Ingrediente: 200 g fasole albă, un sfert de căpăţână de varză potrivită ca mărime, 2 morcovi, 2 cepe, un praz, un nap, 100 g unt, 200 g smântână, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Fasolea se alege, se spală şi se lasă la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de a se pregăti supa. După aceea, se fierbe în apă clocotită cu puţină sare. Se lasă să mai dea câteva clocote, apoi se scurge şi se pune din nou la fiert în apă curată, de asemenea clocotită. Când este aproape fiartă, se călesc în 100 g de unt varza tăiată fideluţă, prazul (numai partea albă) tăiat în rondele subţiri, ceapa, morcovul, napul, tocate mărunt.
Se adaugă toate acestea peste fasole şi se mai fierb împreună o jumătate de oră, potrivind de sare şi piper. Se drege supa cu smântână, diluată în prealabil cu puţină zeamă călduţă, ca să nu se brânzească. La servire, se adaugă pătrunjelul proaspăt tocat şi, după gust, câte un cubuleţ de unt. Poftă bună!
(Lucullus)