Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Umor
Mondene
Pamflet
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1173
De la 07 Ianuarie 2003
86840869

Românul, criza şi Anul Nou 2009

  • 31 December 2008, 23:00
Optimist din fire, românul, trecând peste aspectul dat de curba deceselor în creştere, la sfârşit şi de an vechi şi început de an nou, şi sub acţiunea lehametei de viaţă, scontează într-un An Nou mai bun, cu toată avertizarea şi ameninţarea cu efectele crizei.
Cât priveşte criza amintită, pentru el, important este, nici în ficat, inimă, rinichi să nu îl doară sau nici în altceva. An de an nou, românul se conformează pluguşorului: semne bune anul are! Aşadar, odată marcat revelionul, păşeşte voios pragul Anului Nou, ziua de mâine, dacă este să fie luată în calcul, va fi după acest important moment.
Românul crede în soluţiile pe care le va găsi guvernul anticriză spre a-i crea un climat de linişte, fericire şi voiebună, dându-i prilej să-şi ţină sărbătorile aşa cumsecuvine. Ei, dacă românul ar aparţine lumii arabe! Ar sta comod pe pungi de petrol, nefiind afectat de mirosul ţiţeiului, poluant mai mult sau mai puţin, lăsând munca deoparte şi bucurându-se de plăcerile vieţii, şi aşa atât de scurte, trăind din plin şi romantic fiecare clipă dată.
Dar aşa… Vaca tot trebuie mulsă, la serviciu tot trebuie să se ducă, lemne tot are de tăiat, nenumăratele dări tot este dator să le achite, maşina să şi-o repare, casa să şi-o construiască şi să o întreţină, nevasta şi amanta să le poarte în societate, odraslele să le satisfacă pretenţiile şi câte şi mai câte.
Dacă este criză, românul va scoate mai mulţi bani din pungă la medic, la funcţionarul public, la profesor, căruia nu i se mai măreşte lefuşoara cu râvniţii 50%, categorii sociale importante şi indispensabile bunului mers social, preferând să se sacrifice el însuşi, decât să-i ştie nesatisfăcuţi pe aceştia. Este noua echitate a vremurilor şi nu poţi eluda. În consecinţă, românul de rând o va da pe cumpătare drastică, de austeritate, reducând mâncarea şi băutura, prezenţa la nunţi, botezuri sau pomeniri, discotecă doar lunar, amante mai puţine, şpagă redusă cu 10%, vacanţe mai puţine şi mai scurte, natalitate scăzută, decese minime ş.a.
Totodată, în minim de timp rămas, va da rugina jos de pe sapa actuală, o va poliza şi lustrui, întârziind utilizarea sapei de lemn, la care va ajunge, în perspectiva efectelor crizei Anului Nou 2009, se va dota cu mătură, din timp, având în vedere sumbra perspectivă a defectării aspiratorului, fapt care l-ar face numai bun pentru o acţiune de colectare, pusă pe rol de autorităţi, se va dota şi cu o rogojină, în caz că patul ar ceda sub uzură sau utilizare neraţională.
Anul Nou 2009, îmbrăcat în perspectiva efectelor crizei, aşa cum prevăd până şi numeroşii noştri analişti, se depărtează tot mai mult de semnele bune urate de pluguşor, rămânând să mai vedem dacă nu cumva le-am putea schimba în semne rele. N-ar fi de dorit, dar am fi pe fază. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vechi pluguşor
O veche sorcovă
Sorcova lui Boc
Din snoavele lui Amfilochie Ciobotă
Exploratori şi neguţători
Totul despre invenţii
Secretele tehnicii
Hoţii de codru
Un zâmbet de Anul Nou… între prietene
Un zâmbet de Anul Nou… între prieteni
Un zâmbet de Anul Nou… între soţi
Secretele bucătăriei lui Manole
Odraslă parlamentară botezată departe de ochii lumii
Prostul nu-i prost dacă nu este şi fudul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă