Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5192
De la 07 Ianuarie 2003
114834824

S-au retras politicienii, vin preoţii

  • 8 August 2010, 23:00
Încă de la Sărbătoarea caşului, ce a avut loc la Frumuşica, în 3 iunie a.c. am observat că astfel de evenimente nu mai sunt apanajul politicienilor. Până cu puţin timp în urmă, nu era sărbătoare sau eveniment cultural mai deosebite ca politicienii să nu-l sufoce cu prezenţa lor. De la preşedinţii filialelor judeţene de partid la parlamentari şi politicieni cu nume ce nu spuneau nimănui nimic, cu toţii se înghesuiau să ia loc în faţa celor adunaţi, pentru a fi remarcaţi, pentru a rosti câteva vorbe, de cele mai multe ori fără vreo noimă anume.
După ce umbreau evenimentul cu discursuri politice condimentate din plin cu insulte şi jigniri la adresa adversarilor, politicienii urcau în maşinile luxoase, ce contrastau puternic cu sărăcia celor din jur. Dresată vreme de 50 de ani în regimul comunist, comunitatea rurală a continuat să-i primească pe aceşti politicieni cu respectul cuvenit autorităţilor statului, fără a conştientiza că în faţa lor nu se află decât nişte lepădături umane, nişte lupi în blană de miel, care-i amăgesc de la un an la altul, de la o legislatură la alta cu promisiuni ce n-au fost niciodată onorate.
Se pare că aceeaşi comunitate rurală, ce s-a lăsat minţită vreme de 17 ani, s-a deşteptat. A deşteptat-o minciuna auzită an de an, a deşteptat-o televiziunea prin cablu, care i-a permis să vadă, să audă şi altceva decât ce vedeau pe TVR. Mitul şi aureola ce le-a fost cultivată ţăranilor cu privire la preşedintele României s-a destrămat. Cum să nu se destrame, când la televizor nu mai văd acel preşedinte la costum şi cravată, cu care au fost obişnuiţi încă din tinereţe, care să ţină discursuri ce erau aplaudate din plin de asistenţă. Ei văd acum un preşedinte în tricou, bând la crâşmă cu oierul Becali, un parvenit al vremurilor tulburi ale tranziţiei.
Văd un preşedinte care aproape că-i în stare să-l bată pe premier, atunci când se întâlnesc. Văd un preşedinte care a dat cu semnătură parcurile Bucureştilor în mâna altor îmbogăţiţi peste noapte, care a vândut flota României fără a mai răspunde vreodată pentru fapta sa, un preşedinte care transmite elevilor mesajul că prea multă carte strică, că şi el a fumat prin WC-ul şcolii şi a mai tras la măsea, licean fiind. Toate aceste informaţii, care până de curând erau apanajul comunităţii urbane, s-au transferat şi în mediul rural.
Politicienii au simţit că prezenţa lor în faţa oamenilor de la ţară nu mai este percepută cu acelaşi interes. Dimpotrivă, participarea lor la o sărbătoare de suflet repugnă ţăranilor şi intelectualităţii rurale, este tratată ca o pângărire. Aşa se face că la Frumuşica n-a călcat picior de politician. Sâmbătă, la Borolea, când întreg satul a sărbătorit 575 de ani de la prima atestare documentară, din nou politicienii au lipsit. Chiar dacă, din solidaritate pentru primarul comunei, deputatul liberal Liviu Câmpanu a fost prezent, discursul său n-a fost unul politic. Apoi, era atât de necunoscut pentru săteni, că prezenţa sa a trecut aproape nebăgată în seamă de cei mulţi.
Aşadar, politicienii nu vor mai întina, cu prezenţa lor, sărbătorile culturale şi artistice presărate prin întreg judeţul, pe tot parcursul anului. În schimb, s-a putut observa şi la Frumuşica şi la Borolea, o implicare peste nevoile reale ale evenimentului, a preoţilor. Pe scena de la Frumuşica au urcat, să dea binecuvântare sărbătorii şi participanţilor, cinci preoţi. Am zis că, soţul primăriţei, preot fiind, şi-a invitat şeful, protopopul de Hârlău, şi colegii din parohiile învecinate, să-i facă părtaşi la bucuria sărbătorii.
Numai că şi la Borolea am observat vreo cinci preoţi, printre care protopopul de Săveni, dar şi controversatul şi hulitul preot de Hăneşti, Damian, încins peste burta-i impresionantă cu un brâu de culoarea anilinei roşii. Preotul privea cu superioritate la adunătura din jurul său, zâmbind ironic.
Poate că prezenţa lor ar fi mai puţin deranjantă, dacă slujbele solicitate a fi ţinute, n-ar dura ore şi n-ar genera plictiseală. Apoi, tot la o slujbă religioasă ţinută la biserica din Băluşeni, la o lansare de carte, cei patru preoţi au ţinut să suplinească lipsa politicienilor, invocând ei numele unora ce le erau, probabil, pe plac. Trăim existenţa unor schimbări majore în viaţa cultural-politică a judeţului. S-au retras politicienii, le i-au locul preoţii. O fi bine oare?! Nu ştiu.
JD 16.07.2007 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, luni, 9 august
Funcţionarul prefectural Albu a dijmuit banii Prefecturii
Bancul zilei: La şedinţa de tribunal
Rădăuţanca” doamnei Geta de la Dealu Mare
Un plan diabolic
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă