Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2729
De la 07 Ianuarie 2003
118354261

Românul, munca şi nemunca

  • 5 October 2008, 23:00
Fostă îndatorire de onoare, brăţară de aur, izvorul bunăstării. În apusul regim comunist, munca, cea care îl înnobila pe om , dar nici nu-l omora, munca nu se mai bucură de (prea) mult preţ în zilele noastre. Nici „Medalia Muncii” nu se mai atribuie, nici ordinul dedicat aceleaşi chestiuni. Eroii muncii socialiste s-au cam stins din viaţă, fără a lăsa ucenici destoinici, vrednici urmaşi. A crescut – îngrijorător? – numărul celor care subestimează munca, cotând-o cu o pierdere certă de timp. Fireşte, , timpul este mult mai important în viaţa omenirii, încât specialiştii înclină să le dea dreptate celor care nu mai mizează pe valoarea muncii. În schimb, în contrast, românul mizează tot mai mult pe politică, dedicându-i-se, jertfindu-se ei, omorându-şi timpul pentru ea. O mentalitate nouă ţara o străbate…
În acelaşi trecut regim, cine nu muncea era cotat un parazit social, un fel de trântor din apicultură, numai bun de blamat, de pedepsit, căci socialismul victorios nu avea nevoie de indivizi care să facă umbră pământului românesc, mereu înfloritor. Parazitul tânăr, pletos şi bărbos, primea uşor, drept corecţie, un tuns zero, regulamentar, societatea neavând nevoie de pletoşi şi bărboşi care să aducă cu elementele declasate din Apus, la noi nefiind nicidecum lumea tuturor posibilităţilor. Românul parazit era pus la ştiutul stâlp al infamiei, expus la gazeta de perete sau de stradă, aspru criticat în media de atunci, întru reeducare şi reutilizare în procesul muncii avântate. Sloganurile comuniste împotriva sa se făceau auzite peste tot. Era o frenezie, de-a dreptul.
Românul care lua munca în serios, în spirit proletar, o începea în acorduri de cântec muncitoresc sau cu un Hei-rup acătărea, semn al devotamentului de care era animat din răsputeri. Era, totodată, puterea exemplului. Sigur, primul în muncă era musai comunistul, doar el înţeleg înţelegând marele ei rost, cel mai bine, doar el pricepând, ca nimeni altul, că munca l-a creat pe om, doar el combătând falsa teorie a creaţionismului. Era comunistul adevărat, omul de tip nou, fidel cauzei, omorându-se pentru ea. La figurat, evident.
Astăzi, în cadrul nou al democraţiei noastre originale, munca a devenit facultativă, până şi cărţile de muncă nemaiavând căutare. Românul a găsit domenii mai rentabile şi profitabile, cu care să o înlocuiască cu brio. Chiulind, neobosindu-se cu munca, românul visează la o viaţă lungă şi lipsită de griji, putând aştepta de voie, chiar la un şpriţ, rânduita judecată de apoi, care, este drept, nu se ştie precis când va fi să fie. Optimist, cum este, nu are cum să-şi facă griji, în nici un fel. Se umple de speranţă, cu gândul că totul este cât mai OK. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCVII)
(Ioan Rotundu)
De ce candidez?!
Preşedintele Ţâbuleac este „încrezut, redus şi nesimţit”
locuitorii comunei Vorona au făcut scut uman în faţa maşinilor de mare tonaj şeful judeţului nu a vrut să dea ochii cu protestatarii de la Vorona
Pomana electorală la încălzire creează nedreptăţi
Pinalti salvat din mâna suporterilor de primarul Cătălin Flutur
Consilierul prefectului îşi face imagine electorală folosind instituţia
Flutur mai speră să aducă bani europeni
Accident pe zebră
Avem mai puţini şomeri, după ce o parte au fugit din ţară
Ţiprigan va aplica deviza muschetarilor: „Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”
De „Ziua Educatorului” doar felicitări, fără agape
Teribilul infractor minor Aron a prădat şi maşina vicelui Ţurcanu
Baban se consideră parlamentar şi politician profesionist
Ca să nu se interpreteze!
Comunicat de presă
Aşa arată noile permise auto
Horoscop
Surpriza fiului şantajist
Democraţia bâtei
Ioan Rotundu
Fermierii ameninţă că-l vor pricopsi pe prefect c-o întreagă turmă de animale
Deşi câştigă bine, finanţiştii vor salarii şi mai barosane
Copiii de la ţară nu sunt atraşi de învăţământul din oraş
Altă pacoste pe capul nostru: suferim de lipsa vitaminelor
Botoşanii – trei zile gazda unui eveniment masonic de grad zero
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă