Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10171
De la 07 Ianuarie 2003
122582111

Săptămână crucială pentru Grecia şi pentru Zona Euro

  • 25 September 2011, 23:00
Zona Euro se pregateste de o saptamana cruciala, cu revenirea troicii finantatorilor internationali in Grecia, tara aflata in pragul incetarii de plati, si votul prevazut in parlamentul german pentru extinderea Fondului de salvare european, evenimente asteptate cu nerabdare de pietele financiare panicate, relateaza AFP.
Troica, creditorii Greciei (Comisia si Banca Centrala Europeana, alaturi de Fondul Monetar International) urmeaza sa revina saptamana viitoare la Atena, pentru a stabili daca aceasta tara mai poate scapa de faliment.
Miza este deblocarea, in octombrie, a celei de-a sasea transa - vitala pentru Grecia - de opt miliarde de euro din imprumutul convenit in mai 2010 de Zona Euro si de FMI.
Criticati de Statele Unite si de FMI si sub presiunea pietelor financiare de a actiona mai repede pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, liderii Zonei Euro vor trebui sa dea dovada de unitate in aceasta saptamana, in conditiile in care incertitudinile diverse si discursurile discordante au zguduit evolutia monedei euro in fata dolarului. Intr-o declaratie comuna publicata sambata, dupa reuniunea de la Washington, tarile Zonei Euro s-au angajat in fata statelor membre ale FMI sa faca "tot ceea ce este necesar" si "sa asigura stabilitatea financiara a acestei zone, in ansamblul sau".
Tarile europene s-au angajat sa aplice acordul din iulie care prevede cresterea flexibilitatii Fondului European de Stabilitate Financiara, in special prin crearea unui instrument care permite rascumpararea de pe piata a datoriilor tarilor aflate in dificultate, iar acest acord trebuie acum votat de cele 17 parlamente nationale din Zona Euro.
Un vot asteptat in mod deosebit este cel al parlamentului german, in conditiile in care aceasta tara este cel mai mare contributor la planul european de sustinere.
Votul ar urma sa aiba loc joi si, dupa toate probabilitatile, proiectul va fi adoptat cu o larga majoritate de Bundestag, deoarece opozitia social-démocrata si ecologista si-a anuntat intentia de a vota pentru. Dar, in sanul majoritatii parlamentare (conservatori si liberali) conduse de cancelarul Angela Merkel, in plina deruta electorala, numerosi deputati critica aceasta reforma a FESF, bazandu-se pe reticentele opiniei publice germane de a plati pentru "elevii nesilitori" din Zona Euro.
In ciuda acestor divergente, la Washington, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaüble, s-a declarat in favoarea implementarii cat mai rapide a Fondului.
Inainte de votul din Bundestag, premierul grec George Papandréu se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, marti. Prezent si el la Washington in acest week-end, ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, a prezentat FMI noile masuri de austeritate destinate linistirii creditorilor tarii si deblocarii celei de-a sasea transe din imprumut.
Pentru a se asigura de revenirea in Grecia a Troicii creditorilor, guvernul grec a impus o controversata reforma a taxei funciare, noi reduceri ale pensiilor si somajul tehnic pentru 30.000 de functionari. Noi greve sunt prevazute in Grecia saptamana viitoare, inainte de o greva generala in data de 19 octombrie.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Uger de vacă
Bancul zilei: Blonda la farmacie
Oportunitate de angajare
Sute de căruțe, încărcate ochi, circulă zilnic, alandala, pe DE58
SUA ar fi vândut în secret bombe anti-buncăr Israelului
Nazismul şi comunismul au avut efectul unei "ploi acide" asupra credinţei
Declaraţiile celebre facute de Vladimir Putin, fostul şi viitorul preşedinte al Rusiei
Autorităţile canadiene au arestat 11 români la graniţa cu New York
Ada Macovei şi ţârâitul telefoanelor
Ioan Rotundu
Botoşani: Blestemul pământului la vârsta de 86 de ani
Nu pot să fac aşa ceva!
Ioan Rotundu
Marcu şi Ţurcanu se tem de o revoltă a botoşănenilor
vor scoate proiectul privind comasarea de pe ordinea de zi şi cer demisia preşedintelui Ţâbuleac
Sorescu anunţă cartelarea alimentelor pentru bugetari
După promisiunea cu elicopterul, Ţurcanu ne promite şi avioane
Liberala Lupaşcu trimisă să repete clasa I-a
Angajaţii fostului spital Săveni au salarii mai mari
pentru că spitalul a devenit secţie a Spitalului judeţean Botoşani
Profesorii nu mai pot da elevilor teme pentru acasă
Profesorii se pregătesc pentru concedii fără plată pe timp de un an
Cadrele didactice se consideră bătaia de joc a Guvernului Boc
pentru că nu le-a dat salariile majorate prin sentinţe judecătoreşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog