Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4769
De la 07 Ianuarie 2003
122576708

Ruşine, domnilor din administraţia şi cultura botoşănene!

  • Ioan Rotundu
  • 17 April 2017, 23:00
Portalul de ştiri HotNews a publicat săptămâna trecută clasamentul pe judeţe pentru anul 2016 privind numărul turiştilor străini. În acest clasament judeţul Botoşani se află pe penultimul loc din ţară. Doar judeţul Teleorman a fost vizitat de un număr de turişti străini mai mic decât judeţul nostru, Teleormanul fiind pe ultimul loc din acest clasament.
La nivel de România, în anul 2016 ne-au vizitat ţara 2.480.824 de turişti străini, faţă de 2.239.978 în anul 2015. Judeţul Botoşani a primit vizita a 1.957 de turişti, număr mai mic decât în anul 2015 când turiştii au fost în număr de 2.533, deci în scădere cu 576. Judeţul Teleorman a fost vizitat în anul 2016 de 1.230 turişti, în scădere cu 248 faţă de anul 2015.
Aşadar, judeţul care a dat ţării primele patru personalităţi din toate vremurile, respectiv pe poetul Mihai Eminescu, istoricul Nicolae Iorga, pictorul Ştefan Luchian şi compozitorul George Enescu este şi cel mai puţin vizitat din întreaga Românie. Cum se explică această uriaşă diferenţă negativă de vizitatori, când judeţul vecin Suceava a primit în 2016 vizita a 51.750 de străini? Doar o oră de mers cu maşina, sau chiar mai puţin, ar fi avut de parcurs aceşti vizitatori ca să treacă apa Siretului pentru a vizita şi judeţul nostru. Nu pe toţi i-am fi putut ademeni, dar cu siguranţă mult mai mulţi decât ne-au vizitat.
Dar ca să-i atragem pe aceşti turişti străini şi în judeţul Botoşani ar trebui ca ei să fie informaţi ce anume ar putea vizita. Sunt informaţi? Nu! Nici un fel de material informativ nu există răspândit prin punctele turistice cheie ale Bucovinei ca străinul să afle ce poate vizita în judeţul vecin. Nimic nu-l informează pe turistul ajuns pe aeroportul Suceava că în judeţul Botoşani pot fi vizitate obiective turistice de larg interes.
Am avea cu ce să-i ademenim pe aceşti străini. Turismul cultural ar putea începe cu casa bunicilor lui George Enescu de la Mihăileni, cu Memorialul Ipoteşti, cu casa Iorga din Botoşani, cu Centrul Istoric, cu Muzeul judeţean etc. La Dorohoi, la Muzeul de Ştiinţele Naturii există o colecţie unică de fluturi pentru Estul Europei, există muzeul George Enescu iar de la Dorohoi se poate trage o fugă la Liveniul lui Enescu, ocazie cu care se poate vedea în biserica satului o icoană a familiei compozitorului. Se poate organiza trasee de turism ecumenic începându-se cu cu mănăstirile Agafton şi Vorona, cu schiturile Vorona şi Balş (foto turişti) situate în cadre naturale după a căror frumuseţe străinii nu se zgârcesc la bani să le viziteze.
Acest traseu se poate încheia cu mănăstirea Coşul, lăcaş medieval cu mare încărcătură istorică. În zonă se mai poate vizita Masa Tâlharilor, loc unde se poate povesti fragmente din viaţa tumultoasă a haiducului Coroi, povestiri mult savurate de străinii amatori de senzaţional.
În municipiul Botoşani se pot vizita bisericile lui Ştefan cel Mare şi cele ctitorite de Elena Rareş, la Dorohoi catedrala, mănăstirea Gorovei şi biserica ortodoxo-catolică de la Corjăuţi care iarăşi are în istoricul său o serie de legende cutremurătoare şi care i-ar fermeca pe străini.
Cadrele naturale oferite de pădurile judeţului nostru sunt de un farmec aparte, avem codri virgini în zona Tudora unde există şi rezervaţia de Tisa, unică în Europa. Vorona, Oneaga şi valea Bahluiului este o zonă (foto peisaj) care îţi dă fiori, îţi strecoară teama în suflet dar şi te incită. Un traseu de o jumătate de zi de mers pe jos prin aceste păduri, cu un popas la un grătar cu mici, cârnăciori, cu o ţuică de Rădeni înainte şi o fetească de Frumuşica după ar lăsa străinilor amintiri de neuitat.
La vreme de iarnă avem tradiţii şi obiceiuri cum puţine judeţe din ţară se pot făli. Ce sau cine ne opreşte să nu aducem străinii în grupuri organizate pentru a petrece sărbătorile de iarnă pe meleagurile noastre?
Dar nimic din toate acestea n-au trezit interesul celor care au condus în perioada postdecembristă Consiliul judeţean, Direcţia Judeţeană de Cultură. Preşedinţii de Consiliu judeţean de până acum au fost interesaţi de manevre politice, de afaceri prospere lor şi partidului care i-a susţinut să ajungă în funcţie. Directorii la Cultură au fost puşi politic, străini de valorile culturale ale judeţului, lipsiţi de viziune managerială în a promova valorile umane şi materiale ale judeţului.
Cu Costică Macaleţi preşedintele judeţului cu acelaşi Dan Huţu la Cultură, căruia îi mănâncă câinii din traistă, nu avem nicio şansă să-i ademenim pe străini şi pe meleagurile noastre. Am putea forma parteneriate turistice cu sucevenii şi să-i aducem pe turiştii străini spre Botoşani. Din păcate nu există voinţă politică, administrativă, culturală pentru aşa ceva. . Ruşine, domnilor din administraţia şi cultura botoşănene pentru locul pe care ne-aşi situat în acest clasament!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Poliţistul şi provocatorul
Vremea de Paste
Bulgaria incearca de aproape trei ani sa obtina extradarea din Serbia a "omologului" bulgar al lui Sebastian Ghita
Ce este bomba GBU-43/B, supranumita "mama tuturor bombelor" si de ce sustin rusii ca il detin pe "tatal tuturor bombelor"
Cine l-a mai vizitat pe Ghita in Serbia
Curtea Suprema din Serbia a decis doua luni de arest pentru Sebastian Ghita
Horoscopul zilei de 18.04.2017
Zidul care-i desparte pe creştini de slujitorii Domnului
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog