Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2356
De la 07 Ianuarie 2003
123125927
pnl

Salariaţii BCR au rămas fără contracte de muncă

  • 4 March 2011, 23:00
Negocierile reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana cu patronatul privind contractul colectiv de munca au esuat. "De astazi, salariatii BCR nu mai au contract colectiv de munca. Ultima noastra propunere a fost respinsa, desi noi am mai acceptat o propunere a patronului.
Am anuntat conducerea BCR ca exista toate premisele declansarii conflictului de interese", au declarat pentru HotNews reprezentanti ai Sindicatului din BCR. In plus, doua salariate vor sa intre in greva foamei. "Doua dintre colegele noastre m-au informat in scris ca intentioneaza ca de luni, 7 Martie, sa intre in greva foamei.
Hotararea lor a fost determinata si de lipsa unor reactii concrete din partea angajatorului la sesizarile legate de stresul si hartuirea la locul de munca si de abuzurile de drept ale patronatului la diferite niveluri ierarhice", mai spun oficialii citati.
Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, declarase recent ca oferta patronatului a constat in cresterea cu 7% a salariilor in doi ani, oferta fiind respinsa de sindicat.
"Inainte de Craciun sindicatul a refuzat o oferta foarte generoasa centrata pe o crestere salariala totala de 7% pe durata a doi ani in schimbul eliminarii a doua drepturi salariale care sunt legate de performanta generala a bancii si care pot sa fie platite pe baza indeplinirii obiectivelor stabilite la nivel de banca. In plus fata de aceasta crestere salariala, au fost platite bonusuri de performanta individuala, in anul 2010 pentru activitatea anului 2009, in valoare medie de aproximativ 2 salarii nete lunare, urmand ca in 2011 sa fie platite bonusuri la un nivel similar pentru anul 2010", a mai spus Bruynseels.
CEO-ul celei mai mari banci locale s-a declarat "uluit" de refuzul sindicalistilor. "Am fost uluit cand sindicatul a refuzat propunerea. Ea oferea certitudinea cresterilor salariale in locul nesigurantei unor prime corelate cu performanta bancii, mai ales in actualul context economic foarte dificil. Cateodata ma intreb daca conducerea sindicatului băncii este cu adevarat conectata la realitate in ceea ce priveste cresterile salariale, veniturile si circumstantele economice din Romania si din banca. In acest moment, toti trebuie sa fim realisti", a mai comentat Bruynseels.
Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci se declara consternata si recomanda renuntarea la greva foamei
Oficialii Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci a transmis colegilor din BCR in jurul orelor 13, o scrisoare de sprijin, in care se declara "consternati" de pozitia conducerii BCR. "Am luat act de refuzul conducerii companiei de a gasi o solutie favorabila la revendicarile sindicatului dumneavoastra, situatie care va determina sa declansati conflictul de munca.
Suntem consternati de pozitia conducerii companiei care nu intelege sa acorde drepturile minimale salariatilor, confiscate timp de doi ani, drepturi care ar putea sa compenseze intr-o oarecare masura scaderea veniturilor si asa afecate de scaderea puterii de cumparare. Suntem ingrijorati de asemeni si de reactiile colegilor care sunt dispusi sa recurga la Greva Foamei si le recomandam sa renunte la aceasta forma de protest care ar putea sa le aduca prejudicii grave de sanatate.
Consideram ca FSI –BCR nu a epuizat toate formele legale de protest, drept pentru care va incurajam in toate aceste demersuri si va asiguram de sprijinul nostru de solidaritate in continuare", se arata in scrisoarea semnata de presedintele FSAB, Constantin Paraschiv.
Ce se va intampla in continuare?
Daca in termen de doua zile lucratoare, conducerea BCR nu va oferi un raspuns sau daca raspunsul nu va solutiona favorabil aceste revendicari, conflictul de interese se considera declansat, mai spun membrii sindicatului. "Noi am fost singurii care am dat dovada de intelegere si flexibilitate, asa incat nu putem fi acuzati sau considerati raspunzatori pentru acest esec al negocierilor", au mai declarat oficialii sindicatului din banca.
Revendicarile salariatilor referitoare la bonusurile care sunt legate in mod direct de performanta bancii, indexarea salariilor cu 50% din indicele de inflatie comunicat de INS si majorarea salariilor de baza individuale brute cu 2% solicitata pentru anul 2011, toate suspendate si neacordate in ultimii doi ani, au ramas nesolutionate si vor constitui obiectul conflictului de interese.
"Ne asteptam ca in perioada urmatoare, anumiti manageri sa faca presiuni si sa incerce, prin obstructionare si intimidare, impiedicarea membrilor de sindicat sa-si continue actiunile, chiar daca acestia respecta toate dispozitiile legale incidente", au mai spus sindicalistii BCR.
Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana este hotarata sa sanctioneze orice fel de imixtiuni ale reprezentantilor angajatorului in activitatea sindicala sau orice abuzuri de natura sa ii impiedice pe acestia sa actioneze in baza drepturilor garantate in cadrul constitutional si legal.
"Au existat incercari de acest fel din partea unor reprezentanti ai patronatului si cu ocazia celor doua proteste desfasurate pana acum si ne asteptam ca in perioada urmatoare sa apara astfel de situatii, poate chiar mai grave", spun reprezentantii sindicatului.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PSD-iştii botoşăneni critică noua Lege a învăţământului
Horosscop
Bancul zilei: Nevasta lui Lenin
Ştim cine a plătit sondajul CBS-Axa
„Ești româncă și fără ștampilă!”
Caricatura zilei: Ce-şi doresc eu ţie... Nuţi!
ICCJ a decis arestarea a şase vameşi de la Vama Albiţa
Dinu Patriciu şi Adevărul susţin la unison Codul Muncii
Liderul PC Buzău refuză să semneze protocolul USL
Legea minorităţilor naţionale va fi adoptată în această sesiune Presedintele
ANAF a colectat in februarie circa 11 miliarde de lei la buget
Europarlamentarii si-au majorat indemnizaţia lunară cu 1500 de euro
Ars de viu de muncitorii nemulţumiţi ca fuseseră concediaţi
Firma de ridicat maşini la Botoşani are zilele numărate
Liberalul Sorescu ia apărarea „panaramelor”
Veritabilă lecţie de administraţie pentru Mihai Aroşoaie
Cei din Sănătate vor să-şi reîntregească lefurile ciuntite
AJPS şi Fiscul vor verifica veniturile mămicilor
Protecţia Copilului aşteaptă aprobarea organigramei
Lista cu nemulţumirile din şcoli
Felicitare 8 Martie / PSD Boto;ani
ANM: Duminică şi luni va ninge în toată ţara
iar vremea sa va răci accentuat
Felicitare 8 Martie - PDL Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog