Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13880
De la 07 Ianuarie 2003
77558925

Rusia, un nou episod în abordarea relaţiilor internaţionale

  • 23 July 2008, 23:00
Presedindele rus Dmitrii Medvedev la 15 iulie 2008 a intarit noua conceptie de politica externa a Rusiei, in care se enunta rolul de jucator activ al federatiei Ruse in politica mondiala. „Rusia nu va mai fi un simplu observator”,- titreaza analistii rusi. Este adevarat ca Rusia si-a reformulat politica externa, inca de la instaurarea ca presedinte a lui Vladimir Putin. Noile accence dislocate pe arena internationala urmau a fi redate si prin lege.
"Evolutia relatiilor internationale la inceputul secolului XXI si consolidarea Rusiei a solicitat sa se abordeze printr-o viziune noua situatia din jurul acesteia, sa se regandeasca prioritatile din politice externa rusa luand in calcul rolurile stetelor in afacerile interrnationale, sporirea responsabilitatii acesteia in legatura cu ceea ce se intampla in lume si initierea de relatii prin oportunitatile, care trebuie realizare nu doar in urma agendei zilei, dar si a formarii acesteia”,- se afirma in conceptie.
Rusii spun ca noul document politic detine mult pragmatism
Noul act de politica externa enuntat de Kremlin reprezinta o concertare a fortei rusesti pe arena internationala si reclama Occidentul sa se adapteze la noul comportament international pe care il impune Rusia. Dupa ce a intarit Conceptia de politica externa, presedintele rus Dmitrii Medvedev a si facut o declaratie care spune ca Rusia va renunta la o confruntare cu Occidentul daca si Occidentul se va convorma unui atare algoritm de comportament pe arena internationala. Declaratia a fost facuta de Medvedev la prezentarea conceptiei de politica externa. Tptodata, Medvedev a pledat pentru excluderea „investitiilor ideologice” din practica diplomatica rusa. El a pledat pentru raporturi cu vecinii exclusiv pragmatice. Expertii au vazut in doctrina presedintelui Medvedev mentinerea pozitiei politice anterioare, dezvoltate de fostul presedinte rus Vladimir Putin, dar documentul a fost gasit si de neinteles, fara o explicatie a unor obiective precise de care trebuie sa se ghideze politica externa rusa.
„Biblia” pentru corpul diplomatic rus a obtinut o exprimare mai larga, iar multe din abordarile din conceptia anterioara, intarita de Vladimir Putin la 28 iunie 2008, au fost mentinute.
Trei piloni capabili sa amenajeze Noua Ordine Mondiala
Rusia , SUA si Uniunea Europeana sunt actorii politici de pe mapamond care urmeaza sa participe la randuirea afacerilor mondiale.
In conceptia sa de politica externa, Rusia acorda in continuare credit Organizatiei Natiunilor Unite(ONU), care potrivit Kremlinului ar fi fara alternativa si ar fi posesoarea unei legitimitati unicale. Dra aceasta nu inseamna ca ONU nu ar trebui fi reformat.
Totusi, rusii sustin ca statele occidentale utilizeaza politica dublelor standarde si nu respecta tot timpul opiniile si pozitiiile altora. Conceptia vorbeste despre o depasire a tendintei politico-psihologice de „stavilire” a Rusiei. In document se analizeaza raporturile Rusiei si SUA si sunt lansate propuneri de „edificare a unui parteneriat stategic, depasirea barierelor principiilor strategice a trecutului si concentrarea la amenintarile reale”.
La prezentarea conceptiei de politica externa a Rusiei, presedintele Dm. Medvedev nu a uitat sa vorbeasca de Scutul AntiRacheta din Europa care va cauza rau situatia de securitate europeana, mai ales datorita dizlocarii Scutului in Europa de Est, dar si despre dreptul international in cazul Kosovo.
Presedintele rus Medvedev sustine ca este nelinistit atunci cand metodele fortei mai sunt exprimate in conflictele de pe mapamond. „Lumea, care s-a descotorosit de „razboiul rece”, inca nu poate obtine un echilibru”,- a spus Medvedev(?!)
Din motivatia politicii externe a Rusiei va disparea ideologia. Relatiile dinte state urmeaza a fi cladite in mod pragmatic. „Suntem satui pana in gat de investitii ideologice”,- a exclamat presedintele Dmitrii Medvedev. In contrast, spun expertii rusi, conceptia de politica externa a SUA este expusa mult mai deschis si mai cinic. Politologul rus Constantin Simonov afirma ca, spre exemplu, SUA determina de sine statator ce stat este democratic si care nu este, iar daca Washingtonul considera ca se incalca drepturile omului, el se considera in drept sa se amestece in orice forma.
Spatiul CSI si frontiera sudica: accente speciale in Conceptia de politica externa rusa Potrivit Regnum, noua conceptie de politica externa a Rusiei va continua activ sa contribuie la reyolvarea conflictelor din spatiul CSI. Dezvoltarea cooperarii bilaterale si multilaterale cu statele din CSI constituie o directie prioritara a politicii externe a Rusiei.
Potrivit Conceptiei, Rusia isi va dezvolta raporturi pozitive cu fiecare stat-particicpant din CSI pe baza echitatii, avantajului reciproc, respectului si luarea in calcul a intereselor fiecarei parti, iar cu statele care manifesta interes va dezvolta parteneriat strategic si alianta. Obiectivele prioritare in politica externa rusa sunt desemnate a fi neutralizarea amenintarii teroriste si amenintarii drogurilor, survenite de pe teritoriile Afaganistanului, neadmiterea destabilizarii situatiei din Asia Centrala si din Caucaz.
In conceptie sunt insemnate amenintarile ce planeaza asupra Rusiei din partea teritoriilor fostului URSS ca reiesind din cele ce tin de frontierile sudice. Rusia isi leaga prioritar sperantele de a atenua pericolele survenite din zona sudica, in special Afganistan, de trei organizatii ONU, Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva) un apendice a statelor pro-Kremlin din CSI) si Organizatia de la Sanhai.
In vederea cooperarii cu statele din CSI Rusia va exploata potentialul CSI ca a unei organizatii regionale, ca a unui forum de dilog politic multilateral si de mecanism de cooperare multiplan avand ca prioritati sfera economica, interactiunii umanitare, lupta cu provocarile si amenintarile traditionale si noi. In context, Rusia va desfasura etapizat edificarea cu Belorusia a statului unional comun pe principiile de piata in procesul de formare a spatiului economic comun. Rusia isi asuma sa functioneze activ in cadrul Comunitatii Economice Eurasiatice (EvrAzEs) cu Belorusia si Cazahstan asupra uniunii vamale si spatiului economic unic, sa contribuie la conectarea si al altor state-membru EvrAzES in aceasta, sa adopte masuri ce-ar intari EvrAzEs-eul ca nucleu de integrare economica, etc.
De asemenea, daca este sa ne incredem conceptiei, Rusia isi propune activ sa contribuie la rezolvarea conflictelor din spatiul CSI in baza dreptului international, respectarea intelegerilor anterior obtinute si identificarea de consens intre parti, reponsabil sa-si realizeze misiunea de mediator in procesul de negocieri si de pacificare. Fostul consilier prezidential a lui Vladimir Putin, Modest Kolerov sustine ca noua „Conceptie de politica externa a Rusiei” aplica noi accente in relatiile cu statele din fosta URSS. Kolerov sustine ca filozofia CSI-ului este transformata in al unei organizatii nepolitice, a unui forum a „dialogului politic”. Modest Kolerov crede ca este important faptul ca in documentul de politica externa se pune accentul pe functiile integrationiste ale Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) , ca o prioritate, in fata expansiunii NATO.
"Rusia isi mentine atitudinea negativa fata de extinderea NATO, in particular a planului de primire a Ucrainei si Georgiei ca membri ai aliantei, dar si impotriva apropierii infrastructurii militare NATO de frontierile rusesti in general”, - se afirma in conceptie.
Potrivit lui Modest Kolerov, conform Conceptiei, raportul Rusiei fata de GUAM dar si fata de alte scheme ce tin de Marea Baltica-Marea Neagra in spatiul psostsovietic trebuie sa ia in calcul interesele legitime rusesti si sa coopereze cu institutii deja existente, cum fi CSI, OTSC, EvrAzEs, Organizatia de cooperare de la Sanhai(OCS). El accentueaza rolul de individualitate a Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre(OCEMN) , prin care Rusia poate lega si consolida relatiile altor state cu cele al statelor ciscarpatice. CSI: un teren in care Rusia isi capaciteaza forta
Destramarea CSI a determinat Moscova sa-si asume lansarea unei conceptii de politica externa. Nu o data Rusia a demonstrat ca are putere sa transforme un eventual proces de pierdere a ponderii CSI in favoarea sa. Printre elitele postsovietice tot mai des au fost semnalate atitudini sceptice in privinta viitorului Comunitatii. Dupa cum afirma seful Ministerului Apararii al Azerbaidjanului Safar Abiev, acumularea de conflicte teritoriale nerezolvate in spatiul CSI in mod deosebit ingreuneaza dezvoltarea acesteia. Mai ales, conform ministrului azer, conducerea Comunitatii nu a exprimat nici o pozitie concreta in legatura cu situatia conflictelor din spatiul CSI, in mod special al celuia din Carabahul de Munte.
Analistii rusi sustin ca slabirea CSI convine acelor forte, care tind sa elimine Rusia de la aceste procese, care au loc in spatiul postsovietic.Rusia, potivit acestora, este un lider indiscutabil in CSI, deaceea slabirea capacitatii de viata a Comunitatii lipseste Moscova de capacitatea de influentare in spatiul postsovietic. Moscova deja a incetat sa fie un mediator fara alternativa in conflictele din spatiul postsovietic. In ultimul timp alte forte din ce in ce mai des fac eforturi de substituire a CSI-ului si Rusiei in aceste procese. Astfel, considera rusii, deja SUA si Uniunea Europeana propun proiecte de reglementare a conflictelor latente in Carabahul de Munte, in Transnistria, in Osetia de Sud. Oferta Germaniei facuta Abhaziei de reglementare a conflictului abhaz ii scoate din minti pe expertii rusi.
Directorul adjunct al Centrului de tehnologii politice din Rusia Serghei Miheev a sustinut pentru mass-media rusa ca, in prezent calitatea de membru al CSI treptat se transfrma intr-un element de negot intre Rusia si fostele sale republici-satelit: ”Georgia deja de ceva timp a declarat despre iesirea sa din Comunitate, dar pana in prezent nu a facut asa ceva. In acest fel tarile postsovietice continuu incearca sa santajeze Moscova”.
Miheev considera ca Rusia are nevoie de o strategie bine elaborata pentru spatiul spostsovietic, dar si pentru regiunile rusesti de frontiera, legate de zonele de conflict( in primul rand-Caucazul de Nord). Reanimand structura CSI, spun analistii rusi, Moscova automat isi va spori ponderea si influenta sa in spatiul postsovietic si poate sa contracareze mult mai eficient incercarile de rupere a fostelor republici sovietice din sfera sa de influenta.Dupa cum considera expertii rusi, elita politica din fostele republici sovietice de multe ori utilizeaza tactica ”oscilarii” intre Moscova, pe de-o parte, si a Washington-ului si Bruxelles-ului- pe de alta parte, pentru aceea, ca sa-si rezolve interesele lor de moment.
Dar, potrivit expertilor pro-rusi, Kremlinul are forta sa ia situatia in mainile sale.«Doar o Rusie puternica cu o economie si ideologie puternica se poate arata ca o locomotiva a CSI-ului de azi, practic fara capacitatea de-a fi in viata.
Dar, deocamdata, Kremlinul nu are nici una, nici alta”,- a afirmat pentru opinia publica rusa fostul consilier al presedintilor Azerbaidjanului pe probleme de politica externa Vafa Guluzade.
In loc de concluzii
Faptul ca Rusia a redevenit un jucator principal in relatiile internationale nu mai este o noutate. Schimbarea la fata a Rusiei in raport cu Occidentul nu s-a produs, nici o data cu schimbarea „tarului”. Viziunea „confruntarii” , chiar daca este vazuta propagandistic drept una depasita de Moscova, ramane una prioritara in politica externa a Rusiei. Astfel, nu pot fi neremarcate urmatoarele mesaje si actiuni ale Moscovei in raport cu politica occidentala:
a) Rusia propune Aliantei Nord Atlantice sa reinoiasca acordurile sale
b) Gigantul”Gazprom” intra in Iran, in dauna disputei dintre Washington si Teheranc
c) Rusia, din nou, si-a reiterat pozitia de neadmitere a Georgiei si Ucrainei in NATO
-Concertarea fortelor aeriene rusesti deasupra spatiului aerian al Georgiei.
- In context, putem afirma ca exercitii militare alternative ale fortelor ruse in Oseta de Sud cu denumirea „Kaukaz-2008” sunt facute ca raspuns la exercitiile militare din Georgia in cadrul programului NATO „Parteneriat pentru pace”, ce poarta denumirea de „Raspuns imediat” a militarilor din SUA(1200), Georgiei(800), Armeniei, Azerbaidjan.
Dupa ce ucrainenii din Donetk nu au dat curs in iarna initierea unui plan propagandistic de sprijinire a unei independente a Estului Ucrainean, plan elaborat de centrele rusesti, Moscova s-a activizat pe flancul sudic ucrainean, desfasurand un atac masiv ce tine de doleanta Rusiei de recucerire a Crimei.
- Rusia s-a exprimat, prin diverse voci( primarul Moscovei Lujkov, partidul pro-prezidential rus „Rusia Unita”) doleanta de rupere a Crimeii de la statul ucrainean si aducerea ei in spatiul legal rusesc.
-In context, exercitiile NATO in Marea Neagra( Sevastopol) care au loc in prezent sunt vazute ca un credit acordat din partea Occidentului statului ucrainean, ca, de altfel, declaratia lui Jap de Sheffer ca pre;edintele Iuscenco si premierul ucrainean Timosenco sunt persoanele care motiveaza alianta sa vada in Ucraina un partener al sau si un membru NATO.
Totodata, merita amintit faptul ca Rusia a propus crearea unei uniuni interstatale Rusia-Ucraina-R. Moldova (RUM) ca substituent al GUAM-ului. Kievul a raspuns neintarziat ca nu este preocupat de „aberatiile rusesti”. In conceptia sa de politica extena, elita Rusiei evalueaza tendintele unui dictat al Occidentului in sfera relatiilor economice, pe care expertii rusi il catalogheaza drept un „egoism economic” ce se reflecta in relatiile cu consumatorii de resurse economice a Rusiei, fapt ce determina sa fie vizat in actul de politica externa rus ca Mosocova sa utilizeze parghiile sale economice si resursele, dar si avantajele concurentiale ca sa-si apere interesele sale nationale.
Conform „bibliei diplomatiei ruse” potentialul conflictual dintre Occident si Rusia nu s-a epuizat, iar axioma de stavilire a Rusiei va reprezenta un test asupra loialitatii euroatlantice a liderilor tineri postsovietici, iar Kremlinul poate sa raspunda prin practica sa nationala proprie de „forta de stavilire”.
Prin improspatarea conceptiei de politica externa Medvedev reconfirma linia dura a lui Putin in afacerile internationale.
Octavian Sergentu, Presa.md
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum l-a îmbogăţit Elodia pe Cioacă
Bancpost a furat din banii de alocaţie ai unui copilaş de 7 ani
Ardeleanul la maternitate
Horoscop
Secretarii de primării nu mai vor să fie la cheremul primarilor
Anularea taxei locale pe ilumint public, la discreţia consilierilor
Ce veţi învăţa la cursurile Lamaze
Petrecere de lansare Gilmaro
Ieşire la grătar pentru românii din Baden
Unei centenare italience îi este dor de copilăria de la Castelul Peleş
Elevii români au obţinut patru medalii la Olimpiada Internaţională de Chimie
Un român ne face să ne mândrim cu el în Italia
Instruiri pentru primarii nou aleşi în funcţie
Medicii au devenit, oficial, informatorii celor de la Protecţia Copilului
CAS pasează răspunderea medicilor de familie
Spitalul TBC se află la mâna judecătorilor
Comentariul comentariilor (CLII)
(Ioan Rotundu)
Poliţişti de frontieră urcaţi în grad de ziua lor
Universităţile Populare ar putea fi reactivate
ANFP i-a tras clapa lui Sorescu
Pompierii botoşăneni şi suceveni vor simula o luptă cu inundaţiile
Se dezleagă gura sacilor cu ajutoare UE
150.000 lei investiţi în pieţele botoşănene
Preşedintele Ţâbuleac îşi răsplăteşte clientela politică
numai că răsplata vine din banii publici şi nu ai PD-L
În căutare de donatori de sânge
Pachetul de servicii medicale gratuite va fi subţiat ca număr
Pe cine a mai tâmpit fumatul?!
Lup singuratic sau înconjurat de consilieri?
Ioan Rotundu
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă