Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2978
De la 07 Ianuarie 2003
122888627

Să fie oare trezirea din somnul cel de moarte?

  • 27 October 2006, 23:00
Acum un an Chişinăul, deşi se afla în plină campanie electorală, era cuprins de o apatie şi o pasivitate totală. Iată-ne iar în plină toamnă, dar capitala Republicii Moldova, ba chiar întreaga republică, e de nerecunoscut. O continuă fierbere a pus stăpânire pe românii basarabeni. Oficiile poştale ale acestei mici ţărişoare sunt asaltate zilnic de către zecile de mii de cetăţeni ce doresc să expedieze cereri pentru redobândirea cetăţeniei române. Aceste interminabile cozi au depăşit încă la începutul toamnei pretinsa cifră de două procente de români de aici (conform ultimului recensământ). Pe adresa Ambasadei Române din Republica Moldova sosesc zilnic zeci de mii de asemenea cereri. Şi numărul lor nu tinde să scadă, ci dimpotrivă, e în creştere.
Autorităţile moldoveneşti au văzut în această amplă mişcare doar o “lipsă de patriotism”. Însă dacă e să observăm că ea a început odată cu propunerea lui Băsescu de a intra împreună în Europa, propunere refuzată de celălalt preşedinte, Voronin, atunci lucrurile iau un cu totul alt aspect. Şi nu doar unul economic, adică şansele unui trai mai bun odată cu integrarea în Europa, ci mult mai mult.
Oamenii se trezesc cu adevărat, această fierbere cuprinzând şi alte sfere ale vieţii publice, cum ar fi învăţământul. Şi acesta este aspectul cel mai îmbucurător. Cetăţenii Moldovei s-au săturat de promisiuni deşarte, de sărăcie şi minciuni şi au înţeles că e timpul să treacă la acţiuni concrete.
Dar să lăsăm deocamdată celelalte aspecte şi să revenim la propunerea preşedintelui Băsescu. Ea a însufleţit atât de mult sutele de mii de români basarabeni, încât refuzul celuilalt şef de stat a declanşat o adevărată fierbere. Ziarele de orientare democratică, în prima pagină, cu litere mari şi bine evidenţiate indică în permanenţă numărul zilelor câte ar mai fi rămas până la aderarea noastră la UE, dacă Voronin ar fi acceptat planul lui Băsescu. Anumite mişcări nonguvernamentale cheamă la realizarea acestui plan prin voinţa poporului. Mişcarea Unionistă, spre exemplu, vede posibilitatea exprimării acestei voinţe în cadrul unei Mari Adunări Naţionale, pe care intenţionează s-o convoace chiar la sfârşitul acestei luni.
Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, însă, consideră irealizabilă ideea convocării Marii Adunări Naţionale, dată fiind incapacitatea marii majorităţi a populaţiei de a plăti biletul de călătorie până la Chişinău, dar şi buna capacitate a conducerii ţării de a împiedica deplasarea spre Chişinău a acestora, cum s-a mai întâmplat în repetate rânduri. De aceea Consiliul Director al acestei numeroase mişcări, ce numără deja peste 140 de mii de membri, a purces la colectarea de semnături întru susţinerea propunerii de aderare în comun.
Alte mişcări şi organizaţii nu ştiu încă la care curent să adere, dar şi unii, şi alţii ar dori neapărat să întreprindă ceva concret întru susţinerea planului.
Simplii cetăţeni, însă, consideră că nu pot pierde timpul preţios şi au purces la expedierea de cereri pentru redobândirea cetăţeniei române, acest gest fiind şi el alimentat de promisiunea domnului preşedinte Băsescu de a întreprinde ceva în vederea simplificării acestei proceduri.
Aşa sau altfel, întreaga republică e în fierbere. Iar aceasta fierbere mai este provocată şi de încăpăţânarea guvernanţilor de a introduce cu orice preţ în acest an de învăţământ noile manuale de istorie integrată, manuale sovietizate. Deşi o bună parte dintre acestea au apărut cu întârziere de aproape o lună, acum întregul proces de învăţământ este marcat de proteste. Profesorii de istorie din mai multe şcoli şi licee au purces la greva pasivă în semn de protest. Ei se prezintă la ore, dar refuză să folosească noile manuale, utilizându-le pe cele vechi, adică cele de Istorie a Românilor şi Istorie Universală, iar la braţ poartă banderole cu inscripţia “Protestez”.
La liceul “V. Alecsandri” în greva pasivă au intrat nu numai profesorii de istorie, ci şi liceenii. Ei poartă ecusoane cu aceeaşi inscripţie “Protestez”.
Asociaţia Istoricilor din republică, care s-a întrunit zilele trecute în şedinţă generală, a cerut retragerea imediată a acestor manuale din procesul de învăţământ, în caz contrar rezervându-şi dreptul de a organiza proteste masive în centrul capitalei şi pichetări zilnice în faţa Casei Guvernului.
În acelaşi timp părinţii copiilor din tot mai multe clase anunţă că vor interzice copiilor să frecventeze orele de istorie cu predare din noile manuale. Au luat atitudine negativă faţă de aceste manuale şi unii parlamentari, chiar şi unele fracţiuni parlamentare.
Întruniri, proteste, discuţii, cerinţe. Deşi conducerea republicii a permis în cele din urmă profesorilor de istorie să folosească în paralel şi vechile manuale, ei au compromis din start ideea de istorie integrată, utilizând această metodă de predare în scopuri de propagandă sovietică.
Se zice că toamna se numără bobocii. S-ar putea ca în această toamnă să avem şi noi ce număra.
(Cecilia Melniciuc – Chişinău)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi CEAIUL
Dorinţa unui beţiv
Alivenci moldoveneşti
Întâlnirea de la grădina Casanova
Ioan Rotundu
Comentariu la comentarii (CXCV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Doina Melinte în mijlocul elevilor de la A.T Laurian
Peste 7 miliarde lei acordate pentru concedii medicale
Munca la negru este atractivă
Accidentată pe marginea drumului
Reţinut pentru vătămare corporală gravă
Expoziţie de pictură
Amenzi de aproape 200 de milioane lei
Preţurile în leul nou încă dau bătăi de cap
"A fost sau n-a fost"...revoluţie într-un oraş din Moldova?
Noi posturi scoase la concurs de către Poliţia de Frontieră
Dezastrul constatat pe drumurile judeţului
Prefectul Roman a pus gând rău adjuncţilor desconcentratelor
Ultimele pregătiri în aşteptarea Ambasadorului Xu Jian
Organizaţia Cadrelor Militare în Rezervă la 15 ani de la înfiinţare
Social-democraţii găsesc iluzorii previziunile bugetare pentru 2007
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog