"Cu privire la informatiile referitoare la potentiala avere a victimei, acestea puteau fi obtinute din foarte multe surse, inclusiv de la dumneavoastra. Dupa cum stiti, nu cu mult timp in urma, a fost publicat un articol de presa care facea unele descrieri cu privire la ceea ce detinea victima in locuinta. Articolul se intitula 'Comoara din Ortelec'. Putea fi interpretat in multe moduri, astfel incat foarte multe persoane puteau avea potentiale informatii despre starea materiala a victimei", a precizat Bogdan Chis, seful Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, intr-o conferinta de presa.
Dan Brandea, un alt procuror ce a anchetat acest caz, a subliniat ca unul dintre hoti se astepta sa gaseasca tablouri din aur, insa singura 'comoara' a lui Ioan Gherman erau cele circa 20.000 de volume de carti pe care le avea, batranul fiind un impatimit colectionar.
Potrivit precizarilor facute vineri de anchetatori, cei trei inculpati, dintre care doi sunt hoti recidivisti, iar unul dat in urmarire generala pentru o condamnare cu inchisoarea, au fost identificati si retinuti de politisti miercuri, dupa mai bine de o saptamana de cercetari a unui larg cerc de suspecti. Instanta a hotarat joi arestarea lor preventiva pentru 29 de zile, sub acuzatiile de talharie cauzatoare de moarte si lipsire de libertate.
Politia a fost sesizata in data de 30 septembrie, pe numarul unic de urgenta 112, de catre un vecin al victimei, ca exista suspiciunea unui furt la locuinta lui Ioan Gherman, in varsta de 81 de ani, din Ortelec, deoarece usa si geamurile casei erau deschise.
Aurel Stirb, seful Servicului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, a precizat ca prima ipoteza a fost jaful, politistii sositi la fata locului gasindu-l pe Ioan Gherman legat de maini si de picioare, inconstient, cu urme de lovituri pe corp. Cercetarile ulterioare au aratat ca batranul statea legat de trei zile, fiind imobilizat pentru a nu putea anunta Politia. Victima jafului a decedat la o zi dupa ce a fost gasita de politisti, la un spital din Zalau.
Potrivit unuia din procurorii de caz, Bogdan Chis, seful Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, cercetarile in acest caz au fost ingreunate de faptul ca batranul locuia singur, decesul sau survenind inainte de a putea da relatii despre cei ce i-au jefuit casa si l-au maltratat. Acesta a precizat ca a existat un cerc foarte mare de suspecti, anchetatorii oprindu-se in cele din urma la doi tineri care au fost gasiti ascunsi intr-o padure, ambii recidivisti, unul dintre ei dat in urmarire nationala pentru executarea unei sentinte cu inchisoarea data in 26 septembrie.
Retinuti in data de 8 octombrie, cei doi si-au recunoscut faptele de care au fost acuzati de anchetatori, indicand o a treia persoana ce a fost implicata in jaf, retinuta si ea ulterior de organele de ancheta.
Desi mobilul spargerii a fost jaful, din locuinta au fost furate putine lucruri, respectiv un inel de pe mana batranului, un apart foto, un ceas si o medalie, hotii fiind indusi in eroare, potrivit anchetatorilor, de unele informatii aparute in presa
locala. Pentru faptele comise, cei trei inculpati risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 7 la 18 ani.
Agentia de stiri HotNews