Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6731
De la 07 Ianuarie 2003
122578670

Să nu uitaţi, botoşăneni, nimic să nu uitaţi din ce vă spune acest mare istoric!

  • Ioan Rotundu
  • 29 January 2017, 23:00
De-a lungul activităţii mele am ascultat fel de fel de discursuri referitoare la Unirea Principatelor Române. De la discursuri construite în limbajul de lemn al comunismului până la discursuri cu accente naţionaliste aparţinând unor politicieni pe care ipocrizia îi cam dădea de gol că nu sunt sinceri în ce spun .
Dar un discurs precum cel din 24 ianuarie a acestui an susţinut la Dorohoi de Prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti nu mi-a fost dat să ascult. Un discurs neacademic, rostit într-un ,limbaj simplu pentru a fi înţeles de toţi cei prezenţi, destul de eterogeni ca vârstă şi profesie, însă cu un puternic mesaj emoţional şi mai ales extrem de explicit de ce evenimentul Unirii Principatelor Române este pentru români cel mai mare act istoric aşezat ca pecete finală Evului Mediu şi de început pentru a se pune bazele unei Românii moderne.
Am redat integral acest discurs în reportajul difuzat sâmbătă 28 ianuarie a.c., pe Tele’M Botoşani, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu dar am considerat de datoria mea să separ discursul pentru a-l face mai uşor accesibil cititorului de rând dornic să cunoască o serie de adevăruri legate de istoria ţării noastre, adevăruri care nu ne-au fost prezentate în şcoală la lecţiile de Istorie pentru că, ori nu era voie de la partid, ori profesorii, la rândul lor, nu le-au cunoscut.

Discursul Prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti ar trebui să onoreze pe fiecare botoşănean pentru că, şi o spun cu deosebită mândrie, autorul este născut la Darabani, este botoşănean de-al nostru ajuns să facă cinste judeţului prin a ocupa funcţia de director al Institutului de Cercetări Istorice „A.D., Xenopol” Iaşi. Am ascultat discursul de câteva ori şi de fiecare dată am descoperit cu uimire noi informaţii oferite de profesor cu autoritatea sa de istoric de frunte despre motivele pentru care suntem atât de contestaţi în Europa şi în lume ca „popor român”, ca „naţiune română”.
Avem o istorie în faţa căreia celelalte popoare ar trebui să manifeste doar respect şi multe, multe aprecieri. Noi n-am venit de nicăieri pentru că am fost tot timpul aici. Daci la început, daco-romani pentru aproape două secole, împrăştiaţi pe o rază geografică cuprinsă între Nistru şi Tisa, de la Sud de Dunăre până în Carpaţii Păduroşi, fragmentaţi în triburi, adunaţi de Burebista şi Decebal în Regatul Daciei, fragmentaţi din nou în principate şi voievodate, tot timpul am păstrat în comun limba. O limbă care-i supără pe unii istorici că este mai latină decât latina însăşi. Avem şi alte elemente care ne-au ţinut împreună deşi geografic eram departe unii de aţii dau despărţiţi vremelnic de străinii care au râvnit şi mai rânesc la comorile văzute şi nevăzute ale pământului nostru.
Din păcate, şi istoricul Cliveti o spune fără teama că va fi, la rându-i, ponegrit de cei cu rea credinţă, avem istorici care vor să-şi făurească un hume, o carieră în domeniu prin a contesta drepturile noastre istorice, prin a pune la îndoială unitatea noastră ca popor şi naţiune.
Iată din ce motive vă propun să ascultaţi acest discurs şi să luaţi aminte iar de va fi ca în viaţă să întâlniţi istorici care vor să pară mari micşorându-ne istoria în faţa străinătăţii, să le întoarcem spatele.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 30.01.2017
Agrostar: Apicultorii vor protesta in strada daca nu primesc ajutorul de minimis pentru 2016
Bancul zilei: Şeful lui Iţic şi paltonul
R. Moldova: Banii trimisi de muncitorii din strainatate, la minimul ultimului deceniu
Dodon: Basescu nu are decat sa-si depuna inca o data dosarul daca are nevoie de cetatenia Republicii Moldova
Theresa May, vizita la Ankara: Este important ca Turcia sa respecte drepturile omului
Dubla lovitura pentru Ankara de la Fitch si S&P. Turcia are acum stampila „junk” de la toate agentiile de rating
Florin Iordache despre Ordonantele privind gratierea si modificarea Codurilor Penale:
Le-am scris eu si consiliera mea. Le-am sustinut ca deputat, mi le-am asumat ca ministru
Marea Sfidare. E prea mult!
Trump a discutat sambata cu Putin.
Presedintele american i-a mai sunat si pe Merkel, Hollande, Abe si Turnbull
„Generalul Gheorghe Avramescu” – o lucrare biografică de excepţie a istoricului Sergiu Balanovici
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.01.2016
Peste 10.000 de oameni au iesit in strada la Cluj,
al doilea protest ca amploare dupa Bucuresti
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.01.2016
Participare-record si la protestul de la Sibiu:
Peste 10.000 de oameni au iesit in strada
De ce-o fi vrând Tăriceanu să curgă sânge?
Ioan Rotundu
Reuters: 50.000 de manifestanti in strada la Bucuresti,
cea mai mare demonstatie dintr-un val recent de proteste
Cel mai mare protest din ultimele doua decenii in Bucuresti si in tara impotriva gratierii si amnistierii penalilor.
Peste 40.000 de oameni in capitala, 11.000 de oameni la Timisoara, 10.000 in Cluj, 10.000 la Sibiu, 5.000 la Iasi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog