Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7272
De la 07 Ianuarie 2003
83813276

S-a făcut frate cu PSD-ul pentru a trimite USR în iad

  • Ioan Rotundu
  • 3 February 2020, 17:41
Chiar dacă liderii celor două partide, PSD şi PNL, neagă că ar fi făcut o înţelegere în privinţa alegerilor anticipate, declaraţiile lor trebuie interpretate în cheia înţelegerii a unui sprijin politic reciproc privind alegerea primarilor într-un singur tur.
La sfârşitul săptămânii, la Bucureşti, a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al PNL. Din surse sigure ştiu că la această şedinţă, preşedintele Ludovic Orban care este şi premier, le-a garantat liberalilor că alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur pentru că moţiunea PSD-ului va trece. Trecând moţiunea PSD-ului, pică asumarea răspunderii Guvernului privind alegerile locale în două tururi, revenindu-se la un singur tur, dorinţă exprimată atât de primarii liberali cât şi de cei social-democraţi. Odată cu adoptarea moţiunii va cădea şi Guvernul Orban, fiind un prim pas spre alegerile locale.
Încercările liderului PSD Marcel Ciolacu şi a PNL, premierul Ludovic Orban de a ne convinge că între ei nu s-a făcut o înţelegere cu privire la alegerile anticipate sunt de fapt dovezi că această înţelegere s-a parafat. Surse din PNL au confirmat înţelegerea cu Marcel Ciolacu iar data alegerilor anticipate s-a stabilit pentru 21 iunie a.c.
O analiză politică anterioară evidenţia faptul că alegerile primarilor într-un singur tur avantajează doar PSD şi PNL, restul partidelor având şanse extrem de mici de a obţine o primărie şi deloc şefia unui Consiliu judeţean. Ori, una din condiţiile puse de USR atunci când a sprijinit PNL-ul să preia guvernarea ţării a fost schimbarea legislaţiei în aşa fel încât primarii să fie aleşi în două tururi.
Constatăm că PNL a dat ţeapă celor din USR. Legea asumării răspunderii va cădea prin adoptarea moţiunii PSD iar alegerile rămân la un singur tur, bătălia asupra primăriilor şi consiliilor judeţene urmând a se da între PSD şi PNL. Este, dacă vreţi, interesul major care a dus la parafarea înţelegerii dintre PSD şi PNL cu privire la alegerile anticipate. PNL s-a făcut frate cu dracul PSD ca să treacă puntea alegerilor anticipate, trimiţând USR-ul în iadul luptei electorale unde nu are suficientă experienţă de a face faţă.
Măcinat din interior de orgoliile unor lideri care vor să se afirme cu orice preţ, USR-ul continuă să aibă probleme de imagine şi credibilitate naţională şi va intra în campania alegerilor locale şi parlamentare fără o strategie clară privind desemnarea candidaţilor pentru primării şi consilii judeţene.
Cel puţin la Botoşani, până în momentul de faţă, n-am întâlnit în vreo comună în care să mi se spună că din partea USR ar candida o persoană cui şanse reale de a câştiga primăria. Alegerile într-un sigur tur, la Botoşani, exclude posibilitatea USR – PLUS de a obţine măcar un primar. Dacă vreo unul dintre actualii primari îşi va pierde funcţia, câştigătorul va fi liberal, dacă pierzătorul va fi social-democrat, şi invers.
Aşadar, moţiunea de cenzură a PSD-ului va trece, inclusiv cu sprijinul ascuns al liberalilor, deschizând calea spre alegerile anticipate care se anunţă a fi la vară. După adoptarea moţiunii de cenzură va urma teatrul politic, tot în Parlament, cu respingerea în două rânduri a reînvestirii Guvernului Orban, pentru că preşedintele Klaus Iohannis tot pe Orban îl va desemna premier. Va fi un circ politic în două reprize, circ care va menţine la guvernare actualul guvern ce va avea statut de interimar.
Strategia PSD – PNL are avantaje şi dezavantaje. PNL obţine alegerile anticipate cu speranţa că va obţine o majoritate parlamentară. PSD-ul şi-a luat răgaz să-şi rezolve problemele interne şi de conducere, mizând pe faptul că în acest interval de timp guvernarea liberală se va uza şi va pierde masiv voturi, Mai ales că alocaţiile de stat au fost amânate pentru 1 august iar majorarea pensiei la termenul stabilit prin lege, respectiv 1 august, este incertă.
Rămâne de văzut cât de abil va fi premierul liberal ca să arate românilor că este decis să reformeze sistemul de guvernare, că are o politică investiţională prioritară, că are mijloace să încurajeze munca în detrimentul asistenţei sociale populiste, că revigorează lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi, mai ales, reducerea birocraţiei din instituţiile statului, birocraţie care împiedică iniţiativele de afaceri şi proiectele de dezvoltare locală. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Preot surprins de un răspuns neasşteptat
Horoscopul săptămânii 3 – 9.02.2020
Nu există națiune puternică cu cetățeni slabi, asistați, care s-au obișnuit să primească de la stat.
Niciun Guvern nu vine cu banii de acasă
Presa-n gura lu' Rotunu: Emisiunea din 31.01.2020
Lumea lu' Rotundu: Roma Mărul discordiei
Catrenul săptămânii
Orban, despre modificările propuse de Predoiu care ar crea o super-imunitate pentru magistrați:
Încă suntem departe de forma finală / Așteptăm opiniile celor din sistem
Cum a căzut PSD-ul în capcana abil întinsă de PNL
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Ninge la Botoşani
Stafia infractorului Zgonea a bântuit şi pe meleaguri botoşănene
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 7 februarie 2020
Schitul Bals: Drumul credintei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă