la ce se expun, nici nu ştiu ce pierd. Falsă consolare.
Şanţul este şi un pariu cu sportul, cu dexteritatea, cu abilitatea, săritura lui, nedotată cu premii, demonstrând pregătirea atletică a concitadinilor, mereu în căutarea înaltei performanţe. Este drept, se dă şi chix, câte o zăbăugă, moş sau copil, poposind pe fundul respectivului şanţ, atinşi de ştiutul ghinion. Dacă strigă a salvare, cine să le audă strigătura? Lumea este confruntată cu probleme mult mai serioase. Ei, dacă s-ar şti cu certitudine că este vorba de o domnişoară apetisantă şi nu de un gârbovit, până şi ambulanţa şi-ar da interesul să fie cât mai iute cu putinţă prezentă. La faţa şi fundul locului. Vedeţi, de aceea este bine să efectuăm o atentă şi promptă analiză.
Pe de altă parte, şanţurile Botoşanilor pot releva vestigii arheologice de preţ: urme de locuire, de cetăţi, valori numismatice antice şi medievale, potcoave de cai morţi, tocuri de pantofi de damă, veşminte, schelete, în beneficiul ştiinţei româneşti, al reconstituirii unor epoci apuse, scop în care se intensifică acţiunea de obţinere de avize necesare, acte de aşa-zisă competenţă. Nu este uşor deloc, vedeţi bine. Până a fi savant deplin, botoşăneanul trebuie să treacă şi prin acest filtru. Măria Sa Şanţul târgului să (ne) trăiască! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CLIV)
(Ioan Rotundu)
Răspunsul vameşului român
Horoscop
Program TELE’M
Invitaţie de interes public
Cursuri de formare de scurtă durată
Anunţ important
Dacia ne avertizează în privinţa unor escroci
Consilierii vor să informatizeze sistemul comunitar
Ciuştea devine susţinătorul primarului Flutur
Spitalul Judeţean va avea bancomat
În procesul cu Conţac, deputatul Buhăianu se apără atacând
Sulfina Barbu este aşteptată la Botoşani
Fermierii botoşăneni vor ajuta cu furaje colegii din judeţele calamitate
Cursele de maşini revin în actualitate
Candidatul pentru europarlamentare al PRM Botoşani a plecat la PLD
Un minor teribilist a provocat un accident de circulaţie
Moarte suspectă la Hlipiceni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog