Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7789 lei
1 USD = 4.4241 lei


Număr accesări
Astăzi:
16178
De la 07 Ianuarie 2003
73840792
Rosca:

Adoptarea limbii de stat şi revenirea la alfabetul latin, primul pas spre independenţă

  • 1 September 2008, 23:00
Membrii Partidului Popular Crestin Democrat de la Chisinau au sarbatorit cea de-a 19 aniversare a limbii romane, depunand flori la monumentul lui stefan cel Mare si Sfant. Totodata, liderul PPCD, Iurie Rosca, a mentionat importanta datei de 31 august pentru Republica Moldova si rolul PPCD in evenimentele din 1989, transmite Flux preluat de Romanian Global News.
„Acum 19 ani eram in fata Teatrului de Opera si Balet, unde avea loc sesiunea Sovietului Suprem al RSSM care dezbatea posibilitatea de a adopta limba de stat si revenirea la alfabetul latin. Aceasta sesiune se transmitea direct la radio si in momentul in care am auzit ca balanta inclina in favoarea acordarii limbii ruse statutul celei de-a doua limba de stat, imediat am alergat tot orasul, militantii miscarii democratice de atunci, si am organizat o mare demonstratie de protest in sustinerea limbii romane si alfabetului latin. De fapt, 31 august a fost o continuare a zilei de 27 august, cand am organizat prima Mare Adunare Nationala aici, in Piata Marii Adunari Nationale, Piata Victoriei de atunci, prin care am cerut autoritatilor acelor vremuri sa adopte limba romana ca limba de stat si sa decida revenirea la alfabetul latin. A fost cea mai importanta revolutie culturala pentru noi, dupa o lunga perioada de ocupatie si rusificare.
Ne-am amintim cu emotii pe parcursul acestor ani de faptul ca in acea zi, 31 august, erau foarte multe femei. Erau femei cu prunci in brate, erau femei gravide, au venit masini de salvare spre care am carat cate o femeie lesinata din cauza emotiilor sau din cauza bastoanelor militienilor de atunci. Cronicile timpurilor au fixat si pe video acele evenimente si cred ca in acele clipe, extrem de palpitante pentru noi, a fost un moment de gratie, un moment de varf, pentru miscarea de eliberare nationala, care era rezultatul unui proces acumulativ de cativa ani de lupta, de demonstratii, de mitinguri, de difuzare a foilor volante, de lupta cu regimul pentru impunerea valorilor nationale si pentru derusificarea populatiei bastinase romanesti din Republica Moldova.
Adoptarea limbii de stat si revenirea la alfabetul latin, de fapt a fost primul pas spre independenta, care s-a produs la o distanta de doi ani. Miscarile de emancipare din fostele republici unionale, au fost cele care au inceput, prin recuperarea trecutului, prin recapatarea propriei identitati, prin lupta pentru culturile nationale, dupa care a devenit o lupta politica pentru capatarea independentei si separarea de imperiu. A fost un moment frumos care trebuie cunoscut, care trebuie cinstit, care trebuie onorat si mai ales aceasta zi trebuie sa fie un bun prilej pentru concentrarea asupra nevoii de promovare in continuare a limbii romane in toate sferele de activitate ale societatii si pentru cultivarea limbii romane care trebuie vorbita frumos, corect si fara nici un fel de imixtiuni lingvistice din limba fostilor ocupanti”, a mai mentionat Iurie Rosca.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXX)
(Ioan Rotundu)
Dragostea profesoarei Negri pentru cultură a învins prejudecăţile
Expoziţia pictorului Simidreanu va putea fi pusă în valoare
Negociatorul şi pistolarul din ”Vine poliţia!”
Măsuri întreprinse pentru reluarea plăţilor prin Programul SAPARD
Ministrul David vrea să-i apere pe poliţişti de nocivitatea grupărilor mafiote
Două medalii şi trei menţiuni la Olimpiada Internaţională de Astrofizică
Poziţia României privind reforma Politicii Agricole Comune
Basarabia rămâne dependentă de relaţiile bilaterale cu Federaţia Rusă
Se pregăteşte să critice blajin Moscova pentru agresiunea din Georgia
Basarabia este binecuvântată şi apărată de Patriarhia Română
Durata concediului de maternitate ar putea creşte de la 14 la 18 săptămâni
Învinsă de ţigani la Craiova, Poliţia a atacat în forţă o mie de tineri paşnici
Băncile îşi INTEROGHEAZĂ clienţii români mai rău ca Securitatea
” Nu ne dai fisa medicala ? Nu îţi deschidem cont”
Program Tele'M Botoşani marţi, 2 septembrie
Horoscop
Evreul şi Fiscul
Un festival ce va trebui resuscitat
Ioan Rotundu
Tăriceanu... gol puşcă
Se va declanşa lupta împotriva cancerului uterin
Şomerii continuă să refuze locurile de muncă existente
Creţu n-a trecut examenul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă