Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
18885
De la 07 Ianuarie 2003
68478569

SUA vor sa suplimenteze numărul de militari americani de pe teritoriul României cu 600 de soldaţi

  • 1 April 2014, 23:00
Presedintele Traian Basescu a trimis o informare Birourilor Reunite ale Parlamentului in care este prezentata o solicitare facuta de SUA pentru suplimentarea numarului de militari americani de pe teritoriul Romaniei, transmite postul de televiziune Digi24. Solicitarea americanilor prevede dizlocarea a 600 de soldati la baza militara Mihail Kogalniceanu.
Birourile Permanente ale celor doua camere parlamentare vor discuta marti scrisoarea trimisa pe presedinte. Informarea prezidentiala apare la punctul 4 pe ordinea de zi a sedintei care incepe al ora 13:00.
In scrisoarea trimisa pe 27 martie, seful statului informeaza ca SUA cer Romaniei sprijin pentru extinderea operatiunilor militare de la baza Mihail Kogalniceanu. Seful statului mai transmite Legislativului ca, in baza legii 291/2007 privind fortele armate straine de pe teritoriul Romaniei, a aprobat propunerile premierului referitoare la solicitarile partii americane.
Potrivit postului citat, scrisoarea a fost trimisa marti dimineata, presedintele informand ca SUA cere sprijinul Romaniei pentru a trimite alti 600 de soldati pe teritoriul Romaniei si avioane pentru misiunile specifice.
Traian Basescu mentioneaza ca solicitarea Ambasadei SUA se refera la dislocarea la aerodromul Mihail Kogalniceanu a unor elemente ale unei unitati de infanterie marina denumita "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)", cu pana la 600 de militari, precum si cu "un numar de aeronave militare necesare pentru indeplinirea minisunilor specifice", arata Mediafax.
Conform sursei citate, prin dislocarea elementelor mentionate, numarul total al militarilor americani destinati pentru operatiunea temporara pe aeroportul Kogalniceanu in sprijinul operatiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) si Enduring Freedom (OEF), precum si pentru misiunile specifice ale unitatii de infanterie marina SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.
Legea 291/2007 prevede ca infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului.
Potrivit actului normativ, intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre Presedintele Romaniei la propunerea primului-ministru, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz.
In situatia in care aceste activitati nu se executa in baza prevederilor unor tratate internationale la care Romania este parte, Presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului.
Militarii americani din Joint Task Force East s-au instalat, in vara anului 2010, in noua baza in valoare de 50 de milioane de dolari din orasul Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta. Baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu a devenit un nod de transport pentru echipamentele si soldatii americani care se reintorc din Afganistan.
Seful Biroului de relatii publice al Joint Task Force East, locotenent-colonelul Daniel Herrigstad, a anuntat, in noiembrie 2009, ca baza militara poate gazdui pana la 1.600 de militari din cadrul trupelor terestre, fortelor aeriene si navale si va fi folosita in comun de militarii romani si americani.
Armata Statelor Unite a ales aceasta baza ca facilitate de tranzit dupa ce parlamentul din Kargazstan a respins anul trecut in luna iunie prelungirea contractului de inchiriere a bazei de la Manas.
Baza de la Kogalniceanu este folosita pentru retragerea soldatilor americani stationati in Afganistan, proces planificat sa se incheie pana la sfarsitul acestui an, dar si ca centru de tranzit pentru cei 10.000 de instructori ai armatei SUA care isi vor continua activitatea pentru antrenarea armatei afgane inca doi ani, in cazul in care autoritatile de la Kabul vor semna acordul bilateral de securitate cu Statele Unite.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Forţa civică Botoşani: Comunicat de presă
Un copil roman in vârstă de 11 ani este printre cei mai inteligenţi oameni din Marea Britanie
el are un IQ mai mare decât Einstein
Trei alpinişti vor să devină cei mai tineri români care urcă pe Everest
.Alune americane
Proiect de lege ce prevede ca taxa radio-tv să fie plătită doar de abonaţii
73 de ani de la masacrul comis de sovietici în care mii de români au fost ucişi cu bestialitate în Nordul Bucovinei
NATO vrea exerciţi militare comune cu Republica Moldova, Armenia ş Azerbaidjan
NATO nu poate confirma căRusia îşretrage trupele de la graniţ cu Ucraina
Supra-acciza de 7 eurocenţi aduce România în rândul ţărilor cu cei mai scumpi carburanţi
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Nevasta ghinionistă
Reţeta zilei: Pască cu brânză
Botoşani/Darabani: Suferinţele pascale ale preotului Virgil Buhăianu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă