Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25944
De la 07 Ianuarie 2003
122911593

Rusia invadeaza estul Ucrainei cu Rubla

  • 10 May 2015, 23:00
Federatia Rusa castiga teren in estul separatist al Ucrainei. Nu o face cu tancuri pentru ca inca respecta, in mare, armistitiul de la Minsk, dar o face cu ajutorul monedei sale nationale care aproape a inlocuit Hrivna ucraineana cu totul. Bancomatele au ajuns si ele sa fie alimentare cu moneda ruseasca, relateaza Die Welt.
La Donetk, cel mai mare oras din Donbas, supermarketurile au introdus case de marcat care functioneaza exclusiv cu ruble. Biletele de transport in comun sunt vandute numai dupa conversia pretului oficial din hrivne in ruble. Benzinariile primesc numai moneda Rusiei pentru ca aici alimenteaza separatistii masinile lor blindate, scrie Die Welt. „La magazine nu exista probleme, peste tot se plateste cu ruble. Uneori nu au bani sa dea rest, dar asta se rezolva cu o bricheta sau o guma de mestecat”, spune Natalia, o coafeza de 36 de ani care nu doreste sa isi dezvaluie numele complet.
Avansul rublei arata cum regiunea estica scapa din ce in ce mai mult de sub controlul guvernului de la Kiev, chiar daca acordul de pace semnat la Minsk cu medierea statelor occidentale prevede ca Ucraina sa isi pastreze integritatea teritoriala. Deocamdata, liderii autoproclamati ai separstistilor din est nu au dezvaluit niciun plan oficial de schimbare a monedei. Alte cazuri de miscari separatiste sustinute de Rusia ne arata insa ca folosirea rublei consolideaza pozitia administratiilor proruse.
In Abhaia si Osetia de Sud, teritoriile separatiste din Georgia sustinute de Moscova inclusiv cu o invazie armata, rubla este moneda de facto oficiala. In Transnistria, regimul de la Tiraspol a fost ajutat de Rusia sa isi creeze o rubla proprie. In Crimeea, dupa anexarea ilegala a peninsulei, rubla a fost introdusa oficial in luna martie, la scurt timp dupa invazie. Nici macar devalorizarea rublei fata de dolarul american cu 46% nu o face mai putin atractiva in conditiile in care hrivna a pierdut 48%.
La Donetk, bancomatele sunt alimentate de separatisti numai cu ruble. Cine vrea sa faca rost de hrivne trebuie sa mearga in alte zone. Si pensiile au inceput sa fie platite tot in moneda ruseasca. Unul dintre motive este si incetarea platilor de la Kiev pe parcursul confruntarilor armate. Pentru pensionari nu exista diferenta. Intrebat de reporterul Die Welt, unul dintre acestia, care tocmai statuse la coada cinci ore pentru a-si primi pensia, spune ca „mi-e indiferent in ce moneda imi dau banii. De zece luni nu am vazut niciun ban, asa ca orice e binevenit”.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Trucul cu tunsul
Reţeta zilei: Borş de peşte lipovenesc
Horoscopul zilei
Lumea nlu' Rotundu: Alesul Domnului
Pe Cosmin să-l schimbe cineva de pelinci
Cele două coţofene au ciripit din nou
Ioan Rotundu
Botoşani: Intenţiile ascunse ale primarului Portariuc asupra Centrului vechi
Ioan Rotundu
Reclamagii PSD-ului au pierdut lupta cu UPU
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis: Am hotarat ca problema defrisarilor ilegale sa fie discutata in CSAT
protestul de astazi este unul perfect legitim
Trebuie afumat să-i treacă de sperietură
Ioan Rotundu
Sorin Campeanu: Abonamentele profesorilor, decontate de 18 ani de autoritatile locale
Prognoza meteo pentru luni si marti
Guvernul amana pe 2017 constructia autostrazilor, dar face planuri. "Si daca plecam intr-o luna, lasam tara cu Masterplan"
Taximetristi nemultumiti de impozitarea bacsisului au protesat in fata Guvernului si Parlamentului
Stenograme dintr-o sedinta a vechiului PNL: Cum rad vechii liberali de pedelisti
Mircea Druc nu a fost lasat sa intre in Ucraina
Ministerul de Externe: Vom solicita clarificari ambasadorului ucrainean
Spagatul lui Merkel intre boicotarea paradei lui Putin si asumarea vinei germane de razboi
Caricatura zilei: Elena Udrea şi Băsescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog