Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4133
De la 07 Ianuarie 2003
122576072

Salariul minim şi sporurile care se acordă

  • 6 January 2008, 23:00
Începând din prima lună a acestui an salariul minim pe economie este de 500 lei. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, acesta trebuie asigurat de toţi angajatorii. Acest salar se asigură pentru un program complet de lucru de 170 de ore pe lună. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, Roxana Gavril, începând cu luna iulie a acestui an, salariul de bază minim brut garantat în plată va fi de 540 lei. „Pentru salariaţii din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut”, a precizat Roxana Gavril, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani.
În ceea ce priveşte coeficientul minim de ierarhizare, coeficienţii de salarizare şi sporurile minime se vor respecta prevederile Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel naţional. „Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ITM Botoşani.
Astfel, pentru condiţii deosebite de muncă, periculoase sau penibile se acordă 10% din salariul de bază. Pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbătoare legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază. Pentru vechime în muncă, minimum 5%pentru trei ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani. Cei care lucrează pe timpul nopţii trebuie să primească un spor de 25% iar pentru exercitarea şi a unei alte funcţii se poate acorda un spor de până la 50% din salariul de bază al funcţiei înlocuite.
Cazurile în care se aplică această prevedere şi cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi. Prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi şi unităţi pot fi negociate şi alte categorii de sporuri. Roxana Gavril a adăugat faptul că stabilirea pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă de salarii de bază sub nivelul celor prevăzute, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 lei . (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Senatorul Ţâbuleac aflat în mare dificultate
Liberalii s-au decis s-o curme cu Flutur
Teatrul botoşănean în reală ascensiune
Cea de a 17 ediţie a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”
Patinoarul artificial agreat de botoşăneni
Conservatorii botoşăneni au găsit ţapii ispăşitori
Tineri chemaţi la cursuri de administraţie publică
Festivalul „Mărţişor dorohoian” la ediţia a 25-a
Comunele îndemnate să înfiinţeze parcuri de recreare
Locuri de muncă în Germania pentru studenţi
Măsuri speciale pe timpul gerului
Serviciile voluntare în atenţia ISU
Zice că-i juristă specializată pe nevoile dvs.
Curiozitatea inginerului
Horoscop
Pentru părintele Irimia semne rele anul are
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog