Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28319
De la 07 Ianuarie 2003
90825061

SRI a răspuns organizaţiei Active Watch la întrebarea: Ce sunt eco-anarhiştii?

  • 15 October 2013, 23:00
Sintagma "structuri extremiste, eco-anarhiste" desemneaza "structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului", a raspuns luni Serviciul Roman de Informatii (SRI) unei solicitari trimise de organizatia ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei.
Clarificarile au fost solicitate dupa ce directorul general al Serviciului, George Maior, a declarat in Parlament, referitor la protestele fata de proiectul Rosia Montana, ca "SRI a acordat atentie (...) tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna miscarile protestare, de altfel legitime".
George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii, a declarat luni, 30 septembrie, la audieri in cadrul comisiei parlamentare pentru controlul SRI, ca "SRI a acordat atentie actiunilor interesate menite sa influenteze actul decizional, precum si tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna miscarile protestare, de altfel legitime". Detalii aici despre declaratiile lui Maior referitoare la Rosia Montana
Pe 3 octombrie, organizatia ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei a trimis o solicitare catre SRI in care a adresat mai multe intrebari, printre care si: "Care este definitia eco-anarhismului?". Citeste aici solicitarea integrala trimisa SRI de catre ActiveWatch
Luni, 14 octombrie, Serviciul Roman de Informatii a comunicat urmatorul raspuns, publicat de ActiveWatch pe site:
"Sintagma 'structuri extremiste, eco-anarhiste' din declaratia citata desemneaza, la nivelul comunitatii serviciilor de informatii din spatiul euro-atlantic, in mod sintetic, structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului. Declaratiile directorului SRI pe acest subiect trebuie analizate prin raportare la contextul larg la care se refera;
Interesul institutiei noastre fata de astfel de structuri nu este legat de obiectul revendicarilor, fie acestea referitoare la protectia mediului sau de alta natura, ci de modalitatile violente de actiune avute in vedere.
Intra astfel in responsabilitatea SRI prevenirea materializarii unor acte violente care pot rezulta in urma "contaminarii" unor manifestari pasnice cu elemente de natura extremista sau anarhista. Din aceasta perspectiva, in conformitate cu misiunile ce i-au fost incredintate, pentru SRI constituie o prioritate cunoasterea preventiva a situatiilor cu potential de degenerare in acte violente (ce pot aduce atingere sigurantei cetateanului si securitatii nationale).
Eventuale astfel de date obtinute de SRI sunt puse cu celeritate la dispozitia institutiilor statului abilitate sa adopte masuri in consecinta;"
In cadrul audierilor din Parlament de la finalul lunii septembrie, directorul SRI George Maior a mai declarat ca Serviciul Roman de Informatii nu se poate pronunta asupra oportunitatii implementarii proiectului de la Rosia Montana, dar a transmis peste 500 de informari din ianuarie 1999 pana in septembrie 2013 legate de "riscurile si beneficiile implementarii proiectului".
Acesta a precizat ca proiectul de exploatare miniera constituie "s-a aflat permanent in atentia Serviciului" deoarece este vorba de o "problema de securitate nationala": "Prin complexitate si implicatii majore in plan economi, social, de mediu si patrimoniu, fara a omite unele ecouri in planul relatiilor internationale ale Romaniei, Rosia Montana constituie din perspectiva SRI o problema de securitate nationala".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Replica impegatului
Gastronomie: Castraveciori muraţi, crocanţi
Cristian Ghibu, noul Acar Paun găsit de Ponta pentru a justifica eşecul privatizării CFR Marfă
Cine a pierdut si cine a câştigat din eşecul privatizării CFR Marfă
Cine este Andrei Gerea, propunerea PNL pentru Ministerul Economiei
Cum am învins oaia liberală
Ioan Rotundu
Saltimbacul lui Putin se bagă iarăşi în seamă ameninţând Chişinăul
Rogozin: Transnistria pregăteşte un răspuns dur în cazul asocierii Moldovei la UE
Sorin Rosca Stanescu, acuzat de incompatibilitate şi fals în declaraţii
Zi cu ghinion pentru un afacerist din Darabani
Bărbat cu probleme locomotorii, salvat de pompieri în ultima clipă
Botoşani : O fi viceprimarul Cosmin Andrei întors de la ţâţă!
Cucuveaua era la Cotroceni
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă