Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
13163
De la 07 Ianuarie 2003
69969707

Ruleta speranţei la F.C. Botoşani

  • Marian MOROŞAN
  • 9 June 2006, 23:00
Plecată în urmă cu doi ani din Divizia C, formaţia F.C. Botoşani a avut în componenţă doar unul sau doi fotbalişti care au mai jucat în al doilea eşalon al fotbalului românesc. În primul an de joc în B, sezonul 2004-2005, fotbaliştii noştri au avut un parcurs bun, terminând pe locul 8. În campionatul recent încheiat, F.C. Botoşani a fost, la un moment dat, revelaţia seriei. Miza era ocuparea locului doi, poziţie care le dădea dreptul să joace meciurile de baraj pentru promovarea în prima divizie. La finalul campionatului, echipa botoşăneană a reuşit să obţină, însă, doar locul al 4-lea în clasament, în urma altor trei echipe foarte puternice. „Ceahlăul a promovat direct în A, Forex Braşov merge la baraj pentru Divizia B, iar pe locul trei se află F.C. Braşov. Ne-am bătut şi noi pentru locul de la baraj. Din păcate, am pierdut acasă cu F.C. Braşov. Băieţii noştri sunt acum în vacanţă, până pe 26 iunie, când se vor reuni la club. Atunci, antrenorul ne va spune la ce jucători va renunţa, dacă va renunţa, sau ce jucători intenţionează să aducă la Botoşani. Pentru anul viitor, ne propunem ocuparea uneia din primele trei poziţii ale clasamentului”, a precizat Nelu Nistorică, directorul executiv al clubului botoşănean. Pentru data de 15 iunie este programată o şedinţă de analiză a întregului campionat. Vor fi analizate plusurile şi minusurile jucătorilor, dar şi ale celor care se ocupă de partea organizatorică. Antrenorii celor trei echipe locale de fotbal vor prezenta evoluţia jucătorilor, vor acorda calificative şi vor face caracterizări. Cele trei echipe ale clubului sunt F.C. Botoşani, cu Mihai Ciobanu antrenor principal, F.C. Botoşani II, cu Alin Cazaciuc principal, şi echipa Centrului de Copii şi Juniori, de care este responsabil Ioan Huncă, directorul Liceului cu Program Sportiv. Echipa de juniori a clubului, condusă de Alin Cazaciuc, a retrogradat în acest sezon din Divizia C. Nistorică spune că nu este nici o problemă şi că scopul echipei a fost „de a creşte tineri jucători”. În privinţa calităţii jucătorilor echipei de seniori, Nelu Nistorică şi-a exprimat propriul punct de vedere: „Eu nu sunt antrenor sau om de fotbal cu şcoală. Dar, ca suporter, director executiv sau simplu om, pot spune că mi-a plăcut Vespazian Colban. A ajutat echipa foarte mult. Colban a devenit, încet, încet, un lider de echipă. Pe partea cealaltă, cea mai mare decepţie a mea este Marius Matei, atacant care a înscris doar trei goluri. Dar nu asta este problema. Matei nu se concentrează suficient la joc şi ia prea uşor viaţa de fotbalist. El este foarte talentat, dotat pentru fotbal, însă, psihic, mai are mult de lucrat”. În lotul echipei, cel care „a dat culoare” ultimelor meciuri ale sezonului trecut este Ibrahim Kano, botezat de tribună „moldoveanul din Burkina Faso”. Acesta este un stoper bun, un apărător central la marcaj foarte sigur. Toată lumea îl apreciază, este iubit de publicul botoşănean, dar şi de acţionarii clubului.
Banii şi puterea în fotbalul botoşănean
Se ştie că acţionariatul Societăţii Comerciale F.C. Botoşani are o misiune la fel de grea ca a jucătorilor. Talentul acţionarilor, cel puţin teoretic, trebuie să se concretizeze în capacitatea de a asigura fondurile necesare susţinerii echipei. Acţionarul majoritar al clubului botoşănean de fotbal este Consiliul Municipal Botoşani, cu 51% din acţiunile echipei. Acţionarii privaţi sunt Elsaco Electronic (18%), Gheorghe Ciubotaru (10%), K.W. Log Franţa (6%), Transporturi Auto (6%), Prodalcom (3%), Conrec (3%), Quasar (2%) şi 99 CCC (1%). „Am făcut un buget anul trecut, estimat la 22 de miliarde de lei, pentru un an calendaristic. Până la urmă, întregul buget pe care l-am avut la dispoziţie a fost de 19,5 miliarde lei. Atât s-a aprobat. Din partea Consiliului Local s-au alocat 7,5 miliarde. La următoarea rectificare de buget, probabil vor aloca şi diferenţa de bani, corespunzător procentului de acţiuni deţinut la club”, a declarat Nelu Nistorică. Potrivit estimării acestuia, pentru a ataca promovarea în Divizia A, ar fi nevoie de un buget de aproximativ un milion de dolari, adică circa 30 de miliarde de lei. Valeriu Iftime, directorul general al SC Elsaco Electronic, principalul acţionar privat al clubului, este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al F.C. Botoşani. Potrivit lui Nistorică, Iftime a intrat în fotbal acum doi ani cu intenţia de a organiza şi conduce clubul botoşănean spre Divizia A. „În momentul când nu mai credem că putem accede în A, vom renunţa. Scopul nostru nu este de a sta 1000 de ani în Divizia B. Privim doar spre promovare”, a declarat directorul executiv al FC Botoşani. În unele medii locale se vorbeşte despre o anumită indiferenţă faţă de promovarea în prima divizie. Motivul cârcotaşilor ar fi că susţinerea unei echipe în Divizia A presupune un efort financiar deosebit. „În ceea ce priveşte banii, sunt convins că un oraş ca Botoşanii, cu o conducere administrativă asigurată de primarul Flutur şi viceprimarul Eram, ne va sprijini când va fi nevoie. Când se va pune problema promovării, se vor găsi şi soluţii financiare. Ajunşi în A, să nu uităm că există şi drepturile de televizare, care pot atinge o cotă însemnată. În cazuri fericite, această cotă poate ajunge şi la 500.000 de dolari pe an. Să ajungem sănătoşi în A şi sunt convins că toată suflarea botoşăneană, toţi cei care iubesc fotbalul vor face eforturi pentru menţinerea echipei în primul eşalon”, a contracarat Nistorică părerile pesimiste ale unor botoşăneni.
Pigmenţi în fotbalul local
Ibrahim Kano a venit la Botoşani în octombrie anul trecut şi a debutat în meciul cu F.C. Braşov. Kano, primul jucător străin din istoria F.C. Botoşani, este din exotica Burkina Faso. A jucat la Rai Club Kadiougou în ţara sa natală şi a fost căpitan de echipă. Dintre vedetele fotbalului mondial, îi iubeşte pe francezul Patrick Vieira şi pe antrenorul italian Fabio Capello. Clubul preferat al lui Kano este A.C. Milan. Dar despre omul, fotbalistul Kano şi tabieturile acestuia veţi citi, în numărul de luni al „Jurnalului”, un interviu picant. Din 26 iunie, alături de Kano, la F.C. Botoşani va mai evolua un alt fost coleg de-al său. Derra Hamadou a jucat tot în Burkina Faso, la aceeaşi echipă cu Ibrahim Kano. A fost în probe la Botoşani, iar acum clubul lucrează la formalităţile de legitimare a acestuia. Derra este un mijlocaş ofensiv. Potrivit oficialilor clubului botoşănean, în limita posibilităţilor financiare şi a necesităţilor tehnico–tactice, la F.C. Botoşani vor mai fi aduşi şi alţi jucători. Porecla lui Derra este „Cantona”, după numele idolului său, celebru produs al fotbalului francez.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Comentariu la comentarii (XCVI)
Ioan Rotundu
Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea de modificare a legii 182/2000
Primul Târg de sănătate se deschide sâmbătă
Primul-ministru îi invită pe oamenii de afaceri spanioli să vină în România
Sindicatele din justiţie intenţionează să declanşeze mişcări de protest
Tabloidizarea presei şi concentrările pe piaţa media
Videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali
Eliberarea lui Tender este nelegală, consideră procurorii
Seniorii PSD din Bucureşti şi-au ales preşedintele
Munca decentă - o componentă cheie a politicilor de dezvoltare
UGIR - Nu suntem mulţumiţi de codul fiscal
Primul vaccin împotriva cancerului uterin este comercializat în SUA
Cafeaua dezleagă limbile şi ne face mai uşor de convins
'Regele' spamului din Texas condamnat să plătească o amendă de 10 milioane de dolari
Copil salvat de la moarte de un câine
Amintiri din Casa Morţi
Ţâbuleac îl ameninţă pe Secrieru cu sancţiuni
Botoşănean stresat de jandarmii „radioactivi”
Dividendele oferite de societăţile botoşănene
Serbarea lui Eminescu începe la Ipoteşti
Oferta liceelor şi şcolilor de artă şi meserii
Copil accidentat
”Seniorii” penitenciarului, serbaţi la Botoşani
Logan-uri pentru poliţiştii din mediul rural
Consolidarea Centrului Vechi va începe în 2007
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă