Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11008
De la 07 Ianuarie 2003
122871075

„Şacalul alb” este botoşănean

  • usturoiul a fost leacul tămăduitor al botoşăneanului
  • 20 January 2008, 23:00
Românul care, cu usturoi, a salvat de malarie un trib din Kalahari, este botoşănean. Sebastian Tirtirău (foto) este preşedintele fondator al Societăţii Pelerin (Pilgrim Society) din Canada, Quebec, cu filiale în Australia şi America. Împreună cu alţi câţiva români, botoşăneanul luptă să-i salveze pe ultimii boşimani de pe continentul african. Rezident în Canada, botoşăneanul a ajuns celebru în America pentru că este singurul alb adoptat de boşimanii din Namibia.
Născut la Botoşani, Sebastian Tirtirău şi-a vândut toate bunurile în 1995 şi a plecat în Africa de Sud. A studiat filozofia şi istoria în Cape Town, fiind susţinut financiar de o familie din Johannesburg. Sebastian a organizat numeroase acţiuni umanitare, iar în 2001 a înfiinţat Societatea Pilgrim pentru combaterea sărăciei. Fratele său Cristian Tirtirău îl susţine alături de alţi români stabiliţi în străinătate. Misiunile botoşăneanului au vizat deşertul Kalahari din sudul Africii, populaţia de pigmei din Congo, inuiţii din nordul Canadei sau populaţia din Papua Noua Guinee. Echipa botoşăneanului duce ajutoare, educă băştinaşii sau îi tratează de diverse boli.
Boşimani adoptaţi la distanţă
Unul dintre membrii echipei botoşăneanului, Mihai Măciucă, stabilit la Londra de nouă ani, spunea anul trecut că au înfiinţat un sistem de ajutorare prin adopţia membrilor diferitelor triburi. „Am pus bazele unui sistem de ajutor original, adopţia la distanţă. Cei care vor să-i ajute, îi adoptă de la distanţă. Adică trimit în contul fundaţiei 35 de euro lunar, bani pe care noi îi folosim exclusiv pentru medicamente, haine şi hrană. Avem 300 de copii adoptaţi în acest fel”, a declarat Mihai Măciucă.
Botoşăneanul Nkao Po Kamuanga
La cei 32 de ani ai săi, botoşăneanul Sebastian Tirtirău a trecut printr-un ritual secret înainte de a fi adoptat de un trib de boşimani în 1998. Botoşăneanul a primit trei nume: Nkao (Şef), Po ( Şacalul) şi Kamuanga (Albul cel înalt). Tirtirău a explicat de ce mai sunt doar 50.000 de boşimani pe continentul african. „Guvernelor din Namibia şi Botswana nu le pasă de traiul lor, îi obligă să devină cetăţeni şi să plătească taxe. Boşimanii fug din faţa ofertelor de acest tip şi din calea companiilor care au găsit zăcăminte de diamante şi vor să le exploateze”, a spus Sebastian Tirtirău.
Trib salvat cu usturoi
Unul dintre triburile de boşimani a fost salvat de malaria care ameninţa să-i decimeze. Botoşăneanul i-a învăţat să mănânce mult usturoi. Efectele curative ale acestuia au făcut ca tribul să scape de malarie şi să supravieţuiască. Botoşăneanul a mai povestit cum, impresionat de viaţa unui trib, a mers singur prin junglă pentru a-i găsi pe băştinaşii din Vanuatu, un arhipelag de insule din Pacificul de Sud. „În cele din urmă am sosit la timp la tribul KIAI. Am dormit în cabanele lor imense, am mâncat cu ei, am descoperit poveştile lor. 30 de băştinaşi şi câţiva copii erau pe moarte de malarie. Nu le venea să creadă că au supravieţuit urmând sfaturile mele”, a mai povestit Sebastian Tirtirău. Arhipelagul Vanuatu are peste 80 de insule. Populaţia este dominant melanesiană. Pe foarte puţine dintre aceste insule populaţia este polynesiană. Aceste insule au fost vizitate şi de Cristian, fratele lui Sebastian Tirtirău, în aprilie anul trecut. Aflat zilele acestea în România, la Bucureşti, Sebastian va pleca foarte curând într-o altă misiune caritabilă în sudul Africii. (Marian MOROŞAN)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Aparenţe îmşelătoare
Ioan Rotundu
Românul şi topurile
Comentariul comentariilor (XXIX)
(Ioan Rotundu)
Chirilă ar trebui să ştie că minciuna n-a avut niciodată picioare lungi
Planuri mari pentru Spitalul Judeţean
Centre comerciale amendate de către Garda de Mediu
Mobilier nou pentru spitale
Cu ochii pe evazionişti
Drăguş pregăteşte terenul pentru o eventuală guvernare PD-L
Păzea, vin miniştrii!
Democrat-liberalii construiesc de zor
Jubileu pentru Liceul de artă „Ştefan Luchian”
Se impune un nou demers de suspendare a preşedintelui Băsescu
Pregătiri de reabilitare a stadionului municipal
Angajează numai persoane serioase
Salată de iarnă cu vitamine
Adevăr către soţie… condimentat cu pudră de talc
Horoscop
Sute de posedaţi şi schizofreni, liberi pe străzi
Loialitatea faţă de un partener repudiat în întreaga lume (II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog