Este vorba de criteriul de vârstă, potrivit cărora şansele bolnavilor de a primi fonduri pentru tratamente şi intervenţii în străinătate erau diminuate invers proporţional cu vârsta. Cu cât pacientul era mai în vârstă, cu atât i s-ar fi scăzut punctajul pe baza căruia se dă aprobarea pentru tratamente în străinătate.
Ieri s-a comunicat că acest criteriu nu mai este valabil la trierea dosarelor pentru aprobarea tratamentelor în străinătate. Era un criteriu discriminatoriu, deşi, trebuie să recunoaştem că atunci când ai în faţă două dosare, unul al unui copil şi celălalt al unui pacient de 70 de ani, iar fonduri pentru tratamentul în străinătate doar pentru unul, parcă nu poţi acorda punctaj mai mare vârstnicului. Cred că prioritate trebuie să aibă copilul. Ideal este să nu fii niciodată pus în situaţia să alegi şi să fie fonduri şi pentru un caz şi pentru altul, dar în realitate lucrurile nu stau astfel. Dar s-a făcut mult tam-tam pe seama acestui criteriu de triere a bolnavilor, spune medicul Laurenţiu Manu.
Am eliminat unul dintre criteriile după care comisia ministerului aprobă solicitările pacienţilor în condiţiile depăşirii fondurilor. Este vorba de vârsta pacientului, criteriu discriminatoriu, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii ieri, după punerea în dezbatere publică a legii privind condiţiile trimiterii la tratamente în străinătate a pacienţilor români. (Doina Marcu)