Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Maria Ţiprigan a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean organizarea unei şedinţe paritare, imediat după ce se încheie calendarul mişcărilor de personal. În cadrul viitoarei şedinţe parietare sindicatul vrea să obţină rezolvarea tuturor cazurilor deosebite şi aprobarea unor detaşări care fac obiectul unor situaţii complicate ale cadrelor didactice.
În această categorie se înscriu tinerii căsătoriţi, care sunt cadre didactice titulare şi repartizate în extremele judeţului. Noi nu vrem dezbinarea familiilor cadrelor didactice, ci întregirea lor, susţine liderul SIP. Maria Ţiprigan este de părere că aceasta este unul din elementele care ar duce la îmbunătăţirea sistemului educaţional. Tot în categoria cadrelor didactice ce trebuie repartizate cu prioritate se înscriu şi unicii întreţinători de familie. Astfel, liderul SIP se luptă ca profesorii să primească detaşări în aşa fel încât aceştia să nu fie departe de familiile lor. În şcolile botoşănene prestează activităţi şi profesori care suferă de boli incurabile, dar nu reprezintă un pericol pentru elevi.
Avem în şcoli profesori care se încadrează în categoria bolnavilor incurabili şi fac citostatice, dar vin la serviciu pentru că nu le ajung banii. Pe aceştia nu-i putem trimite să predea la şcoli din judeţ, declară Maria Ţiprigan. Prioritari pe lista de încadrări sunt şi profesorii care îşi completează studiile, urmând cursuri postuniversitare pentru a primi calificarea sau pentru a obţine o nouă specializare. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost de acord cu organizarea comisiei parietare, care practic se întruneşte în fiecare an. Propunerile pe care SIP-ul le are vor fi înaintate ministrului Educaţiei şi Cercetării, precum şi preşedintelui Federaţiei Educaţiei Naţionale. În această perioadă toate cadrele didactice care doresc supliniri şi detaşări s-au adresat şi SIP. Liderul sindicatului a precizat că nu va lua în seamă dosarele cadrelor didactice care conţin adeverinţe medicale eliberate de medicii de familie, dorind ca acestea să vină din partea comisiei judeţene de expertiză. Ca în fiecare an şi de această dată SIP-ul doreşte ca detaşările şi suplinirile să se poată realiză prin consensul părţilor. Prin toate aceste propuneri SIP-ul urmăreşte ca profesorii să primească posturi în localitatea de domiciliu, astfel încât calitatea actului de educaţie să crească. (Margareta NICHIFOR)