Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
21308
De la 07 Ianuarie 2003
77940620

S-a spart monopolul privind expertizele judiciare şi criminalistice

  • 6 September 2007, 23:00
Guvernul a stabilit, că şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene pot exercita profesiile de expert în tehnică judiciară şi extrajudiciară şi de expert criminalist. În acest sens, Executivul a adoptat un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea experţilor criminalişti.
Proiectul de Lege propune înlăturarea condiţiei referitoare la posibilitatea exercitării profesiilor de expert în tehnică judiciară şi extrajudiciară şi de expert criminalist doar de către persoanele cu cetăţenie română. Proiectul extinde categoria persoanelor care pot exercita aceste profesii în România şi la cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi la cei ai statelor din Spaţiul Economic European, inclusiv la cetăţenii români care au obţinut calificarea profesională necesară în aceste state. Se instituie, astfel, un sistem armonizat de recunoaştere a calificărilor profesionale, care garantează accesul unei persoane ce a dobândit o calificare profesională într-un stat membru la exercitarea profesiei corespunzătoare pregătirii sale într-un alt stat membru, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acestuia din urmă.
Proiectul reglementează şi situaţia cetăţenilor unui alt stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European care intenţionează să efectueze activităţi de expertiză judiciară şi extrajudiciară, respectiv expertiză criminalistică în România, în mod temporar sau ocazional. Proiectul prevede în mod distinct această ipoteză indicând exceptarea acestor persoane de la procedura de examinare.
Totodată, a fost prevăzută şi situaţia în care, în vederea exercitării temporare a profesiei de expert tehnic judiciar, extrajudiciar sau criminalist, solicitantul se află la prima deplasare în România. În acest caz, trebuie îndeplinite anumite formalităţi: dovada cetăţeniei, atestatul de cunoaştere a limbii române, dovada calificării profesionale, un atestat care să confirme faptul că solicitantul este legal stabilit într-un stat membru în scopul desfăşurării de astfel de activităţi şi că nu îi este interzis să practice profesia, chiar şi cu caracter temporar, la momentul eliberării atestatului; de asemenea, pentru cazul în care profesia nu este reglementată în statul în care este stabilit, dovada că a desfăşurat o activitate specifică profesiei respective timp de cel puţin doi ani, în decursul ultimilor zece ani.
Informaţii de background
Conform legislaţiei actuale, profesiile de expert tehnic judiciar şi expert tehnic extrajudiciar , dar şi cea de expert criminalist se exercită de către cetăţenii români. Prevederile care impun cerinţa cetăţeniei române reprezintă bariere la libera circulaţie a serviciilor, venind în contradicţie cu principiile pieţei unice şi acquis-ul comunitar în materie şi reprezentând un tratament discriminatoriu în ceea ce priveşte accesul la o profesie şi condiţiile de exercitare a acesteia. Proiectul de Lege adoptat de guvern transpune dispoziţiile Directivei 2005/36/CE din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L255 din 30 septembrie 2005, cu respectarea procedurii de recunoaştere introdusă de Directiva Consiliului 89/48/CEE din 21 septembrie 1988 privind sistemul general de recunoaştere a diplomelor de învăţământ superior, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr.L019 din 24 ianuarie 1989, şi de Directiva 92/51 privind al doilea sistem general de recunoaştere a calificărilor profesionale, abrogate prin Directiva 2005/36 pre-citată.
Principiile pe care se fundamentează aceste directive sunt, pe de o parte, cel al recunoaşterii automate a diplomei obţinute într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European şi, pe de altă parte, cel al instituirii posibilităţii statului de destinaţie de a condiţiona accesul într-o profesie reglementată, în situaţia în care pregătirea profesională este inferioară în statul de origine.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Flămânzenii vor să renunţe la viaţa urbană în favoarea celei rurale
Arhitectul Botoşanilor vrea să ne filmeze intimitatea
Ioan Rotundu
Bani europeni investiţi în cursuri de pregătire agricolă
Furtună vrea ca ţăranii să rămână legaţi de glie
La Botoşani, copiii mor de două ori mai mult decât media pe ţară
105 investiţii întrate în Botoşani prin fonduri europene
Bacinschi a demarat pregătirea Europarlamentarelor
Ţărăniştii cer lui Flutur să ne pună să mergem pe jos
La Dorohoi, după trecerea lui Sorescu, în şcoli curge apa
Prefectul vrea să dezlege enigma toxiinfecţiei alimentare de la Agafton
Peste 20 se de angajatori prinşi practicând munca la negru
Reparaţiile neterminate îi mută pe elevii de la Sanitar la „Eminescu”
Angajaţii de la Plafar Botoşani vor beneficia de serviciile AJOFM
Societăţile din domeniul IT amendate de inspectorii OJPC
Amendaţi pentru că au fost prinşi fără centură sau vorbind la telefon
Dubă nouă, modernă şi bine securizată, pentru puşcăriaşi
Inconştienţă la volan
CE somată să asigure aplicarea reglementărilor pentru protecţia consumatorului
Despre abuzurile faţă de lucrătorii români necalificaţi din statele UE
PRO TV va transmite din noul studio de Stiri
Program TELE'M Botoşani, vineri, 7 septembrie
Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă care modifică legea cetăţeniei
Atenţie la ţânţarii din districtul Ravenna
Arta de a vinde… bărbaţilor ce au nevestele pe „stop”
Horoscop
Vrea o bucată de teren, cu banii jos
Noi am scris, dar nu s-a întâmplat nimic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă