Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24162
De la 07 Ianuarie 2003
122884229

Românul, sapa şi mapa

  • 4 March 2007, 23:00
European, cum se dă, (mai) de curând, deşi îi place să fie socotit astfel de (mai) totdeauna, românul încearcă să se dezbare de o etichetă mai veche, a trecutului, cea legată de – doi cu sapa şi cinci cu mapa – preferând postura a doua, că doar este (astăzi) comunitar sadea. Şi aşa, sapa este un instrument depăşit ca şi munca depusă în folosirea ei. Cu mapa, prezenţa românului se observă altfel, punându-i-se eticheta individului emancipat, din lumea bună a continentului, animat de idealuri multe şi măreţe. În consens cu condiţia nouă, superioară, europeană. Vremurile nu mai sunt cum au fost. Nici munca brută nu se mai poartă, aceasta rămânând totuşi în vigoare şi în picioare, pe ici, pe acolo, departe de a se bucura de cine ştie ce apreciere. Rămâne un fel de cenuşăreasă, un fel de muncă de jos, atribute ale înapoierii şi a conservatorismului, greu de înfrânt. Asta este.
Cu mapa în mână sau sub braţ, altfel defilezi pe culoarele europene, altfel de impresie faci, putând chiar stârni o admiraţie mult dorită şi visată, umplându-te de respect şi având mereu frumoase uşi deschise pretutindeni. Se vede treaba, avem de-a face cu o nouă mentalitate, cu o evidentă transformare a conştiinţei, cu ceea ce ne place atât de mult a socoti o (reală) schimbare. Noua condiţie a românului poate fi uşor raportată la cea europeană, parcă aşezată şi definită pentru o vecie, românul afişând un aer proaspăt, triumfător, capabil oricând să schimbe destinele lumii. Din mers, fără ca pe aceasta să o doară prea mult. Este aidoma unui procedeu medical, în măsură să revoluţioneze domeniul şi să redea pacienţilor liniştea deplină. Câte nu stau, de altfel, sub semnele nobile ale progresului nemăsurat!
Arhaica sapă românească îşi află tot mai mult loc în ungherele ,magaziilor şi ale memoriei chiar, sfârşind, în multe cazuri, ca lemn de foc şi fier vechi, ambele valorificabile, spre disperarea celor care nici n-au posedat-o vreodată sau n-au auzit pur şi simplu de ea. În loc, mapa românească trece triumfătoare, deşi poate fi şi de import. Românul este adânc conştient de responsabilitatea ce-l apasă în afişarea ei, caz în care este hotărât să nu dezamăgească restul popoarelor. Cu o mapă de calitate impecabilă este gata să intre în organismele europene, impresionând şi pe această cale, dincolo de discursul ce-l va fi rostit, stârnind cuvenite ropote de aplauze, culegând lauri, unul după altul. Într-un fel se împlineşte visul său de aur, pentru care s-a jertfit atâta şi a vărsat sânge. Iată, aşadar, câmpul luptei l-a aflat în postura de mare şi pe drept învingător, lucru pe care strămoşii nu l-au reuşit totdeauna şi numaidecât. Nu ne îndoim, prin aceasta locul în istorie îi este asigurat şi, mai mult, chiar în istoria Europei şi a lumii. Sunt ob9iecţiuni? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XLV)
(Ioan Rotundu)
Înapoi, la ghimpii trandafirilor!
(Cârcotaşul)
Se vor stopa construcţiile pe spaţiile verzi
Deţinuţii vor expune icoane pictate la Tribunalul Suceava
Toate şcolile vor avea reţea de calculatoare
Dosarele pentru gradaţiile de merit sunt verificate la sânge
Subvenţii la zootehnie cu 30% mai mari
Sediile unor posturi de poliţie se cer modernizate
Salubritatea localităţilor va fi verificată di nou
Mihai Ţâbuleac este încrezător în ştergerea datoriilor Apa Grup
Directorii deconcentratelor învioraţi de prefect
Pensie viageră celor de vârsta a treia
Alianţa există, dar lipseşte cu desăvârşire
Câmpanu îl dresează politic pe Maliamare
Acţiune liberală pe Pietonalul Unirii
Omagiu artistic adus femeii în prag de 8 Martie
Opt comune intră în UE
Dezamăgirea măicuţei
Alimente care reduc stresul
Iugoslavia şi ţările din spaţiul iugoslav I
Horoscop
Marea dezamăgire
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog