Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13945
De la 07 Ianuarie 2003
122899594

Să-i ia dracul, pe-amândoi!

  • Cârcotaşul
  • 29 August 2007, 23:00
Ieri, la mănăstirea Secu din judeţul Neamţ a avut loc canonizarea mitropolitului Moldovei Varlaam. La această mănăstire, vestitul mitropolit cărturar a tradus în limba română Cazania, o Evanghelie învăţătoare a patriarhului Constantinopolului Callist. În cuprinsul acestei Cazanii se mai regăsesc şi pasaje de o frumuseţe literară deosebită, cum sunt Învăţăturile lui Neagoe Basarab. Cazania cuprinde în total 74 de predici la duminicile şi sărbătorile mai însemnate.
Prin cultura impresionantă, mitropolitul Varlaam a marcat cu personalitatea sa dezvoltarea civilizaţiei moldoveneşti din perioada domnitorului Vasile Lupu. Ca un merit pentru contribuţia sa copleşitoare la dezvoltarea credinţei ortodoxe în spaţiul dintre Nistru şi Carpaţii Orientali, Biserica Ortodoxă Română a decis ca, ieri, mitropolitul să fie canonizat.
Din păcate, şi numai pe la noi este cu putinţă aşa ceva, politicienii, cu prezenţa şi răutăţile dintre ei, au întinat întreg evenimentul religios, aşa cum s-a putut constata din transmisiunile în direct şi apoi la buletinele de ştiri de către televiziunile naţionale. Pe scena de pe care s-a oficiat întreaga slujbă, a stat cocoţat, cu nevasta alături, preşedintele Băsescu, cu o mimă cucernică şi făcând nişte cruci largi. În capătul celălalt al scenei a luat locul premierul Tăriceanu, înconjurat de o parte din miniştrii cabinetului său. Cei doi nu şi-au dat mâna la urcare pe scenă, nu şi-au cerut iertare unul altuia cum impun regulile credinţei, nu s-au privit şi nu şi-au vorbit.
Stau şi mă întreb, cu un astfel de comportament, ce-au mai căutat acolo? Slujba de canonizare este un eveniment religios extrem de important. Un astfel de eveniment cere participanţilor pioşenie, curăţenie sufletească, toleranţă, iertarea greşelilor şi la cei mai cumpliţi duşmani. Băsescu şi Tăriceanu au stat ca doi draci împieliţaţi, necinstind memoria mitropolitului canonizat. N-au conştientizat ridicolul prezenţei lor pe scenă, iar soborul de înalţi prelaţi care au susţinut slujba, în frunte cu mitropolitul Daniel, patriarhul interimar al B.O.R, n-a schiţat nici un gest de ai coborî de pe scenă.
Nici publicul prezent nu s-a simţit revoltat că slujba religioasă este umbrită de către cei doi politicieni, duşmani de moarte. Cum să se revolte, când acelaşi public, cu pretenţii de credincioşi, au luat cu asalt tăvile cu anafură aflate în mâna preoţilor, înşfăcând din grămadă cât le putea cuprinde pumnul, împrăştiind anafura sfinţită pe jos. Aceeaşi credincioşi s-au luat la luptă cu jandarmii care asigurau ordinea, numai pentru a ajunge la oalele cu sarmale.
Îmi pare rău c-o spun: dar nu mai avem nici credinţă. Ce-au făcut din noi aceşti politicieni? Ne-au compromis şi credinţa, ceea ce mai rămăsese sfânt în noi înainte şi după 1990. Nu m-ar mira să apară sondaje de opinie în care Biserica să nu mai fie vârf de lance în rândul instituţiilor publice credibile. Cu ce tupeu a urcat Băsescu pe scenă, când ştie foarte bine că şi-a instigat cânii credincioşi de la CNSAS, precum Dinescu, să discrediteze public candidaţii Bisericii la funcţia de patriarh? De ce ar trebui politicienii să se implice în alegerea patriarhului şi nu lasă slujitorii Bisericii să-şi aleagă ei păstorul? Mai multe înalte feţe bisericeşti au fost convocate la CNSAS, pentru a li se pune în faţă dosarele de colaboratori ai Securităţii şi de a-i forţa să recunoască această colaborare. Cine este acest Dinescu, de trebuie să se spovedească lui capii B.O.R.? Slujitorii bisericii se spovedesc de păcate, nu în faţa mireanului, ci a şefului său ierarhic şi lui Dumnezeu.
Din păcate, se pare că pentru Sinodul B.O.R. este prea târziu să se opună forţelor politice ce vor să-l controleze şi, prin el, să controleze şi să influenţeze în interesul lor comportamentul credincioşilor. Nu mai putem vorbi de o morală creştină. A fost alterată, dacă nu şi distrusă ireparabil, de către o mână de politicieni care vor să deţină puterea, doi dintre aceştia fiind preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu. Să-i ia dracul, pe-amândoi!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Geoană a bătut drumul până la Botoşani pentru nişte laude
Consilierul Ştefan se simte sufocat de taximetre
Municipalitatea negociază pentru spaţiul Poliţiei Comunitare
Primarul Flutur îl bate pe Macaleţi cu propriile arme
Furtună nu crede în şansele moţiunii PSD
Scâncete neputincioase
Ioan Rotundu
Primarul se bucură de relaţiile internaţionale stabilite
Geoană demască intenţiile ascunse ale preşedintelui Băsescu
Oana Andonia şi-a petrecut vacanţa în Arhipelagul Seychelles
Comunicat – şedinţa de Guvern
reducerea timpului de soluţionare a evenimentelor rutiere uşoare şi plata daunelor
Trecerea unor persoane în alte funcţii
Program TELE'M Botoşani, joi, 30 august
Rădenii Noi – satul ce-a alunecat din modernitate spre timpurile medievale
Încă o firmă bucureşteană care nu respectă termenul de execuţie
Horoscop
Alegere între căsătorie şi puşcărie
Telefoane mobile descoperite în pachetele unor deţinuţi
Control ministerial în Spitalul judeţean, cu constatări la secret
Garda de Mediu a obligat primăriile să încheie contracte cu Protan
Prins cu număr fals de înmatriculare
Bătrânii continuă să fie înşelaţi, iar escrocii să fie liberi
Fugit de la locul faptei
Centru teritorial "Spiru Haret" lăsat fără două calculatoare
Închiriere avantajoasă şi pe termen lung
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog