Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9618
De la 07 Ianuarie 2003
122869685

S-a dat verde la construirea pe spatiile verzi

  • Parlamentul a dat o lege care risca sa transforme Romania intr-o mare de betoane
  • 24 October 2014, 23:00
Spatiile verzi proprietate privata, in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spatii verzi fara ca terenurile respective sa fie expropriate, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei si promulgata de presedintele Traian Basescu la mijlocul lunii octombrie.
Aceasta lege condamna la betonare sute de hectare de spatii verzi din Capitala, in special spatiile verzi dintre blocuri, care sunt inscrise astfel in cartea funciara. In plus, aceasta lege ar putea genera procese pe bucatile de parc retrocedate, acestea fiind trecute ca spatii verzi in documentatiile de urbanism, dar nu se stie cum au fost inscrise la cartea funciara.
Potrivit Legii 135/2014, publicata in Monitorul Oficial pe 16 octombrie, Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:
"Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu".
Cu alte cuvinte, spatiile verzi proprietate privata, inscrise in cartea funciara in categoria curti - constructii nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spatii verzi. Or, in aceasta categorie sunt inscrise majoritatea spatiilor verzi dintre blocuri, parculete amenajate in cartierele de locuit, squaruri si chiar bucati de parc, toate retrocedate in ultimii 15 ani, desi era evident ca nu trebuie construite.
Printre marile parcuri retrocedate se numara: 12 hectare din Parcul Titan, tot Parcul Verdi din cartierul Floreasca, 9.000 metri patrati din Parcul Circului si 7 hectare din Parcul Tineretului. In ceea ce priveste spatiile verzi dintre blocuri, cele mai amenintate cartiere sunt Floreasca, unde zeci de bucati de spatiu verde au fost retrocedate unele si construite pana in prezent, Stefan cel Mare, Dorobanti, Iancului, etc. Si scuarurile publice, sau micile parculete din zonele de case se afla in aceasta situatie.
Legea interzice construirea spatiilor verzi, insa majoritatea spatiilor verzi din Capitala, printre care si cele enumerate mai sus, cu exceptia parcurilor, nu au aceasta calitate in documentele oficiale.
Pentru a le proteja, anul trecut, Primaria Capitalei a scos la licitatie inventarierea spatiilor verzi aflate pe domeniul privat din Bucuresti, cele mai amenintate de betonare, pentru a fi recunoscute oficial in acte si a le oferi protectie.
Or, odata ce a a fost aprobata aceasta lege, majoritatea spatiilor verzi dintre blocuri, scuaruri si parculetele dintre blocuri, nu vor mai putea capata aceasta calitate fara expropriere, deci vor putea fi construite.
Pana acum, autoritatile locale si centrale nu au gasit niciodata bani pentru exproprierea spatiilor verzi desi au fost retrocedate bucati din marile parcuri, iar cetatenii si sociatatea civila au cerut insistent pastrarea lor ca spatii verzi. Despre spatiile verzi dintre blocuri retrocedate nici macar nu s-a vorbit vreodata de expropriere.
Reamintim ca in urma cu cateva saptamani, Comisia Europeana a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei deoarece tara noastra nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (praf, PM 10) si a cerut autoritatilor sa ia masuri urgent. Una dintre principalele masuri pe care tara noastra ar trebui sa le ia este protejarea spatiilor verzi. Dupa cum se vede, acest lucru nu se intampla.
Cine a initat legea si cine a votat pentru ea
Aceasta lege a fost initiata in 2011 de sase deputati de la PDL, PNL, PSD si PC. Insa, in forma initiala nu avea articolul care permite betonarea spatiilor verzi si nici in forma adoptata de Senat.
Acesta a fost introdus in aceasta vara, la Comisia Juridica de la Camera Deputatilor, legea fiind adoptata de Camera Deputatilor pe 17 septembrie2014 cu 330 de voturi pentru, 4 abtineri si un vot impotriva.
"Curtile-constructii nu apar identificate ca spatii verzi - parcuri, gradini zoologice, rigola, gradina botanica. In practica sunt probleme, fiindca daca un teren era liber desi era proprietate privata si trecut la categoria curti-constructii - primaria l-a trecut ca spatiu verde. Omul cand s-a dus sa construiasca, primaria i-a spus ca este spatiu verde. Apoi omul s-a dus in instanta. Daca primaria vrea sa faca parc acolo, sa il exproprieze", au motivat deputatii de la Comisia Juridica.
Comisia Juridica de la Camera deputatilor are urmatoarea componenta:
Ciuca Liviu-Bogdan (PC-PLR) - presedinte;
Nica Nicolae-Ciprian (PSD) - vicepresedinte;
Nicolescu Theodor-Catalin (PNL)- vicepresedinte;
Schelean Valeria-Diana (PDL) - vicepresedinte;
Adam Ioan - PSD
Adam Luminita-Pachel - PSD
Barbulescu Daniel-Ionut - PSD
Cataniciu Steluta-Gustica - PC-PLR
Culetu Danut - PDL
Cupsa Ioan - PNL
Fenechiu Catalin-Daniel - PP-DD
Florea Daniel - PSD
Gorghiu Alina-Stefania - PNL
Ibram Iusein - Minoritati
Ionescu Aurelian - PC-PLR
Manolache Marius - PSD
Marocico Ion - Mino
Mate Andras-Levente - UDMR
Mihailescu Ion-Bogdan - PSD
Mocioi Niculina - PDL
Necula Cosmin - PSD
Nicolicea Eugen - PSD
Roman Victor - PSD
Stefanescu Elena Catalina - PSD
Varga Vasile – PNL
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tocana de legume
Bancul zilei: Dilema Dacianei
Horoscopul zilei
De ce ar vrea Sebastian Ghita sa conduca PSD cu Liviu Dragnea
Guvernul a alocat inca 14 milioane de lei pentru biserici
Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati pentru 30 de zile in dosarul retrocedarilor
Livia Stanciu: Justitia isi desfasoara activitatea indiferent de campanie
De ce platesc romanii carburanti la fel de scumpi, desi pretul petrolului a scazut cu 20%
RISE Project: Afacerile puterii si ale opozitiei. Axa juniorilor: fiii lui Hrebenciuc si Cocos, afaceri via Cipru
Livia Stanciu: Nu se impune la acest moment nicio lege de amnistie sau de gratiere
Premierul Victor Ponta refuza sa ofere un raspuns clar, intrebat daca taxele si impozitele vor creste in 2015
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani: Gheorghe Câmpanu, omul care sfinţeşte locul
Ioan Rotundu
Fundația Mișcarea Populară organizează dezbaterea “Modernizarea statului. Investiții și locuri de munc㔠(P)
Elena Udrea: „Avem datoria să susținem și să promovăm brandurile românești” (P)
Meciul cu Rapid Bucureşti scoate în stradă efective sporite de jandarmi
Moment de reculegere în amintirea inginerului Nistor Trofinov
Ghidul alegătorului român din străinătate publicat pe site-ul Prefecturii
Elevii botoșăneni nu mai sunt în siguranță în școli
Prefectul de Botoșani cere atenție sporită la alegeri
Avertizarea ar putea viza pe cei din PSD să nu se mai lase prinşi furând
Florin Țurcanu i-a pus gând rău vicelui Cosmin Andrei
Botoşani: Trei liberali trădători scoși din Consiliul Județean
Lumea lu' Rotundu: Bătrâneţe, haine grele!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog