Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
42492
De la 07 Ianuarie 2003
83735909
STRATFOR:

Cazul Grecu „ar putea acoperi un agent rus infiltrat în cadrul serviciilor de informaţii române”

  • 20 August 2010, 23:00
Reţinerea unui diplomat român la Moscova pentru spionaj arată rolul durabil jucat de serviciile de informaţii din statele est-europene în urmărirea intereselor lor de politică externă, în condiţiile creşterii competiţiei în regiune între Occident şi Rusia, comentează agenţia de analiză STRATFOR, citata de Mediafax.
Gabriel Grecu, secretar I la ambasada României de la Moscova, a fost reţinut la 16 august pentru spionaj şi declarat persona non grata, determinând autorităţile de la Bucureşti să expulzeze, la rândul lor, un diplomat rus. Presupusul ofiţer român de informaţii a fost deconspirat de una din sursele sale din Rusia şi, deşi există informaţii contradictorii privind capturarea sa, datele căutate de acesta erau în acord cu interesele geopolitice ale României, precizează STRATFOR.
Înainte de arestarea sa, Grecu ar fi cerut sursei sale din Rusia să îi ofere informaţii militare privind Republica Moldova, regiunea separatistă Transnistria şi oblasturile ucrainene Cernăuţi şi Odesa, ele reprezentând priorităţi ale serviciilor de informaţii române, care se tem de creşterea influenţei ruse în regiune.
Aşezarea Republicii Moldova între Munţii Carpaţi şi Marea Neagră face din această ţară un teren "strategic" de disputare a puterii, fie că este vorba despre Rusia, care încearcă că îşi sporească influenţa în Balcani, fie că este vorba despre România, putere europeană, care "îşi proiectează influenţa în teritoriul rus", potrivit STRATFOR.
De asemenea, informaţiile despre Ucraina sunt deosebit de valoroase, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina au emis recent o declaraţie comună în care anunţă că vor coopera în vederea soluţionării problemei transnistrene. În replică, potrivit STRATFOR, preşedintele român Traian Băsescu declarase recent că Bucureştiul se va folosi de comunităţile de români din vestul Ucrainei pentru a face presiuni asupra Kievului, în legătură cu conflictul transnistrean. Potrivit agenţiei de analiză, este posibil ca raportul FSB referitor la deconspirarea lui Grecu de către contactul său rus să ascundă de fapt adevăratele surse şi metode folosite de ruşi pentru a-l identifica pe român, cum ar fi o sursă umană sau interceptarea.
De asemenea, această poveste ar putea acoperi un agent rus infiltrat în cadrul serviciilor de informaţii române, care ar fi alertat Moscova în legătură cu activităţile presupusului spion român. Este posibil şi ca sursa din Rusia a lui Grecu să fi reprezentat de fapt o modalitate a Moscovei de a prinde în capcană ofiţeri români sub acoperire.
Având în vedere istoria României, de fost satelit sovietic, agenţii români de spionaj au fost antrenaţi de KGB, iar serviciile ruse de informaţii au surse infiltrate adânc în interiorul multor agenţii de spionaj est-europene, inclusiv din România. "Deşi mulţi români şi cetăţeni din statele învecinate se declară împotriva ruşilor, mulţi au cooperat strâns cu sovieticii în timpul Războiului Rece şi după această perioadă, iar aceste relaţii implică faptul că există localnici mai mult decât suficienţi, dispuşi să servească interesele Moscovei", apreciază STRATFOR.
Aceste arestări şi expulzări reciproce de suspecţi de spionaj între Rusia şi România probabil că nu se vor opri în curând şi ar putea chiar să devină mai frecvente, în condiţiile unei intensificări a competiţiei între Occident şi Rusia pentru extinderea influenţei în Europa de Est, în special în ceea ce priveşte Republica Moldova, conchide STRATFOR.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, sâmbătă 22 august şi duminică 23 august
August 23, sărbătoarea noastră dragă
sau cum s-au agitat steagurile în fundul lui Feodorov
Bancul zilei: Alcoolul şi soacra
Basarabia, osul care i-a ramas in gat Rusiei in relatia cu Romania
În plină criză economică sindicatele mai leagă o piatră de moară economiei
majorarea salariului minim la 750 ler
Zece senatori PDL, aşteptaţi să demisioneze
Refuză să retragă moneda cu patriarhul Miron Cristea
Niolas, ţiganul de la Elysee
Organismului nostru îi place sexul
Gherla, celula 56, un „bandit” mai puţin!!!
Parcare subterană în centrul Botoşanilor în circa doi ani
cu bani de la Elena Udrea
Ţurcanu se răscoală împotriva birului impus de Crin Antonescu
Ţurcanu nu mai vrea prostituţie politică în PNL
Luni se întrerupe apa la robinete
La Protecţia Copilului se moşeşte funcţia de director economic
CAS Botoşani stă bine la colectările de fonduri
Botoşănenii caută nod în papură operatorilor de telefonie mobilă
doar pentru a-şi rezilia contractele în favoarea altor operatori
Inspectorii sanitari ţin la secret o unitate alimentară închisă
Inspectorii sanitari ţin la secret o unitate alimentară închisă
S-au înghesuit să-i vadă Udrea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă