Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7121
De la 07 Ianuarie 2003
122579060

Ruşii lipoveni – istorie pe ritm de kalinka

  • 16 November 2007, 23:00
Refugiaţi în urmă cu două-trei sute de ani în România, unde s-au stabilit mai ales în nordul Moldovei, dar şi în Dobrogea, ruşii lipoveni formează o comunitate pitorească, plină de vitalitate, care ştie să se bucure de viaţă, dar şi să fie fermă atunci când e vorba de principiile sale – mai ales cele religioase. În ediţia din 18 noiembrie a emisiunii “Te vezi la Ştirile Pro Tv”, difuzată de la ora 13:15, Cristian Tabără se va afla în mijlocul lipovenilor din Slava Cercheza, în Dobrogea, pentru a vedea cum trăieşte această comunitate de aproape 40.000 de suflete.
Încă din secolul al XVII-lea, după ce şi-au făcut o cruce mare, aşa cum este obiceiul la ei înainte de a face orice lucru, ruşii lipoveni au început să sosească în România. Reformele religioase şi sociale ale patriarhului Nikon şI ale ţarului Petru cel Mare i-au făcut pe aceştia să părăsească Rusia şi să caute libertatea religioasă în România. Ruşii lipoveni au ales să rămână credincioşi ritului vechi, care se referă la un anumit tip de slujire religioasă, dar şi folosirii limbii slavone în biserică. Lipovenii au ales să se împartă între două lumi, două tradiţii, două calendare, două rituri şi trei limbi: română, rusă şi slavonă. Însă, deşi credinţa ocupă un loc atât de important în viaţa lor, lipovenii au reuşit să îmbine religia cu o poftă incredibilă de viaţă. Ei l-au primit pe Cristian Tabără ….. cu un cântec, dedicat special Pro Tv-ului şi, cum ospitalitatea este sacră la lipoveni, nu a durat mult până când i-au împărtăşit realizatorului emisiunii “Te vezi la Ştirile ProTv” secretele bucatelor lor.
Lipovenii sunt mândri de obiceiurile, de cântecele şi femeile lor, sunt veseli, iar “dacă le dai un pahar cu vin” sunt şi mai veseli, după cum ei înşişi spun. Tradiţia este cea care le-a păstrat identitatea atâtea sute de ani şi în numele ei au părăsit lipovenii Rusia. Însă astăzi, chiar acest organ vital al comunităţii lipovene - tradiţia, este ameninţat de modernizare şi de transformările din societate. Căci lipovenii întorşi de la muncă din Italia, sau Spania, nu prea mai vor sa audă nici de kalinka, nici de kazacioc, ba mai mult, după ce ani la rândul au căutat bunăstarea pe meleaguri occidentale, mulţi vorbesc, atunci când se întorc, limba spaniolă…
Însă aşa cum spune un cântec lipovean, “ajunge cu necazul, hai să ne veselim!”. Căci comunitatea lipoveană are destule resurse şi destulă vitalitate pentru a-şi păstra identitatea. În atelierul de pictură iconografică, meşterul, desprins parcă din filmele ruseşti, încă mai zugrăveşte chipuri de sfinţi pentru a păstra credinţa trează, baia de aburi rituală de sâmbătă seara încă există, la fel ca şi ulcica de vin, ciorba de varză şi oala de vareniki – coordonatele importante ale sufletului lipovean. (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


APIA a finalizat controlul în teren a exploataţiilor agricole
Ţigări confiscate la Mihăileni
ASP a început hăituirea medicilor stomatologi moldoveni şi ucraineni
Oprişanu dă iama printre cabinetele stomatologice rurale
pe lângă faptul că-s puţine, şi cele existente riscă să fie închise
Comunicat presă E.ON
oamenii lui Victor Construct au mai comis o boacănă
Comunicat de presă
Program TELE’M Botoşani
Votaţi-i, numai aşa vor ajunge în Parlamentul European!
Prefectul Sorescu a ascultat problemele romilor
După ce-a stat pe scaunul de senator, acum vrea să stea pe cel de primar
Peremiştii acuză monopolizarea panourilor electorale
Probe de la benzinării trimise la analize la Bucureşti
Botoşănenii pot consuma liniştiţi produse de post
Anunţ important
Magistrala de gaz, o investiţie care se târâie de peste zece ani
vineri, în prezenţa ministrului Vosganian s-a inaugurat începerea lucrărilor
Senatorul Ţâbuleac vrea să susţină termoficarea în Botoşani
Avertismentul lui Drăguş pentru 2008
Putreziciunea iese greu la iveală, dar iese
Ioan Rotundu
Diaconiţă crede că are probe zdrobitoare împotriva celor doi poliţişti (II)
ce spune consilierul său juridic despre modul de derulare al ancheteicare este punctul de vedere al inspectorului şef, col. Costică Holcă
Ministrul justiţiei, dl. Tudor Chiuariu, şi-a cerut iertare
Sarmale cu dovleac
Horoscop
Mail-ul buclucaş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog