Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13398
De la 07 Ianuarie 2003
122899047
Şantajul Moscovei:

Basarabia respinge NATO şi Rusia îi dă regiunea transnistreană

  • 23 June 2008, 23:00
Ziarul rusesc Kommersant a publicat, saptamana trecuta, un comentariu referitor la intrevederea premierului moldovean Zinaida Greceanai cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Publicatia face o retrospectiva a relatiilor bilaterale, insistand asupra faptului ca acestea devin din ce in ce mai pozitive, datorita deciziei Chisinaului de a nu adera la NATO. Autorul afirma ca, in cazul in care Chisinaul va obtine recunoasterea internationala a neutralitatii, Rusia va solutiona conflictul transnistrean prin reunificarea Basarabiei, informeaza Flux.md, preluat de Romanian Global News.
Potrivit Kommersant, cea mai importanta afirmatie a lui Vladimir Putin in cadrul acestei intrevederi a fost facuta in culise, unde acesta a dat de inteles ca Rusia este decisa ferm sa solutioneze conflictul transnistrean prin reunificarea Basarabiei. „Vom continua sa lucram pentru a gasi o solutie acceptabila pentru toate partile implicate. Conflictul transnistrean nu este o problema simpla. Dar cred ca, in cazul unor bune intentii din partea Chisinaului si Tiraspolului si prin implicarea noastra si a altor actori care fac parte din formatul de negocieri, vom reusi sa solutionam aceasta problema complicata, mostenita inca din perioada sovietica”, a specificat Putin, adaugand ca este intr-un contact permanent cu presedintele Vladimir Voronin si ca, in acest context, cunoaste foarte bine pozitia sa in aceasta privinta. „Vom lucra in continuare astfel pentru a gasi o solutie acceptabila pentru toate partile implicate”, a spus Putin.
De asemenea, ziarul scrie ca nu este exclus ca solutia conflictului sa fie gasita chiar in acest an, mentionand, in acest sens, ca, pana la finele anului curent, autoritatile de la Moscova vor purta negocieri cu liderii de la Tiraspol pentru a-l convinge pe Igor Smirnov sa nu se opuna apropierii de Basarabia.
In cursul acestei saptamani, Tiraspolul a fost vizitat de o delegatie rusa, condusa de secretarul adjunct al Consiliului rus de Securitate, Iuri Zubakov, care i-a transmis lui Smirnov invitatia de a vizita Moscova si de a se intalni cu presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev. „Noi trebuie sa pregatim aceasta vizita impreuna, astfel incat aceasta sa fie una constructiva, eficienta. Vizita respectiva trebuie sa dea un nou impuls solutionarii tuturor problemelor care s-au acumulat intre timp”, a declarat Zubakov la Tiraspol, precizand ca vizita urmeaza sa aiba loc la finele acestui an.
In acelasi timp, scrie autoritatile ruse nu au de gand sa uneasca pe gratis cele doua maluri ale Nistrului. La Moscova nu este un secret ca, in schimb, se asteapta de la Vladimir Voronin sa obtina recunoasterea internationala a neutralitatii Basarabiei, pentru a intari garantia ca nu va avea intentia sa adere la NATO, si sa nu mearga pe drumul Ucrainei si Georgiei, care insista categoric sa adere la Alianta. In opinia autorului, incalzirea relatiilor moldo-ruse trebuie sa reprezinte un exemplu pentru aceste tari, deoarece Rusia stie sa fie recunoscatoare cu tarile care refuza sa adere la NATO. In cazul Basarabiei, recompensa pentru faptul ca este ascultatoare poate fi restabilirea integritatii teritoriale. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CXLIII)
(Ioan Rotundu)
Rebenciuc - un încurcă lume cu... rădăcini
În sfârşit, ordine şi disciplină la Poliţia Comunitară
Românul ajuns specialist în "porchettaro"
UE îşi arată colţii: imigranţii ilegali pot sta 18 luni după gratii
Voronin nu-l mai vrea pe Geoană la Chişinău
fără vreo explicaţie, vizita a fost contramandată de guvernul comunist
România a renunţat la Insula Şerpilor
interesele naţionale trădate de actuala putere ne mulţumim doar cu zona maritimă
Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul! Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte...
Sugar căzut din căruţă
Violator cu apucături sadice
Antidrog şi la Botoşani
Pompierii s-au aprins în concurs şi s-au stins cu premii
ITM a ridicat ştacheta amenzilor
Cum vrea E.ON Gaz să ne convingă să-i dăm mai mulţi bani
Anunţ privind restricţie la circulaţia tramvaielor
Program Tele'M Botoşani marţi, 24 IUNIE
Curiozitatea psihiatrului
Horoscop
Are 30 ani, este discret şi vrea ceva... oferind satisfacţie materială
PD-L riscă să primească o lovitură năucitoare
Ioan Rotundu
Temerea lui Baban
Comuna Hudeşti a rămas de căruţă
Vântul va fi pus la treabă în 14 comune botoşănene
Autorităţile instruite pentru situaţia de caniculă
Conţac se dă învins
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog