Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22928
De la 07 Ianuarie 2003
122908577

Salariul minim 2017: Ce trebuie sa faca patronii - proceduri in REVISAL

  • 16 January 2017, 23:00
Angajatorii din Romania trebuie sa inregistreze in registrul electronic REVISAL majorarea obligatorie a salariului minim pentru angajatii incadrati cu aceasta remuneratie. Maria Condurachi, Payroll Manager in cadrul companiei de consultanta Accace Romania, a explicat pentru cititorii StartupCafe procedura privind salariul minim, care creste de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, pe brut, de la 1 februarie 2017.
Actualizarea salariului minim brut se poate face online, fie prin sistemul pus la dispozitie de Inspectia Muncii, fie prin fisiere generate de sisteme proprii si validate prin aplicatia REVISAL - Registrul de Evidenta a Salariatilor.
Sistemul electronic REVISAL este o aplicatie informatica pentru inregistrarea de informatii privind raporturile de munca intr-o baza de date proprie angajatorilor si transmiterea catre baza de date nationala a Inspectiei Muncii.
Pagina electronica si aplicatia actualizata pe care o pot descarca angajatorii pot fi accesate AICI.
Actualizarea salariului minim se poate face:
• prin act aditional la fiecare contract individual de munca sau
• printr-o decizie colectiva emisa de angajator.
Specialistul consultat de StartupCafe recomanda prima varianta, a actelor aditionale.
Aceasta abordare este justificata de prevederile Codul muncii, art. 17, alin. 5 in care se precizeaza ca "orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării". La alineatul 3 litera K regasim punctat "salariul de baza" - explica Maria Condurachi.
In continuare, exista firme care inregistreaza aceasta modificare in REVISAL fara a avea intocmita o documentatie dedicata modificarii in sine, considerand ca fundamentare a modificarii insusi textul legii publicat in Monitorul Oficial, a mai declarat pentru StartupCafe.ro, Maria Condurachi, Payroll Manager in cadrul companiei de consultanta Accace Romania.
Consultantul in resurse umane subliniaza ca, "din experientele avute de-a lungul anilor cu Inspectoratele de Munca din tara si din Bucuresti, am putut concluziona faptul ca nu exista uniformitate atunci cand vine vorba de opinia acestora asupra modalitatilor de inregistrare a modificarii".
"Astfel, pentru o abordare preventiva recomandarea Accace ramane ca si in anii trecuti, intocmirea de acte aditionale pentru fiecare salariat in parte si inregistrarea acestora in REVISAL cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare" - subliniaza Maria Condurachi.
Majorarea salariului minim: Costurile pentru patroni
Reamintim ca salariul minim brut pe economie va creste cu 16%, de la de la 1.250 de lei pe luna la 1.450 de lei, incepand din 1 februarie 2017.
Potrivit Hotararii Guvernului Romaniei nr. 1/06.01.2017 publicate in Monitorul Oficial nr. 15 din 06.01.2017 , salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 1.450 lei incepand cu 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore, în medie, pe lună, reprezentând 8,735 lei/oră.
Astfel, salariul minim net al unui salariat care nu are persoane in intretinere va creste de la 925 de lei la 1.065 de lei.
La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, un patron trebuie sa cheltuiasca, de fapt, aproximativ 1.783 de lei, incluzand contributiile sociale aferente angajatorului, in situatiile generale.
Angajatorii care vor stabili un salariu de bază mai mic decât cel minim vor fi sancționați de către inspectorii de muncă cu o amendă cuprinsă între 300 și 2.000 de lei (cuantumul minim al amenzii este mai mic decât cel anterior, acesta fiind reglementat la 1.000 de lei) pentru fiecare contract de munca gasit cu aceasta abatere.
In schimb, statul va castiga din majorarea salariului minim pe economie, pentru ca din cei 1,2 milioane de romani platiti cu aceasta remuneratie, cei mai multi sunt in mediul privat. Asfel, din impozit si contributii sociale si de sanatate la salariul minim majorat, Guvernul estimeaza ca va incasa 1 miliard de lei in plus in anul 2017.
Si din amenzile de circulatie va castiga statul mai mult, pentru ca un punct amenda inseamna 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce inseamna ca si amenzile vor creste cu 16% de la 1 februarie 2017.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Şarlatanie avocăţească
Horoscopul zilei de 17.01.2017
Politia londoneza vede altfel lucrurile decat sotia lui Adamescu Jr.,
care sustine ca a fost tinta unei "tentative de rapire": O "tentativa de jaf" similara altora din acea perioada
Ordonanta lui Oprea privind cresterea salariilor demnitarilor, din 2015, respinsa de comisiile din Camera Deputatilor
Urmeaza votul final in plen
Ion Iliescu, audiat la Parchetul General in Dosarul Mineriadei
Donald Trump: Merkel a facut "o greseala catastrofala" privind migrantii
Investitorii se tem de un "hard Brexit": Lira sterlina a cazut pana la minimul ultimelor trei luni
Evolutie slaba a dolarului, pietele asteapta sa vada ce se alege din promisiunile lui Trump
Plaga gunoaielor
Ioan Rotundu
Rusia, pregatita sa reia legaturile cu SUA in timpul mandatului lui Donald Trump
Romania versus Ungaria la exporturi. Cu cat "ne bat" ungurii
Cum arata inelul de 1,8 milioane de euro furat de un roman in Franta
Adrian Tutuianu, noul presedinte al comisiei de control al SRI: Marti chemam conducerea Serviciului in Parlament
Senatul a respins OUG a Guvernului Ciolos care liberaliza accesul la functiile de conducere din spitale
si extindea conflictul de interese pentru managerii de spitale
Proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, trimis de PSD la Ministerul Justitiei
Cum evolueaza discutiile pe tema amnistiei si gratierii
Relațiile transfrontaliere Botoșani (România) – Drochia (Republica Moldova) , într-o nouă etapă de dezvoltare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog